Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisių gynėjai ragina Ukrainą ištirti išpuolius prieš romus ir homoseksualus

Įtakingos teisių gynimo grupės ketvirtadienį paragino Ukrainą ištirti išpuolius ir priekabiavimą prie romų, homoseksualų ir feministų bei pasmerkė „visiško nebaudžiamumo atmosferą“ šioje Vakarų remiamoje šalyje.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bendrame laiške Kijevo valdžios pareigūnams, keturios organizacijos, įskaitant „Human Rights Watch“ ir „Amnesty International“, pasmerkė situaciją, kad šalyje daugėja radikalų atakų.

„Valdžiai kol kas nepavyko... sureaguoti į daugumą incidentų, kurie sukūrė beveik visiško nebaudžiamumo atmosferą“, – sakoma laiške.

Jų pareiškime, kurį taip pat parėmė „Freedom House“ ir „Front Line Defenders“, kalbama apie ištisą virtinę pastaraisiais mėnesiais užfiksuotų išpuolių ir grasinimų romų bendruomenei, gėjams ir lesbietėms, feministams ir teisių aktyvistams.

Laiške sakoma, kad kelios radikalų grupuotės, tarp jų „C14“ ir Dešinysis sektorius, yra atsakingos už mažiausiai dvi dešimtis atakų ar priekabiavimo atvejų, įvykusių šiemet.

„Teisėsaugos pareigūnai retai pradėdavo tyrimus. Tais atvejais, kai tyrimai buvo pradėti, nėra jokių ženklų,.. kad kaltininkai būtų nustatyti“, – teigiama jame.

„Human Rights Watch“ atskirame pranešime, kuriame cituojami žiniasklaidos pranešimai, nurodė, kad „kai kurių savivaldybių administracijos yra pasamdžiusios žmonių iš grupių, skatinančių neapykantą ir diskriminaciją, kad per taikius protestus vykdytų „kontrolės veiklą“.

Per vieną iš incidentų radikalių grupuočių nariai užpuolė Kijeve vykusių moterų eitynių dalyvius, įžeidinėjo juos ir prieš demonstrantus panaudojo pipirines dujas.

„Policijos pareigūnai, buvę įvykio vietoje, stebėjo atakas ir nesiėmė nieko, kad juos sustabdytų ar sulaikytų“, – sakoma laiške, kuriame minimas kovo 8-ąją vykęs renginys.

Balandį viena neonacių grupuotė užpuolė romų stovyklą sostinėje.

„Kaukėti užpuolikai, sudeginę (romų) palapines, persekiojo moteris ir mažus vaikus, (mėtydami) į juos akmenis ir (purkšdami) pipirines dujas“, – teigiama „Human Rights Watch“ pareiškime.

„Pradėti du baudžiamieji tyrimai, bet nežinome apie jokius jų rezultatus“, – sakoma jame.

„Human Rights Watch“ teigimu, radikalų grupuotės neturėtų veikti valdžios pareigūnų vardu.

„Jos neturi įgaliojimų panaudoti jėgą jokiomis aplinkybėmis ir negali riboti ar sulaikyti žmonių“, – tvirtino Niujorke įsikūrusi organizacija.

Ukraina, 2014 metais nuvertusi prorusišką prezidentą Viktorą Janukovyčių, tikisi vieną dieną tapti Europos Sąjungos nare ir įveikti giliai įsišaknijusį skurdą ir korupciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius