Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tbilisis manė, kad JAV pritarė karui su Pietų Osetija

Buvęs Gruzijos ambasadorius Rusijoje pareiškė, kad Tbilisis klaidingai įtikino save, jog gavo Vašingtono palaiminimą karui su atskilusia nuo jos dešimtojo dešimtmečio pradžioje Pietų Osetija.
Gruzijos vėliava
Gruzijos vėliava / Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr.

Erosis Kicmarišvilis parlamento komisijos posėdyje antradienį sakė, kad Gruzija įsivėlė į katastrofą, tapdama agresore ir karo sukėlėja.

Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis paneigė šiuos pareiškimus, pavadindamas juos „tiesiog netiesa“.

Vašingtonas, aktyviai remiantis Gruziją, atmeta Rusijos kaltinimus, kad skatino Tbilisio karo kampaniją prieš Pietų Osetiją.

E.Kicmarišvilis, atšauktas iš Maskvos likus keliomis savaitėmis iki karo, sakė, jog Gruzijos lyderiai klaidingai įtikino save, kad Pietų Osetijos užpuolimą rėmė JAV prezidentas George`as W.Bushas ir valstybės sekretorė Condoleezza Rice.

„Kai kurie žmonės, kurie buvo Condoleezzos Rice ir Saakašvilio susitikime (2008 metų liepą), sakė, kad Condoleezza Rice davė žalią šviesą karo akcijai“, – sakė buvęs ambasadorius spaudos konferencijoje.

Pasak jo, JAV oficialūs asmenys, su kuriais jis kalbėjosi, kaip ir Gruzijos pareigūnai, „kategoriškai paneigė šią informaciją“.

E.Kicmarišvilis buvo priverstas palikti parlamento svarstymą antradienį, kai vienas komisijos narių iš valdančiosios M.Saakašvilio partijos įtūžęs metė į jį pieštuką ir mėgino smogti.

Kai kurie parlamento komisijos dalyviai ir Vyriausybės nariai pavadino E.Kicmarišvilio žodžius „begėdiškais“ ir „neatsakingais“.

Buvęs ambasadorius sakė komisijai, kad Gruzija buvo agresorė, nes iš anksto rengėsi užpulti Cchinvalį, Pietų Osetijos sostinę.

Tačiau E.Kicmarišvilis pridūrė, kad Maskva buvo pasirengusi šiam konfliktui ir išprovokavo Gruziją šiems veiksmams.

Buvęs ambasadorius taip pat pranešė, jog dar kovo mėnesį Gruzijos prezidentas papasakojo jam apie planus panaudoti karinę jėgą Abchazijoje ir perkelti šių metų rugpjūtį Gruzijos sostinę į Suchumį.

E.Kicmarišvilis aktyviai kritikuoja M.Saakašvilį nuo to laiko, kai buvo nušalintas iš ambasadoriaus Maskvoje pareigų.

Oficiali Gruzijos valdžios pozicija skelbia, kad Gruzijai teko atsakyti jėga po Rusijos įsiveržimo į Pietų Osetiją, kurią remia Maskva jau 15 metų.

Rusija sako, jog pasiuntė kariuomenę į Pietų Osetiją, kad užkirstų kelią šios respublikos gyventojų „genocidui“ tik po to, kai Tbilisis pradėjo smarkiai apšaudyti iš artilerijos Cchinvalį.

M.Saakašvilio Spaudos tarnyba padarė pareiškimą, kad E.Kicmarišvilio liudijimai nuvilia, bet faktas, jog jie buvo paskelbti per Gruzijos televizijos kanalus, „pabrėžia Gruzijos ištikimybę kursui kurti tvirtą ir skaidrią demokratiją“.

Kaip tikimasi, M.Saakašvilis duos parodymus parlamento komisijai penktadienį.

Siekiant išsiaiškinti ginkluoto susipriešinimo Kaukaze priežastis, specialią komisiją ketinama sudaryti ir Europoje.

Kaip tikimasi, gruodžio pradžioje bus patvirtinta jos vadovo kandidatūra. Komisijos atliktą tyrimą apmokės Europos Sąjunga.

Komisijos išvadas numatoma paskelbti 2009 metų liepos 31 dieną.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius