Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Teisingumas“ Pakistane: tyliai išteisinti aštuoni iš dešimties Malalos užpuolikų

Aštuoni iš dešimties talibų, neva nuteistų balandį dėl Malalos Yousafzai užpuolimo, buvo slapta išteisinti, praneša BBC, remdamasi savo šaltiniais Pakistano Vyriausybėje. Malala – tai nepilnametė, kuri internete kovojo dėl moterų teisės į švietimą.
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Balandžio 30-ąją Pakistano Antiteroristinis tribunolas informavo, kad 25 metams kalėjimo nuteisė 10 asmenų, surengusių ataką prieš Malalą. Tuomet neoficialiai kalbėta, kad tarp nuteistųjų nėra nė vieno, kuris tiesiogiai prisidėjo prie užpuolimo.

O dabar BBC šaltiniai Pakistano Vyriausybėje praneša, kad vos du iš dešimties nuteistųjų buvo realiai nuteisti. Tą patvirtino ir Pakistano ambasados Londone atstovas, tvirtindamas, kad kiti kaltinamieji buvo išteisinti dėl įkalčių stokos. Jis BBC teigė, kad iš pat pradžių teismo buvo aiškiai suformuluota, jog nuteisti tik du užpuolikai. Esą netiksliai apie įvykį pranešė žiniasklaida, todėl ir kilę nesusipratimų.

Tačiau BBC pateikė tuometį Pakistano prokuroro Sayedo Naeema pasisakymą agentūrai „Associated Press“: „Kiekvienas kovotojas gavo po 25 metus kalėjimo. Tai reiškia iki gyvos galvos dešimčiai kovotojų, nuteistų Antiteroristiniame tribunole. Pakistane 25 metų nuosprendis yra laikomas kaip iki gyvos galvos.“

Mergaitės užpuolimų kaltinamų asmenų teismo procesas nuo pat pradžių buvo apgaubtas paslapties, iki pat nuosprendžio iš viso nebuvo žinoma, kad toks procesas vyksta. 

Situacija paaiškėjo, kai britų dienraštis „Daily Mirro“ pradėjo domėtis, kokiuose kalėjimuose šie nuteistieji kalinami.

Mergaitės užpuolimų kaltinamų asmenų teismo procesas nuo pat pradžių buvo apgaubtas paslapties, iki pat nuosprendžio iš viso nebuvo žinoma, kad toks procesas vyksta. Valdžios atstovai nepranešė, kaip ir kur buvo sulaikyti įtariamieji, kokį vaidmenį kuris atliko Malalos užpuolime, kokiems jiems pateikti įtarimai. Taip pat nuo balandžio niekas nepaneigė klaidingos, kaip dabar paaiškėjo, informacijos.

Malala Yousafzai, būdama vos 11 metų amžiaus, prisidengusi pseudonimu pradėjo rašyti internetinį dienoraštį, kuriame pasisakė už moterų teisę į švietimą, laisvą ir galimybę pačioms spręsti dėl savo likimo. 2012 metų spalio 9 dieną tuomet 15-metę merginą užpuolė talibai, kai ji grįžinėjo iš mokyklos. Malala išgyveno šūvius į galvą ir kaklą, po intensyvaus gydymo ir reabilitacijos Anglijoje toliau šioje šalyje mokosi.

Mergaitė nebegali grįžti į tėvynę, kadangi talibai kaltina ją vakarietiško gyvenimo stiliaus propagavimu ir „netinkamu“ elgesiu. Todėl jai ir jos artimiesiems grasinama mirtimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Malala Yousafzai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Malala Yousafzai

Už drąsą ir nepalaužiamą valią jauna pakistanietė jau yra ne kartą apdovanota. Ją pagerbė Harvardo universitetas, o Europos Parlamentas skyrė A.Sacharovo premiją už nuopelnus kovojant dėl žmogaus teisių. 

2014 metais Malala tapo jauniausia Nobelio taikos premijos laureate istorijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius