Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tedas Cruzas ir Johnas Kasichas susitarė kartu stabdyti Donaldą Trumpą

Dėl Respublikonų partijos nominacijos vis dar kovojantys, bet Donaldui Trumpui smarkiai pralaimintys Tedas Cruzas ir Johnas Kasichas paskelbė derinsiantys veiksmus per kitus pirminius rinkimus – kad tik skandalingasis milijardierius nesurinktų 1237 delegatų balsų, kurių užtenka pergalei, rašo „The Guardian“.
Tedas Cruzas ir Johnas Kasichas
Tedas Cruzas ir Johnas Kasichas / „Scanpix“/AP nuotr.

Suderintuose pranešimuose sekmadienio vakarą abiejų kandidatų kampanijos paskelbė, kad Teksaso valstijai atstovaujantis senatorius T.Cruzas sutelks visą dėmesį balsavimui Indianos valstijoje, o Ohajo gubernatoriui bus netrukdoma Oregono ir Naujosios Meksikos valstijose.

Tiek T.Cruzas, tiek J.Kasichas akivaizdžiai pralaimi D.Trumpui ir neslepia, kad partijos suvažiavime Klivlande sieks atvirų tinkamo kandidato rinkimų. Tačiau tam visų pirma reikia, kad D.Trumpas neužsitikrintų 1237 delegatų balsų.

Tad bendrą sekmadienio vakaro pareiškimą galima laikyti pripažinimu, kad toks bendradarbiavimas ir galimas atviras balsavimas per suvažiavimą Klivlande yra vienintelis būdas užkirsti kelią D.Trumpo kandidatūrai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lemiami pirminiai rinkimai Niujorke
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Pagal dabartines taisykles delegatus prie vieno ar kito kandidato „pririša“ tik pirmieji balsavimai pirminiuose rinkimuose ar sueigose. Per suvažiavimą jiems leidžiama balsuoti pagal sąžinę.

Todėl T.Cruzas ir J.Kasichas viliasi, kad delegatai nusisuks nuo D.Trumpo, kuris beveik neturi šansų įveikti Demokratų partijos kandidatą. Demokratams rinkimuose lapkritį greičiausiai atstovaus buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

Tiesa, jei respublikonų kandidatas užsitikrins 1237 delegatų balsus, jis automatiškai laimės nominaciją. Tad dabar bandoma siekti užkirsti tam kelią.

D.Trumpo sąskaitoje šiuo metu – 846 delegatų balsai. T.Cruzas užsitikrinęs 563, o J.Kasichas – vos 147 delegatų balsus.

T.Cruzo kampanijos štabo vadovas Jeffas Roe sakė, kad jie dabar „sutelks laiką ir išteklius Indianoje bei atvers kelią gubernatoriui Kasichui varžytis Oregone ir Naujojoje Meksikoje“.

J.Kasicho komanda paskelbė panašų pareiškimą.

„Abu žino, kad jų geriausia galimybė neleisti D.Trumpui iškart užsitikrinti nominacijos – susivienijus užkirsti jam kelią ir įbrukti ginčijamo partijos suvažiavimo scenarijų. Tačiau tam gali būtų jau per vėlu“, – respublikonų pretendentų naujausią žingsnį komentavo politikos naujienų portalas „Politico“.

Kai kurie įtakingi partijos veikėjai, tarp jų 2012 metų respublikonų kandidatas į prezidento postą Mittas Romney, susivienijo stengdamiesi duoti atkirtį D.Trumpui, nors tokios pastangos nebūtinai bus naudingos milijardieriaus pajėgiausiam varžovui T.Cruzui – ultrakonservatyvių pažiūrų Teksaso senatoriui.

Nekilnojamojo turto magnato kampanija oficialiai į tokius manevrus nereagavo. Tačiau atsiliepė pats D.Trumpas, vėlyvą sekmadienio vakarą paskelbęs trumpą ironišką komentarą socialiniame tinkle „Twitter“.

„Oho, ką tik paskelbta, jog Meluojantis Tedas (taip D.Trumpas vadina T.Cruzą, – red.) ir J.Kasichas veiks kartu, kad neleistų man laimėti respublikonų nominacijos. DESPERACIJA!“ – parašė D.Trumpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius