-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 12 /15:16

Oscaras Pistoriusas pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) teisėja Thokozile Masipa penktadienį pripažino parolimpinio ir olimpinio sporto žvaigždę Oscarą Pistoriusą kaltu dėl „nužudymo, dėl kurio kaltas asmuo,“ – netyčinės žmogžudystės. Pietų Afrikos Respublikos (PAR) teisėja Thokozile Masipa penktadienį pratęsė Oscaro Pistoriaus paleidimą už užstatą ir numatė spalio 13 dienos datą, kai paskirs bausmę už netyčinę žmogžudystę.
Oscaras Pistoriusas teisme
Oscaras Pistoriusas teisme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį sprinteris buvo išteisintas dėl kaltinimų tyčine žmogžudyste ar žmogžudyste.

Abiejų kojų neturintis O.Pistoriusas, kuris tapo viena ryškiausių sporto žvaigždžių, pernai per Šv.Valentino dieną savo namuose Pretorijoje nušovė draugę Reevą Steenkamp.

T.Masipa paskelbė: „Kaltinamasis pripažįstamas nekaltu dėl žmogžudystės, vietoje to jis pripažįstamas kaltu dėl nužudymo, dėl kurio kaltas asmuo“.

Pagal PAR įstatymus, didžiausia už netyčinį nužudymą gresianti bausmė siekia 15 metų kalėjimo, rašo naujienų svetainė cnn.com.

Kaltintojai teigė, kad O.Pistorius po įvykusio ginčo pernai Šv.Valentino dienos paryčiais tyčia nužudė manekenę, teisės studijas baigusią R.Steenkamp, bet T.Masipa nusprendė, kad kaltintojai to neįrodė.

Abiejų kojų neturintis O.Pistorius, kuris tapo viena ryškiausių sporto žvaigždžių, pernai per Šv.Valentino dieną savo namuose Pretorijoje nušovė draugę Reevą Steenkamp. 

T.Masipa paskelbė: „Kaltinamasis pripažįstamas nekaltu (dėl žmogžudystės), ... vietoje to jis pripažįstamas kaltu dėl nužudymo, dėl kurio kaltas asmuo“.

Tokį savo sprendimą teisėja pagrindė faktu, kad O.Pistorius elgėsi neracionaliai ir nerūpestingai, kai iš 9 mm kalibro pistoleto paleido keturis šūvius pro užrakintas tualeto duris savo prabangiuose namuose. Už durų tualete buvusi R.Steenkamp žuvo kone akimirksniu.

„Protaujantis žmogus būtų numatęs tą galimybę, jog kad ir kas buvo už tų durų, (jį) kulkos galėjo nužudyti, ir būtų ėmęsis žingsnių išvengti pasekmių, o kaltinamasis ... nesuprato šių pasekmių“, – sakė T.Masipa.

Kaltintojai teigė, kad O.Pistorius po įvykusio ginčo pernai Šv.Valentino dienos paryčiais tyčia nužudė manekenę, teisės studijas baigusią R.Steenkamp, bet T.Masipa nusprendė, kad kaltintojai to neįrodė.

O.Pistorius tvirtina, jog šaudė manydamas, kad jo vonios kambaryje yra įsilaužėlis, kuris slepiasi tualeto kabinoje.

O.Pistorius taip pat buvo išteisintas dėl dviejų atskirų kaltinimų šaunamųjų ginklų įstatymo pažeidimais – neteisėto amunicijos laikymo ir šaudymo iš pistoleto pro automobilio stogo liuką, bet buvo pripažintas kaltu dėl šaudymo iš pistoleto po stalu sausakimšame Johanesburgo restorane.

Teisėjai skaitant verdiktą, sprinteris apatiškai stovėjo savo vietoje sunėręs rankas.

Iš lankytojų galerijos girdėjosi 29 metų R.Steenkamp draugų, tarp jų – Desi Myers, verksmas.

R.Steenkamp tėvas Barry ranka lietė galvą, o motina June sučiaupė lūpas ir purtė galvą.

Bausmę teisėja turi paskirti po kelių savaičių ir kadangi konkrečios privalomos bausmės už netyčinę žmogžudystę nėra, T.Masipa turės nemažą veiksmų laisvę šiuo klausimu.

O.Pistorius tvirtina, jog šaudė manydamas, kad jo vonios kambaryje yra įsilaužėlis, kuris slepiasi tualeto kabinoje.

Teisės ekspertai reiškė nustebimą dėl to, kad O.Pistorius buvo pripažintas nekaltu dėl žmogžudystės, ir prognozavo, kad byla šiuo verdiktu nesibaigs.

Vitvotersrando universiteto baudžiamosios teisės profesorius Jamesas Grantas sakė, kad kaltintojai gali teikti apeliaciją, jei mano, kad padaryta teisinė klaida.

„Visi truputį nustebę“, – sakė teisininkė Audrey Berndt, suabejojusi T.Masipos išvada, jog O.Pistorius negalėjo žinoti, kad keturios paleistos kulkos su ertme smaigalyje ką nors nužudys.

„Jai derėjo truputį labiau paaiškinti savo argumentaciją“, – sakė A.Berndt. 

PAR baudžiamojo persekiojimo administracija nusivylusi verdiktu

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) baudžiamojo persekiojimo administracija penktadienį paskelbė, kad nusivylė verdiktu O. Pistoriaus byloje, pagal kurį sportininkas buvo pripažintas kaltu dėl netyčinės žmogžudystės ir išteisintas dėl žmogžudystės.

Teisėja Thokozile Masipa nusprendė, kad O.Pistorius yra kaltas dėl netyčinio savo draugės nužudymo, už kurį gali būti skirta iki 15 metų kalėjimo. Nacionalinė baudžiamojo persekiojimo administracija nurodė, jog dėl to, ar teikti apeliaciją, spręs po bausmės sportininkui paskyrimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius