Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: buvęs lyderis L.I.Lula da Silva negali siekti vėl tapti Brazilijos prezidentu

Brazilijos aukščiausiojo rinkimų teismas triuškinama balsų dauguma penktadienį atmetė populiaraus kairiųjų pažiūrų buvusio lyderio Luizo Inacio Lula da Silvos siekį grįžti į šalies prezidento postą, pareiškęs įkalintam politikui, kad jis negalės dalyvauti spalį vyksiančiuose itin svarbiuose rinkimuose.
Luizus Inacio Lula da Silva
Luizus Inacio Lula da Silva / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

72 metų L.I.Lula da Silva nuo balandžio atlieka laisvės atėmimo bausmę už kyšio paėmimą, bet tebuvo populiariausias pretendentas vadovauti didžiausiai Lotynų Amerikos ekonomikai.

Per Aukščiausiojo rinkimų teismo ypatingąjį posėdį, po kelias valandas trukusių debatų, teisėjai šešiais balsais prieš vieną atmetė L.I.Lulos da Silvos prašymą leisti jam kandidatuoti.

Buvusio prezidento Darbininkų partija (PT) po balsavimo pažadėjo „visomis priemonėmis kovoti“, kad L.I.Lula da Silva būtų įregistruotas kandidatu.

„Pateiksime teismams visas apeliacijas, kad būtų pripažintos Lulos teisės, užtikrinamos įstatymų ir Brazilijos ratifikuotų tarptautinių sutarčių“, – sakoma partijos pranešime.

„Ginsime Lulą gatvėse, kartu su žmonėmis, nes jis yra vilties kandidatas“, – pridūrė PT.

Klausimas dėl I.Lulos da Silvos kandidatavimo į teismo darbotvarkę buvo įtrauktas paskutinę minutę. Balsavimo rezultatai buvo prognozuojami, bet teisėjo Edsono Fachino, kuris pasisakė antras, pareikštas palaikymas buvusiam lyderiui buvo trumpam atgaivinęs intrigą.

Teisėjas savo poziciją grindė Jungtinių Tautų žmogaus teisių komiteto sprendimu, kad buvęs lyderis negali būti nušalintas nuo rinkimų, kol neišnaudotos visos jo galimybės skųsti teismo nutartis.

Vis dėlto tolesni teisėjų kolegijos balsai sužlugdė buvusio prezidento pastangas grįžti į šalies vadovo postą.

Potenciali apeliacija

L.I.Lula da Silva, iš vienos statybų įmonės kaip kyšį priėmęs prabangų butą pajūryje, buvo nuteistas kalėti 12 metų.

Buvęs lyderis įnirtingai neigia kaltinimus ir laiko juos politiniu sąmokslu, turinčiu užkirsti kelią jam kandidatuoti rinkimuose.

PT atkakliai siekė, kad L.I.Lulos da Silvos vardas būtų įrašytas į kandidatų sąrašus. Partija prieš dvi savaites užregistravo jį savo kandidatu.

Teismo sprendimas dar gali būti apskųstas, naujienų agentūrai sakė buvęs rinkimų teismo teisėjas Henrique Nevesas.

Pasak jo, bet kuri bylos šalis galės pateikti apeliaciją Aukščiausiajam Teismui, kad būtų nustatyta, ar rinkimų teismo nutartis atitinka Brazilijos konstituciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius