Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teisiamas Mumbajaus atakų vykdytojas pripažino savo kaltę

Pakistanietis, Indijoje teisiamas dėl pernai įvykdytų atakų Mumbajuje, pirmadienį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą, tokiu būdu pirmą kartą prisipažindamas dėl savo vaidmens vykdant tuos išpuolius, pranešė televizijos.
Teroristai atakavo Mumbajų
Per teroristų išpuolį Mumbajuje žuvo 166 žmonės. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

NDTV pranešime sakoma, kad 21 metų Mohammedas Ajmalas Kasabas specialiame kalėjimo teisme, kur iš pradžių buvo padaręs kaltės nepripažinimo pareiškimą, pareiškė norintis prisipažinti ir papasakojo, kaip tos atakos buvo įvykdytos.

Kreipdamasis į teisėją jis pasakė: „Pone, prisipažįstu kaltas dėl savo nusikaltimo.“

Kol kas neaišku, kas privertė M.A.Kasabą padaryti tokį pareiškimą. Pastaruosius kelis mėnesius jis nuolat neigė savo kaltę.Per atakas Indijos finansų sostinėje Mumbajuje, kurios prasidėjo lapkričio 26 dieną ir kurias įvykdė 10 užpuolikų, iš viso žuvo 166 žmonės. Atakos baigėsi po trijų dienų, kariams puolus viešbutį „Taj Mahal“, kuriame slėpėsi kai kurie jų vykdytojai.

Kol kas neaišku, kas privertė M.A.Kasabą padaryti tokį pareiškimą. Pastaruosius kelis mėnesius jis nuolat neigė savo kaltę.

Teisėjas M.L.Tahiliyani, kuris atrodė nustebęs, paragino abiejų šalių advokatus įvertinti M.A.Kasabo pareiškimo reikšmę.

Jei šis prisipažinimas bus paliktas galioti teisme, tai bus didelis patvirtinimas Indijos teiginiams, kad už Mumbajaus atakas yra atsakingos Pakistano teroristų grupuotės. Po tų atakų abiejų branduolinį ginklą turinčių kaimynių santykiai labai pablogėjo.

Savo ilgame pareiškime M.A.Kasabas detaliai papasakojo apie savo grupės kelionę laivu iš Pakistano, išsilaipinimą Mumbajuje ir kruvinus išpuolius.

Valstybės kaltintojas Ujjwalas Nikamas sakė, jog „visi teisme buvo sukrėsti, kai jis tą momentą pasakė, kad pripažįsta savo nusikaltimą. Tai buvo netikėta. Mes kruopščiai vertiname tai, ką jis pripažino teisme“.

Tačiau Aukščiausiojo Teismo teisininkas Harishas Salve sakė, jog neaišku, ar M.A.Kasabas prisipažino savo noru.

„Apgailestauju, kad atlieku vakarėlio gadintojo (vaidmenį). Bet tikiuosi, kad jis neateis kitą dieną ir nepadarys kito posūkio“, – sakė jis.

Įvykiai tokia linkme pasisuko kelios dienos po to, kai Pakistanas perdavė Indijai dosjė su savo tyrimo dėl teroristų organizacijų, kurias kaltina Indija, detalėmis.

Pakistano pareigūnai pirmadienį dar nieko nekomentavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius