Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teherane sulaikyta prancūzė dėstytoja stojo prieš teismą kartu su Irano opozicijos protestuotojais

Irane sulaikyta prancūzė dėstytoja Clotilde Reiss sėdėjo ant kaltinamųjų suolo kartu su iraniečiais aktyvistais, kurie šeštadienį Teherane stojo prieš teismą dėl dalyvavimo protestuose prieš prezidento Mahmoudo Ahmadinejado perrinkimą, pranešė Irano valstybinė žiniasklaida.
Clotilde Reiss teisme
Clotilde Reiss teisme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

C.Reiss, kuriai liepos 31 dieną kalėjime sukako 24 metai, buvo suimta liepos 1 dieną, kai ruošėsi išvykti iš Irano baigusi dėstytojos darbą. „Ji kaltinama informacijos rinkimu ir riaušininkų provokavimu“, – nurodė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

IRNA panešime priduriama, jog kartu su dėstytoja teisiama viena iranietė Prancūzijos ambasados darbuotoja, vardu Ashfar, kuri buvo suimta ketvirtadienį.  Vienas diplomatinis šaltinis sakė, jog „keista žinoti, kad Reiss stojo prieš teismą.“

„Mes tai sužinojome tik šį rytą iš televizijos. Anksčiau mes nebuvome informuoti“, – pridūrė jis. C.Reiss iš pradžių buvo kaltinama šnipinėjimu, nes nufotografavo Irano centriniame Isfahano mieste vykusią opozicijos demonstraciją ir elektroniniu paštu nusiuntė tą nuotrauką savo draugei prancūzei, kuri gyvena Teherane.

Prancūzijos ambasadorius Teherane Bernardui Poletti buvo leista pasimatyti su C.Reiss Teherane esančiame liūdnai pagarsėjusiame Evino kalėjime iškart po dėstytojos arešto. Vėliau diplomatas dar du kartus kalbėjosi su kaline telefonu.

Persų kalbą mokanti C.Reiss su Irano kultūra vaikystėje supažindino jos auklė iranietė.  Ant kaltinamųjų suolo kartu su C.Reiss sėdėjo daugiau nei dešimt kitų asmenų, kurie buvo sulaikyti per protestus, išprovokuotus ginčijamo M.Ahmadinejado perrinkimo birželio 12 dieną.

Šis teismo posėdis įtariamųjų byloje buvo jau antrasis. Tarp kaltinamųjų buvo kai kurie įtakingi reformas palaikantys politikai ir žurnalistai, nurodė naujienų agentūra ISNA.

Rugpjūčio 1 dieną vykusiame pirmajame opozicijos šalininkų bylą svarstančio teismo posėdyje dalyvavo apie šimtas kaltinamųjų. Jiems pateikti kaltinimai dėl įvairių nusižengimų, tarp jų –riaušių kurstymo.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius