Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teroro išpuolis Londone: kruvinas užpuoliko maršrutas

Londono centras. Teritorija aplink Jungtinės Karalystės parlamentą kasdien akylai saugoma daugybės pareigūnų. Tačiau trečiadienio popietę vienišam teroristui, pražudžiusiam keturis žmones ir sužeidusiam dar apie 40, pavyko siautėti gana ilgai ir net patekti į Bendruomenių rūmų teritoriją. Kaip viskas vyko?
Kruvini trečiadienio įvykiai Londono širdyje prie parlamento
Kruvini trečiadienio įvykiai Londono širdyje prie parlamento / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
15min nuotr./Kaip buvo surengta ataka Londone
15min nuotr./Kaip buvo surengta ataka Londone

Skelbiama, kad užpuolikas, kurio tapatybė kol kas neatskleidžiama, nors ir įtariama, kad jis susijęs su tarptautiniu terorizmu, buvo per keliasdešimt metrų priartėjęs prie Jungtinės Karalystės premjerės Theresos May.

Suprasti akimirksniu

  • Trečiadienį Londone per ataką šalia Didžiosios Britanijos Parlamento rūmų teroristas nukreipė automobilį į pėsčiuosius, o vėliau mirtinai subadė vieną policininką. Žuvo trys asmenys – du civiliai ir minėtas policininkas, 48 metų Keithas Palmeris.
  • Išpuolį surengęs asmuo buvo nukautas. Jo tapatybė kol kas neatskleista, bet pranešta, kad jis gimęs Didžiojoje Britanijoje ir buvo žinomas saugumo tarnyboms.
  • Iš 40 sužeistų žmonių 29 gydomi ligoninėje. Ketvirtadienį septyni asmenys tebebuvo kritinės būklės. Tarp sužeistųjų – britai, prancūzai, portugalai, kinai, rumunai ir pietų korėjiečiai.
  • Policija surengė reidus šešiuose namuose Londone ir vidurio Anglijos Birmingamo mieste. Per juos buvo suimti septyni žmonės.
  • Policija išpuolį laiko „su islamistais susijusio terorizmo“ aktu, o vadinamoji „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę.

Tačiau kruvina jo kelionė prasidėjo gana toli nuo Vestminsterio rūmų. Teroro maršruto pradžia – Vestminsterio tiltas per Temzės upę.

Užpuolikas, kuris buvo apsiginklavęs dviem peiliais, apie 14.30 val. vietos laiku iki dugno nuspaudė savojo „Hyundai“ akseleratoriaus pedalą ir ėmė lėkti per tiltą – ne gatve, o šaligatviu, kur tuo metu buvo nemažai žmonių.

Vestminsterio tilto ilgis – 252 metrai. Tad visu greičiu lekiantis automobilis tokį atstumą įveikia per keliolika sekundžių. Tiesa, šiuo metu buvo taikomasi į gyvąsias kliūtis – pėsčiuosius ant šaligatvio. Trys žmonės žuvo būtent ant tilto.

VIDEO: Kameros užfiksavo, kaip Vestminsterio tiltu judėjo žmones sužeidęs automobilis

Keturiais ratais varomas automobilis ant tilto trenkėsi į keliasdešimt žmonių. Vieni buvo nutrenkti į Temzės upę, kiti – ant grindinio apačioje. Vieną moterį pavyko ištraukti iš upės ir išgelbėti.

Kirtęs tiltą vairuotojas pasuko mašiną Bendruomenių rūmų komplekso link, kur automobilis rėžėsi į tvorą. Kai kurie liudininkai manė, kad išgirdo sprogimą – toks stiprus buvo smūgis.

Kirtęs tiltą vairuotojas pasuko mašiną Bendruomenių rūmų komplekso link, kur automobilis rėžėsi į tvorą.

Būtent tada, maždaug 14.30 val. vietos laiku, gelbėjimo tarnyboms ir policijai pirmą kartą pranešta apie incidentą pačioje Londono širdyje.

Užpuolikas ten, prie tvoros, nesustojo. Jis išlipo iš „Hyundai“ ir pasileido bėgti patikros punkto link. Ten jis užpuolė neginkluotą policininką ir jį subadė.

Aplinkiniai, tarp jų – vyriausybėje dirbantis ministras Tobias Ellwoodas, vėliau bandė išgelbėti pareigūną Keithą Palmerį, bet jo gyvybė užgeso.

Kiti pareigūnai paleido šūvius į užpuoliką, kuris vėliau mirė.

Manoma, kad vyras bandė patekti į parlamento pastato vidų, kur tuo metu posėdžiavo Bendruomenių rūmų nariai. Į jų klausimus trečiadienį turėjo atsakyti premjerė Th.May – ji buvo skubiai evakuota, o deputatams įsakyta likti savo vietose. Jie buvo išleisti tik po kelių valandų.

Sumaištis buvo tokia didelė, kad iš pradžių pareigūnai manė, jog buvo du užpuolikai, ir karštligiškai ieškojo antro. Tačiau vėliau išsiaiškinta, kad ieškoti nebėra ko – išpuolį įvykdė vienas teroristas, kuris mirė nuo sužeidimų.

VIDEO: Londoną sukrėtęs išpuolis: svarbiausia informacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius