TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 03 28 /23:35

TATENA vadovas: Zaporižios atominėje elektrinėje susidarė „labai pavojinga“ padėtis, daugėja karinių veiksmų

Jungtinių Tautų branduolinės priežiūros institucijos TATENA vadovas Rafaelis Grossi teigia, kad Rusijos kontroliuojamoje Zaporižios atominėje elektrinėje Ukrainos pietryčiuose susidarė „labai pavojinga ir nestabili padėtis“, rašo „The Guardian“.

Nuo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą daugiau nei prieš metus branduolinis objektas šešis kartus neteko išorinio elektros energijos tiekimo, todėl teko įjungti avarinius dyzelinius generatorius reaktoriams aušinti.

Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA) vadovaujantis R.Grossi teigė, kad vandens lygis netoliese esančiame rezervuare, kurį kontroliuoja Rusijos pajėgos, yra dar vienas potencialus pavojus. Iš šio rezervuaro tiekiamas vanduo naudojamas reaktoriams aušinti.

„Jei rezervuaro lygis sumažėja daugiau nei iki tam tikro lygio, nebeturime vandens reaktoriams aušinti, o ypač sausio mėn. matėme, kad vandens lygis labai sumažėjo. Per kelias pastarąsias savaites jis kažkiek atsistatė“, – sakė jis „Reuters“.

Jis pridūrė, kad regione didėja karinis aktyvumas, tačiau nepateikė jokių detalių.

R.Grossi, kuris pirmadienį susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu Dniepro hidroelektrinėje, esančioje į šiaurės rytus nuo Zaporižios elektrinės, teigė, kad jo bandymas tarpininkauti sudarant susitarimą dėl elektrinės apsaugos tebėra aktyvus ir kad jis koreguoja pasiūlymus, siekdamas proveržio.

Jis kalbėjo likus dienai iki kelionės į šią didžiausią Europoje atominę elektrinę.

R.Grossi siekė, kad elektrinėje būtų sukurta saugos zona, siekiant užkirsti kelią galimai branduolinei katastrofai, nes Maskva ir Kyjivas kaltina vienas kitą apšaudant elektrinės teritoriją. Kyjivas nenori, kad būtų sudarytas susitarimas, kuriuo būtų pripažinta arba leista, kad elektrinėje būtų Rusijos kariuomenė.

„Esu įsitikinęs, kad gali būti įmanoma nustatyti tam tikrą apsaugos formą, galbūt akcentuojant ne tiek zonos idėją, kiek pačią apsaugą: ką žmonės turėtų ar neturėtų daryti, kad apsaugotų (elektrinę), o ne teritorinę koncepciją“, – sakė R.Grossi.

Aplink elektrinę daugėja karinių veiksmų

Rafaelis Grossi taip pat pareiškė, kad aplink Zaporižios atominę elektrinę daugėja karinių veiksmų.

Kalbėdamas iš Ukrainos Dniepro miesto prieš apsilankymą elektrinėje, R.Grossi sakė, kad padėtis „negerėja“.

„Kariniai veiksmai tęsiasi“, – sakė jis CNN žurnalistei Lyndai Kinkade. „Tiesą sakant, jų daugėja. Daugėja karių, karinių mašinų, sunkiosios artilerijos, aplink gamyklą daugėja karinių veiksmų.“

Jėgainėje „ne kartą buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas“, pridūrė R.Grossi.

Tai bus antrasis generalinio direktoriaus vizitas į elektrinę ir pirmasis po to, kai TATENA praėjusių metų rugsėjį įsteigė nuolatinę buveinę elektrinėje, sakoma šeštadienį agentūros pranešime.

„Noriu pats pamatyti, kokia yra padėtis, pasikalbėti su ten esančia vadovybe, t. y. Rusijos vadovybe“, – sakė R.Grossi CNN.

Rusijos valstybinė branduolinės energetikos monopolininkė „Rosatom“ antradienį pareiškė, kad Rusija yra pasirengusi aptarti padėtį elektrinėje su TATENA vadovu.

„Po kelių valandų aš ir mano komanda vėl kirsime fronto liniją – kaip ir pernai“, – sakė R.Grossi. „Ketinu tęsti konsultacijas, siekdamas pabandyti nustatyti apsaugą aplink elektrinę ir apsaugoti mus visus nuo branduolinės avarijos su galimomis katastrofiškomis pasekmėmis.“

TATENA vadovas sakė, kad dabartinis rizikos lygis elektrinėje yra „labai aukštas ir visiškai nenuspėjamas būtent dėl to, kad esame kovų zonoje“.

Pirmadienį R.Grossi susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kuris lankėsi Zaporižios ir Dniepro regionuose. Vėliau, pirmadienį vakare sakydamas kalbą, V. Zelenskis padėkojo R.Grossi už paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius