Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

TBT prokuroras: trukdymas pagalbos tiekimui į Gazos Ruožą gali būti laikomas nusikaltimu

Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) vyriausiasis prokuroras Karimas Khanas (Karimas Chanas) sekmadienį įspėjo, kad humanitarinės pagalbos patekimo į Gazos Ruožą blokavimas gali būti traktuojamas kaip nusikaltimas. 
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

„Trukdymas teikti pagalbą, kaip numatyta Ženevos konvencijose, gali būti laikomas teismo jurisdikcijai priklausančiu nusikaltimu“, – žurnalistams Kaire sakė K. Khanas. 

Tai jis pareiškė po apsilankymo Rafacho sienos perėjimo punkte Egipte, kur, pasak K. Khano, įstrigo ir negalėjo įvažiuoti į Gazos Ruožą sunkvežimiai su labai reikalingomis prekėmis.

„Mačiau, kaip sunkvežimiai su kroviniais ir humanitarine pagalba įstrigo ten, kur jų niekam nereikia, įstrigo Egipte, įstrigo Rafache“, – teigė jis.

„Šios atsargos turi nedelsiant pasiekti civilius Gazos gyventojus“, – pridūrė prokuroras. 

Rafacho perėja yra vienintelis įvažiavimo punktas, per kurį tarptautinė humanitarinė pagalba šiuo metu gali patekti į „Hamas“ kovotojų grupuotės kontroliuojamą palestiniečių anklavą, kuris yra beveik apsuptas ir nuolat puolamas Izraelio.

Spalio 7 dieną palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ peržengė Gazos Ruožo sieną ir surengė daugiausiai aukų pareikalavusį išpuolį Izraelio istorijoje, per kurį, anot žydų valstybės pareigūnų, buvo nužudyta 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, o dar 230 pagrobta.

Izraelis atsakė nesiliaujančiu Gazos Ruožo bombardavimu, per kurį žuvo daugiau kaip 8 tūkst. žmonių, pusė jų – vaikai, anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos.

Nuo spalio 21 dienos, kai buvo atnaujintas ribotas pagalbos tiekimas per Rafacho punktą, į Gazos Ruožą iš viso įvažiavo 117 sunkvežimių.

Iki apgulties pradžios į Gazos Ruožą kasdien įvažiuodavo apie 500 sunkvežimių, gabenančių humanitarinę pagalbą ir kitas siuntas. 

K. Khanas teigė, kad norėjo „aiškiai pabrėžti Izraeliui, jog būtina nedelsiant dėti akivaizdžias pastangas, kad civiliai gyventojai (Gazoje) gautų būtiniausių maisto produktų ir vaistų“.

Sekmadienį Jungtinės Tautos įspėjo, kad po to, kai Gazos Ruože buvo apiplėšti JT agentūros palestiniečių pabėgėliams remti (UNRWA) valdomi pagalbos maistu centrai, baiminamasi viešosios tvarkos trikdymo.

Sekmadienį JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pareiškė, kad padėtis palestiniečių anklave kas valandą darosi vis beviltiškesnė, daugėja aukų ir mažėja būtiniausių atsargų.

K. Khanas pažymėjo, kad TBT šiuo metu tiria „visus nusikaltimus, padarytus Palestinos teritorijoje, ir visus nusikaltimus, nesvarbu, ar tai būtų Izraelio ir Palestinos nusikaltimai, ar veiksmai, padaryti Palestinos teritorijoje, ar iš Palestinos į Izraelį“.

„Tai apima ir dabartinius įvykius Gazos Ruože, ir dabartinius įvykius Vakarų Krante“, – nurodė jis. 

K. Khanas taip pat pažymėjo, kad nerimą kelia tai, jog nuo 1967 metų Izraelio okupuotame Vakarų Krante padaugėjo pranešimų apie naujakurių išpuolius prieš palestiniečius civilius gyventojus.

Jis pabrėžė, kad „Hamas“ įvykdytas izraeliečių paėmimas įkaitais yra Ženevos konvencijos pažeidimas.

„Raginu nedelsiant paleisti visus Izraelyje paimtus įkaitus ir saugiai grąžinti juos šeimoms“, – sakė prokuroras. 

K. Khanas teigė, kad Izraelis šiame kare turi laikytis ir moralinių, ir teisinių konflikto įstatymų.

„Šie principai vienodai taikomi ir „Hamas“, kai ji nesirenkamai apšaudo Izraelį raketomis“, – sakė jis. 

2002-aisiais įsteigtas TBT yra vienintelis nepriklausomas pasaulinis tribunolas, kuriame tiriami sunkiausi pasaulio nusikaltimai, įskaitant genocidą, karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui

2015 metais palestiniečiai prisijungė prie teismo steigiamojo Romos statuto.

Izraelis, kuris nėra prisijungęs prie TBT, nesutiko bendradarbiauti atliekant šį tyrimą ir nepripažino jo jurisdikcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius