Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 11 /14:30

Teisėjas: Julija Tymošenko – kalta viršijusi įgaliojimus, ji nuteista 7 metams

Teisėjas Rodionas Kirejevas, paskelbęs nuosprendį Ukrainos ekspremjerei Julijai Tymošenko, apkaltino politikę viršijus įgaliojimus.
J.Tymošenko arešto akimirka
J.Tymošenko arešto akimirka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Teisėjo žodžiais tariant, J.Tymošenko viršijo įgaliojimus sudarydama dujų tiekimo sutartis su Rusija (2009 m.). Teisėjas sutiko su Prokuratūros kaltinimu, kad J.Tymošenko savo veiksmais padarė šaliai nuostolių už 187 mln. dolerių.

Teisėjas kol kas nepaskelbė bausmės dydžio. Anksčiau prokuroras siūlė J.Tymošenko nubausti 7 metais kalėjimo.

J.Tymošenko tvirtina, kad ji yra prezidento Viktoro Janukovyčiaus keršto auka. Šis teismo procesas sulaukė plataus atgarsio užsienyje. Paramą Julijai Tymošenko yra pareiškusi ir ES.

Papildyta 11.46 val. Julijos Tymošenko gerbėjai užtvėrė pagrindinę Kijevo gatvę – Kreščatik. Minią stengiasi su laikyti specialusis dalinys „Berkut“. Pirminiais duomenimis, protesto akcijoje dalyvauja apie 3 tūkst. žmonių. Jie skanduoja „Laisvę Tymošenko“. Nuolat vyksta demonstrantų susirėmimai su OMON padaliniais. Tačiau kol kas specialios priemonės riaušėms alšinti nenaudojamos.

Papildyta 12.20 val. BNS informacija. Buvusi Ukrainos premjerė, opozicinio susivienijimo „Tėvynė“ lyderė Julija Tymošenko pareiškė, kad niekam nepavyks suteršti jos gero vardo.

„Nei pasaulyje, nei Ukrainoje niekas netiki jokiais čia anonsuotais nusikaltimais. Būtent todėl niekas negalės, nei (Ukrainos prezidentas Viktoras) Janukovyčius, nei (Pečiorų rajono teisėjas Rodionas) Kirejevas pažeminti mano gero vardo“, – sakė ji per teismo posėdžio pertrauką antradienį.

„Aš dirbau Ukrainos naudai, dirbu ir dirbsiu“, – pridūrė buvusi premjerė.

J.Tymošenko kreipėsi į ukrainiečius, ragindama nebijoti režimo. „Jeigu jūs bijosite, su jūsų gyvenimu susidoros taip, kaip su Ukraina“, – pabrėžė buvusi premjerė.

Pati buvusi premjerė sakė, kad jos sveikatos būklė gera.

„Aš jaučiu savyje jėgą, tikėjimą, įkvėpimą, o svarbiausia – pareigą ginti Ukrainą ir Ukrainos liaudį. Ir šio savo įsipareigojimo aš niekada neatsisakysiu. Mano sveikata gera, ir aš visiškai galiu kovoti su šiuo režimu, kad ir kokius nuosprendžius jie skelbtų“, – pareiškė J.Tymošenko, kalbėdama teismo salėje per techninę pertrauką.

Papildyta 12.26 val. Centrinės universalinės parduotuvės balkone demonstruoja ir pagarsėjusios Ukrainos feministės – grupė FEMEN. Iki pusės nuogai nusirengusios penkios merginos skanduoja, kad „Tymošenko ir Janukovičius – vienas ir tas pats“. Akivaizdu, kad šios nuogos moterys nepalaiko kažkurios vienos pusės, joms svarbu protestuoti prieš valdžios magnatus.

Papildyta 13.23 val. Teisėjas Rodionas Kirejevas paskelbė, kad politikė turės kalėti septynerius metus. Opozicija apskųs nuosprendį Ukrainos teismuose ir Europos Žmogaus Teisių Teisme, taip pat apeliuos į žmones, pareiškė Aukščiausiosios Rados pirmininko pavaduotojas, vienas partijos „Tėvynė“ lyderių Mykola Tomenka.

Papildyta 14.30 val. BNS informcija. Ukrainos teismas antradienį įpareigojo buvusią premjerę Juliją Tymošenko sumokėti beveik 200 mln. JAV dolerių valstybinei naftos ir dujų bendrovei, pripažinęs, kad politikė viršijo savo įgaliojimus, 2009 metais pasirašydama sutartį su Rusija dėl dujų pirkimo.

„Teismas nutarė patenkinti Ukrainos (bendrovės) „Naftogaz“ ieškinį“, – pareiškė teisėjas Rodionas Kirejevas, nurodydamas J.Tymošenko sumokėti 1,5 mlrd. grivinų (474,5 mln. litų) kaip kompensaciją už valstybinės įmonės patirtą žalą.

„Analizuodamas visus įrodymus byloje teismas mano, kad „Naftogaz“ ieškinys dėl nuotolių atlyginimo turi būti patenkintas, nes priežasčių ir padarinių sąsajas tarp J.Tymošenko nusikalstamų veiksmų ir padarytų nuotolių, taip pat jų dydžio visiškai patvirtina teismo posėdyje ištirti įrodymai“, – sakė teisėjas R.Kirejevas, skaitydamas nuosprendį.

VIDEO: Kiev awaits Tymoshenko verdict

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius