Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismo laukiantis Vladimiro Putino kritikas Aleksejus Navalnas: Kremlius žengia Baltarusijos represijų keliu

Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas gali patekti į kalėjimą pagal kaltinimą, susijusį su jo kelių mėnesių darbu Rusijos užkampyje.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Politikas, tapęs galvos skausmu sugrįžusiam į prezidentus Vladimirui Putinui, kaltinamas, kad naudojo tokias pačias šešėlinio verslo schemas, kaip ir su valstybe susijusios bendrovės, kurias demaskuodamas jis susikūrė savo vardą.

A.Navalnas, vienas didžiausių per V.Putino valdymą protesto akcijų organizatorius, praėjusią savaitę apkaltintas iššvaistęs provincijos bendrovės „Kirovles“ 16 mln. rublių (1,4 mln. litų) tuo metu, kai jis dirbo Kirovo srities gubernatoriaus patarėju visuomeniniais pagrindais. Pats jis mano, kad byla yra politinė.

„Visiškai akivaizdu, kad Kremlius pasirinko Baltarusijos pavyzdžio represijų kursą“, – sakė A.Navalnas agentūrai „Reuters“.

„Visiškai akivaizdu, kad Kremlius pasirinko Baltarusijos pavyzdžio represijų kursą, – sakė A.Navalnas agentūrai „Reuters“. – Todėl kiekvienam žmogui, kuris jiems atrodo pavojingas, jie nori turėti kokią nors bylą, kuri bet kada leis pasodinti jį.“

„Sprendžiant iš to, kaip rutuliojasi situacija dabar, ... mane tikrai pasodins, – nuskriaustu tonu sakė A.Navalnas. – Siekdamas išsaugoti savo valdžią Vladimiras Putinas pasiryžęs eiti kur kas toliau nei tik pasodinti mane ar bet kurį kitą žmogų“.

V.Putinas neigia, kad daro spaudimą savo politiniams priešininkams.

A.Navalno baudžiamoji byla, iškelta pagal tuos pačius įtarimus, buvo nutraukta pavasarį po pusantrų metų trukusio tyrimo nesant jo veiksmuose nusikaltimo sudėties, bet vasarą Tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas viešai išbarė pavaldinius už tai, ir tyrimas atsinaujino.

„Aš nesigriebsiu saviplakos. Aš galiu tik pasakyti, kad mes sąžiningai atlikome savo darbą“, – sakė agentūrai „Reuters“ pageidavęs neskelbti savo pavardės jėgos struktūrų darbuotojas, artimas tyrimui, – Mes nusprendėme nutraukti bylą“.

„Tai paplitusi ekonominė schema: miško pramonės bendrovei stringa pardavimai, ir daug tarpininkų siūlo parduoti miško medžiagą savo klientams komisiniais pagrindais. Jeigu tai vyksta teisėtai, nespaudžiant, viskas puiku“, – sakė jis.

TARPININKAS

Skandalingai pagarsėjusios bendrovės „Kirovles“ biuras įsikūręs dviejų aukštų mūriniame pastate ramaus provincijos miesto Kirovo už 800 km į rytus nuo Maskvos pakraštyje.

Valstybinė bendrovė neatlaikė 2008-2009 metų finansų krizės, ir ją pakeitė ribotos atsakomybės bendrovė „Kirovles“, kuri, kaip papasakojo agentūrai „Reuters“ jos generalinis direktorius Vladimiras Krylatovas, priėmė į darbą pusę ankstesnių darbuotojų.

Kai A.Navalnas tapo gubernatoriaus liberalo Nikitos Belycho patarėju, jam buvo pavesta gelbėti vietinę miško pramonės monopolininkę, kuriai buvo sunku parduoti medieną.

Kaip buvo nustatyta per ankstesnį tyrimą, A.Navalnas prisidėjo, kad „Kirovles“ sudarytų sutartį dėl medienos pardavimo su tarpininku – Viatkos miško pramonės bendrove, kuri atvedė jai naujų pirkėjų. 

Iš viso Viatkos miško pramonės bendrovė nupirko medienos už 14,8 mln. rublių, o pardavė už 16,2 mln. rub., dėl ko „Kirovles“, kaip teigia jos vadovas, neteko daugiau kaip 1,3 mln. rub. naudos ir liovėsi bendradarbiauti su Viatkos bendrove.

Federalinis tyrimų komitetas pateikė kaltinimą A.Navalnui iššvaisčius visus 16 mln. rublių. Už tai gresia 5-10 metų kalėjime.

Federalinis tyrimų komitetas pateikė kaltinimą A.Navalnui iššvaisčius visus 16 mln. rublių. Tai yra laikoma iššvaistymu itin stambiu mastu, ir už tai gresia didžiausia bausmė nuo 5 iki 10 metų kalėjime.

„Pasirodo, aš nekankinau „Kirovles“ direktoriaus Opaliovo, nebauginau jo, versdamas pasirašyti nenaudingą sutartį, – komentavo A.Navalnas naują kaltinimą savo tinklaraštyje. – Pasirodo, jis mano bendrininkas ir nusikalstamos grupės, kurią aš sudariau ir kuriai vadovavau, narys“.

„Tiesiog puiku. 16 milijonų – paimtos tiesiog įplaukos. Ir aš jas visas pagrobiau. Nors „Kirovles“ gavo už savo produkciją 14 milijonų“, – sakė jis.

Pertvarkytos bendrovės „Kirovles„ generalinis direktorius V.Krylatovas uždraudė „Reuters“ korespondentui, atėjusiam pas jį į biurą, įjungti mikrofoną.

„Aš daug nepasakysiu, nes aš nenoriu veltis į didžiąją politiką. Man to visiškai nereikia", – sakė jis ir pridūrė, kad vertina numanomą žalą kukliau nei tyrėjai.

„Aš manau, kad jie (A.Navlanas ir jo komanda) galėjo turėti didesnių planų, bet galiausiai jie negalėjo pavogti tiek jau daug", – sakė jis.

Vietos politikai, tarp jų lojalūs Kremliui, su kuriais kalbėjosi „Reuters", A.Navalno kalte netiki.

„Tai, kad čia politinė potekstė, visiškai aišku", – sakė vietos parlamento deputatas, „Vieningosios Rusijos“ narys Vladimiras Žuravliovas.

„Tai, kad čia politinė potekstė, visiškai aišku, – sakė vietos parlamento deputatas, „Vieningosios Rusijos“ narys Vladimiras Žuravliovas. – Tai pernelyg politiška, visa tai spausti ne visiškai neteisinga. Man asmeniškai tai nepatinka".

Situacija dėl „Kirovles" buvo paaštrinta „kaip pūlinys" iki A.Navalno atvykimo į sritį, prisimena vietos parlamento pirmininko pavaduotojas „Teisingosios Rusijos" narys Michailas Kurašinas. Jis mano, kad persekiojimo atnaujinimas yra “politinis užsakymas„.

MIŠKAS KAIP NAFTA

Miško paruošos – pagrindinis Kirovo srities žaliavų verslas.

„Tai kaip nafta, – sako V.Žuravliovas. – Tiek miško, kiek pas mus, niekur nėra".

Rusija, kur yra penktadalis visų pasaulio miškų, turi didžiausius miškų išteklius. Didelė dalis medienos eksportuojama neapdorota, ir tai, Rusijos valdžios nuomone, yra ekonomikos problema.

Kirove pripažįstama, kad srityje, kur dviejuose trečdaliuose teritorijos auga miškai, klesti nelegalus miško paruošų verslas.

Pas mus visiška netvarka, – skundžiasi V.Žuravliovas. – Atvažiavo, nupjovė – niekas jo nepaiso. Eiguliai nesuseka. Pas mus vietovės atokios, kur net nėra kelių. Labai atoki sritis. Eigulys paperkamas, ir viskas. Pjauna“.

„Kirovles“ žinioje yra visi miškai, iš kurių galima gauti ekonominės naudos, bet jie atiduodami subnuomai, pasakoja M.Kurašinas. Nuomininkus dažnai baugina išlaidos toli siųsti medieną perdirbti. Pasak jo, daugelis yra linkę dirbti nelegaliai.

„Kiekvienas, kuris susijęs su miško verslu, jeigu ne kaip nors pažeidžia įstatymus, tai juos apeina“, – teigia parlamento pirmininko pavaduotojas.

Pagal statistiką, kurios duomenų pateikė agentūrai „Reuters“ Kirovo miškų ūkio departamento vadovo pavaduotojas, vidutiniškai nelegaliai iškertama 20-30 tūkst. kubinių metrų miško medžiagos, o pernai Kirovo srityje buvo paruošta 9,5 mln. kubinių metrų medienos. Vietos politikai mano nelegalios rinkos apimtis nepakankamai gerai įvertinta.

Pagal straipsnį, pateiktą A.Navalnui, buvo nuteistas žinomiausias Rusijos kalinys Michailas Chodorkovskis.

CHODORKOVSKIO KELIU

Pagal straipsnį, pateiktą A.Navalnui, buvo nuteistas žinomiausias Rusijos kalinys Michailas Chodorkovskis, kurį Vakarų teisių gynėjai pripažino politiniu kaliniu.

A.Navalno advokatas Vadimas Kobzevas mano, kad jam pateiktame kaltinime yra daug kas bendra su tuo, kas buvo pateikta buvusiam „Jukos“ vadovui, nuteistam antrajam laikotarpiui už visos naftos, kurią išgavo jam priklausanti bendrovė, pagrobimą.

„Tai tas pats, ką parašė Chodorkovskiui, – sakė jis agentūrai „Reuters“. – Jų tokia įdomi technologija: kapitalizmas, štai pardavei – nupirkai – tai ir yra iššvaistymas. Jeigu pardavei – vadinasi, iššvaistei, ir tai – nusikaltimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius