Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 04 25 /15:22

Teismas: žiauriai švedų žurnalistę nužudžiusiam danų išradėjui – kalėjimas iki gyvos galvos

Danijos teismas trečiadienį pripažino kaltu žurnalistę Kim Wall nužudžiusį Peterį Madseną ir paskyrė jam bausmę – kalėjimą iki gyvos galvos, praneša BBC.
Kim Wall
Kim Wall / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kopenhagos miesto teismo teisėja Anette Burkoe sakė, kad drauge su dviem prisiekusiaisiais pripažino K.Wall mirties aplinkybes žmogžudyste. Teisėja nurodė, kad P.Madsenas nepateikė „patikimo paaiškinimo“.

Įkalinimo iki gyvos galvos bausmė Danijoje reiškia vidutiniškai 16 metų kalėjime.

P.Madsenas, kuris vilkėjo juodus marškinėlius ir bleizerį, teisme išklausė verdiktą. Teisėjai jį skaitant, jis sėdėjo šalia savo advokatės, aiškiai prislėgtas.

P.Madseno advokatė Betina Hald Engmark sakė, kad jis apskųs verdiktą.

47 metų P.Madsenas prisipažino, kad po incidento jo povandeniniame laive sukapojo 30-metės reporterės palaikus ir išmetė juos į jūrą netoli Kopenhagos, bet tvirtino, kad K.Wall žuvo atsitiktinai, laive staiga nukritus oro slėgiui ir pasklidus nuodingiems garams.

P.Madsenas tapo 15-tu žmogumi per 10 metų, gavusiu įkalinimo iki gyvos galvos bausmę šioje saugumu garsėjančioje Šiaurės šalyje.

Per 11 dienų trukusius teismo posėdžius paaiškėjo P.Madseno tamsios seksualinės fantazijos, susijusios su moterų kankinimu ir galvų nukirtimu.

Kaltintojai, kurie ekscentrišką išradėją kaltina tyčine, iš anksto apgalvota žmogžudyste, lytiniu smurtu sunkinančiomis aplinkybėmis ir palaikų išniekinimu, ragino skirti jam įkalinimą iki gyvos galvos.

Kaltintojas Jakobas Buchas-Jepsenas sakė, kad P.Madsenas 30 metų K.Wall nužudė įgyvendindamas makabrišką seksualinę fantaziją ir „bandė padaryti tobulą nusikaltimą“.

Tačiau P.Madsenas tvirtino, kad laisvai samdoma žurnalistė, kuri rugpjūčio 10 dieną įlipo į jo laivą paimti iš interviu, mirė atsitiktinai, laive staiga nukritus oro slėgiui ir pasklidus nuodingiems garams.

„Aš tikrai, tikrai atsiprašau už tai, kas nutiko“, – pasakė jis teismui abiem šalims pirmadienį išdėsčius baigiamuosius argumentus.

Nors teisme liudijo daug ekspertų, byloje trūko realių įrodymų. K.Wall palaikai buvo smarkiai apirę ir nebuvo įmanoma nustatyti tikslios mirties priežasties.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Peteris Madsenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Peteris Madsenas

Skrodimo ataskaitoje sakoma, kad ji tikriausiai mirė uždususi arba dėl perrėžtos gerklės.

Tačiau viena profesionali teisėja ir du tarėjai nusprendė, kad inkriminuojančių aplinkybių pakanka P.Madseno kaltei pripažinti. Tarp tų aplinkybių yra šiurpūs jo turėti įrašai ir faktas, kad jis į laivą atsinešė pjūklą, plastikinių juostų ir pagaląstą atsuktuvą.

P.Madseną įvertinę psichiatrijos ekspertai pripažino jį „patologiniu melagiu, keliančiu pavojų kitiems“ ir nurodė, kad jis, tikėtina, nusikalstų dar kartą.

Pats P.Madsenas draugams save apibūdindavo kaip „psichopatą, bet mylintį psichopatą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius