Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas nurodė Sudano prezidentui likti PAR, kol bus priimtas sprendimas dėl arešto

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) teismas sekmadienį paskelbė laikiną draudimą Sudano prezidentui Omarui al Bashirui išvykti iš šalies, kai Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) paragino jį areštuoti Afrikos lyderių susitikime Johanesburge.
Omaras al Bashiras (antras iš dešinės)
Omaras al Bashiras (antras iš dešinės) / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Respublika

Teismo pareiškime sakoma, kad jis „verčia atsakovus neleisti prezidentui Omarui al Bashirui išvykti iš šalies kol šiame teisme bus priimtas orderis“.

Svarstymas Pretorijos aukštesniajame teisme turi įvykti vėliau sekmadienį.

Minimas sprendimas buvo priimtas po to, kai teisinių teisių grupė „Southern African Litigation Centre“ skubiai pateikė prašymą teismui, kad priverstų valdžią areštuoti O.al Bashirą.

Sudanas sekmadienį patikino, kad O.al Bashiro vizitas Johanesburge, skirtas dalyvauti Afrikos Sąjungos (AS) viršūnių susitikime, vyksta normaliai ir kad prezidentas grįš po jo pagrindinio susitikimo, nepaisydamas to, kad PAR teismas nurodė uždrausti jam išvykti.

TBT, kurio sutartį yra pasirašiusi ir PAR, O.al Bashiro ieško dėl įtariamų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, įvykdytų per Darfūro konfliktą 2003 metais.

„Sunku pateikti detales apie prezidento Bashiro tvarkaraštį, bet jis grįš, kai baigsis pagrindinė sesija. Tai gali būti šiandien ar rytoj. Į detales nesileisiu“, – spaudos konferencijoje sakė Sudano užsienio reikalų ministras Kamalas Ismailas.

„Kol kas reikalai klostosi normaliai ir nėra rizikos jo ekscelencijai prezidentui“, – pridūrė jis.

TBT, kurio sutartį yra pasirašiusi ir PAR, O.al Bashiro ieško dėl įtariamų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, įvykdytų per Darfūro konfliktą 2003 metais.

TBT asamblėjos prezidentas Sidiki Kaba pareiškime nurodė, kad „ragina Pietų Afriką, kuri visuomet prisidėdavo prie Teismo stiprinimo, negailėti pastangų užtikrinant arešto orderių vykdymą.“

Jis labai susirūpinęs „dėl neigiamų pasekmių Teismui orderių nevykdymo atveju“, priduriama pareiškime.

Nuo apkaltinimo 2009 metais O.al Bashiras daugiausia vykdavo į tas šalis, kurios nėra prisijungusios prie TBT.

Per Darfūro konfliktą žuvo daugiau kaip 300 tūkst. žmonių, dėl kovų savo namus turėjo palikti maždaug 2,5 mln. gyventojų.

Darfūre konfliktas kilo 2003 metais, kai sukilėliai surengė kampaniją prieš O.al Bashiro vyriausybę, skųsdamiesi, kad jų regionas politiškai ir ekonomiškai yra nustumtas į paribį.

Per tą konfliktą žuvo daugiau kaip 300 tūkst. žmonių, dėl kovų savo namus turėjo palikti maždaug 2,5 mln. gyventojų, nurodo Jungtinės Tautos (JT).

Tačiau Chartumas ginčija šiuos skaičius ir nurodo, kad žuvusiųjų yra ne daugiau kaip 10 tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius