Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teksasą pasiekusi tropinė audra Beta neša liūtis ir potvynius

Atogrąžų audrai „Beta“ pasiekus sausumą, jos keliamos bangos ir nešami krituliai antradienį sukėlė dar daugiau potvynių Teksaso pakrantėje, keliančių grėsmę per šį uraganų sezoną jau nukentėjusioms vietovėms.
Audra
Audra / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vėlų pirmadienio vakarą audra pasiekė sausumą į šiaurę nuo Port Okonoro Teksase. Ankstų antradienio rytą „Beta“ buvo maždaug už 56 km į šiaurės vakarus nuo miesto, jos nešamo vėjo greitis siekė 64 km per val., pranešė JAV nacionalinis uraganų centras (NHC). Audra juda į šiaurės vakarus maždaug 4 km per val. greičiu, o slinkdama virš Teksaso turėtų nusilpti, skelbiama pranešime.

„Šiuo metu yra padidėjęs bangavimas ir smarkiai lyja“, – sakė Nacionalinės meteorologijos tarnybos meteorologė Amaryllis Cotto iš Galvestono Teksase.

Pasak jos, vietovėje iškrito 15–30 cm kritulių, kai kur – net iki 45 centimetrų. Visą trečiadienį prognozuojami pavojingi staigūs potvyniai, nurodė A.Cotto.

Beta yra jau devinta šiemet Jungtinių Valstijų žemyninę dalį pasiekusi audra, kuriai buvo suteiktas vardas. Jos atėjimas pakartojo 1916 metų rekordą, sakė Kolorado valstijos universiteto tyrėjas Philas Klotzbachas.

Tai yra pirmas kartas, kai pasibaigus tradicinių audrų vardų sąrašui graikiškos abėcėlės raidės vardą turinti audra pasiekė JAV žemyninę dalį.

Penktadienį meteorologams pristigo tradicinių vardų iš šiemet sudaryto abėcėlinio katalogo uraganams ir atogrąžų audroms pavadinti, tad teko pereiti prie graikų abėcėlės.

Graikų raidyno raidžių pavadinimai audroms suteikiami tik antrą kartą nuo praėjusio amžiaus 6-o dešimtmečio.

Beta judės gilyn į žemyną per pietrytinę Teksaso dalį trečiadienį, o vėliau iki penktadienio slinks virš Luizianos ir Misisipės. Didžiausia meteorologus kamuojanti mįslė, kiek kritulių atneš Beta. Manoma, kad ji nusilps iki atogrąžų depresijos, tačiau ji gali sukelti staigių potvynių Arkanzaso, Luizianos ir Misisipės valstijose.

Meteorologams pirmadienį patikslinus savo ankstesnes prognozes, kai kuriuose rajonuose prognozuojamų kritulių kiekis sumažintas nuo 51 iki 38 centimetrų.

Meteorologai ir pareigūnai nuramino vietos gyventojus, kad Beta neturėtų būti panaši į uraganą Harvey ar tropinę audrą Imelda.

2017-ųjų rugpjūtį siaučiant uraganui Harvey Hjustone iškrito daugiau nei 127 cm kritulių, jo padaryta žala Teksasui buvo vertinama 125 mlrd. JAV dolerių. 2019 metais Teksaso pietrytiniais rajonais praūžusi Imelda buvo rekordinį kritulių kiekį atnešęs ciklonas.

Tuo metu uraganas Teddy toliau slenka link Kanados ir ankstų trečiadienio rytą turėtų pasiekti sausumą ties Naujosios Škotijos provincija, o paskui trečiadienio vakarą pasiekti Niufaundlando provinciją, pranešė meteorologai. Dėl galingos audros formuojasi pavojingos pakrantės srovės JAV rytinėje pakrantėje, o Naujoji Škotija artėjančią audrą turėtų pajusti jau antradienio popietę, nurodė NHC.

Antradienio rytą Teddy buvo maždaug už 700 km į pietus nuo Halifakso, jo nešamo vėjo gūsių greitis siekė 155 km per valandą. Vėliau antradienį ir trečiadienį audra turėtų nusilpti, bet meteorologai prognozuoja, kad Naująją Škotiją Teddy pasieks kaip galingas ciklonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius