Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teksasietis nepaisydamas teismo draudimo pardavinėja šaunamųjų ginklų trimačius modelius

Teksase įsikūrusios ginklų gamybos kompanijos vadovas antradienį pareiškė pradėjęs internetu platinamų šaunamųjų ginklų trimačius modelius, pagal kuriuos šias detales galima pagaminti iš plastiko 3D spausdintuvais, nepaisydamas teismo draudimo tai daryti.
3D spausdintuvas
3D spausdintuvas / „Scanpix“ nuotr.

„Defense Distributed“ įkūrėjas Cody Wilsonas pranešė pradėjęs prekiauti šiais modeliais antradienio rytą ir sakė, kad ketina tai daryti bet kokia kaina. Jo manymu, pardavinėdamas ginklų trimačius modelius, užuot patalpinęs juos internete ir leisdamas juos bet kam atsisiųsti už dyką, jis nepažeidžia pirmadienį priimto Siatlo teisėjo sprendimo šiuo klausimu.

19 JAV valstijų ir Kolumbijos apygarda siekė, kad teismas sustabdytų federalinės vyriausybės ir „Defense Distributed“ pasiektą susitarimą leisti internetu platinti tuos modelius.

Naudodamiesi šios bendrovės platinamais planais žmonės gali pasigaminti iš plastiko tikslią šaunamojo ginklo kopiją, surinkę jį iš trimačiu spausdintuvu pasigamintų detalių. Valstijų teigimu tokie planai kelia grėsmę saugumui.

Vis dėlto ginklų pramonės atstovai sako, kad nusikaltėliai tokius ginklus vargu ar galėtų panaudoti, nes jų gamyba labai brangi, o patys ginklai – labai nepatvarūs. Be to, Jungtinėse Valstijose įprastų šaunamųjų ginklų yra gana lengva įsigyti.

C.Wilsonas pirmuosius trimačius šaunamojo ginklo detalių modelius paskelbė internete 2013 metais. Jie buvo parsisiųsti apie 100 tūkst. kartų, kol Gynybos departamentas nurodė C.Wilsonui uždaryti šią prieigą, argumentuodamas, kad ji pažeidžia federalinius eksporto įstatymus, mat kai kuriuos brėžinius galėjo parsisiųsti ne Jungtinėse Valstijose esantys žmonės.

Tačiau C.Wilsonas tvirtino, kad JAV konstitucijos 2-oji pataisa, užtikrinanti piliečių teisę turėti šaunamųjų ginklų, taip pat turėtų būti taikoma asmens teisei gamintis ginklus namuose. Tokie ginklai negalėtų būti kontroliuojami valdžios institucijų, nes jie nebūtų paženklinti identifikacijos numeriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius