Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 16 /10:06

Teroristai Belgijoje planavo pakartoti Paryžiaus žudynes, žydų mokyklos nutraukė pamokas

Teroristai, kurių mažiausiai du buvo nukauti per ketvirtadienį vakare Belgijoje vykdytą specialiąją operaciją, ketino šioje šalyje surengti teroro aktus, panašius į tuos, kurie buvo įvykdyti Paryžiuje praėjusią savaitę.
Belgijos pareigūnai šalia tos vietos, kur buvo surengta antiteroristinė operacija.
Belgijos pareigūnai šalia tos vietos, kur buvo surengta antiteroristinė operacija. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Belgijos policija baigė didelę antiteroristinę operaciją, penktadienį pranešė užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas.

„Operacijos vietoje dabar jau baigtos. Mes dabar nagrinėjame informaciją“, surinktą per dviejų įtariamųjų gyvybes nusinešusį reidą Vervjė mieste ir kratas, atliktas kitose Belgijos vietose, ministras sakė Prancūzijos naujienų televizijai iTELE.

Pulti ketino keliose vietose

Kaip skelbia leidinio nieuwsbald.be šaltiniai Belgijos Teisingumo ministerijoje, rengta teroristinė ataka turėjo tapti dalimi didelės operacijos, kurią teroristai ketino įvykdyti vienu metu keliose šalies vietose.

Pareigūnai kratų metu pas teroristus rado ginklų, sprogmenų ir keletą radikaliųjų islamistų, veikiančių Sirijoje ir Irake, organizacijos „Islamo valstybė“ vėliavų. 

Skelbiama, kad, priešingai nei Paryžiuje, šie teroristai savo taikiniu ketino pasirinkti ne žurnalistus, o policiją.  

Kaip jau skelbta ketvirtadienį, Belgijos rytuose esančiame Vervjė mieste policija vykdė antiteroristinę operaciją, per kurią žuvo du įtariamieji teroristai, dar vienas buvo sulaikytas. 

Teroristinės grupės pagrindą sudarė dešimt žmonių, tarp kurių buvo ir grįžusiųjų iš Sirijos.  „Ši maždaug dešimties žmonių, tarp jų ir sugrįžusių iš Sirijos, operatyvinė kuopelė rengėsi įvykdyti didelę teroristinę ataką Belgijoje“, – spaudos konferencijoje Briuselyje sakė Thierry Wertsas iš Belgijos federalinės prokuratūros.

Per kratą keli įtariamieji nieko nelaukdami paleido ugnį iš automatinių ginklų į specialiųjų policijos pajėgų pareigūnus

„Per kratą keli įtariamieji nieko nelaukdami paleido ugnį iš automatinių ginklų į specialiųjų policijos pajėgų pareigūnus. Jie šaudė kelias minutes. Du įtariamieji buvo nukauti, o trečias areštuotas“, – nurodė jis.

Po skubiai sušaukto susitikimo su saugumo vadovais premjeras Charles'is Michelis sakė, jog šis reidas parodė Belgijos „ryžtą kovoti su tais, kurie nori skleisti terorą“.

Žydai uždarė mokyklas

Šalies žydų bendruomenės lyderiai nusprendė atšaukti pamokas ir uždaryti mokyklas Antverpene bei Briuselyje, kai buvo informuoti, kad jos yra galimi taikiniai, nurodė naujienų portalas „Joods Actueel“.

2014 metų gegužę įtariamas islamistas nušovė keturi žmones Žydų muziejuje Briuselyje. Prancūzijos piliečiui Mehdi Nemmouche'ui, kuris anksčiau buvo išvykęs kautis į Siriją, dėl to išpuolio buvo pateikti kaltinimai žmogžudyste.

VIDEO: Assault rue de la colline, Verviers. 15.01.15'

Policijos pareigūnai ir civiliai nenukentėjo per operaciją Vervjė mieste esančiame maždaug už 125 km nuo Briuselio, kuriame gyvena daug musulmonų, sakė prokurorai.

Belgijos televizijos rodytame reportaže buvo girdimas kelias minutes trukęs šaudymas ir sprogimai, o tame name įsiplieskė gaisras.

Th.Wertsas sakė, kad vienas įtariamasis netgi gulėdamas ant žemės nenustojo šaudyti.

„Girdėjau du sprogimus. Išėjau, tada pamačiau du nubėgančius jaunuolius – panašius į arabus, 25–30 metų, jie nulėkė tamsoje, buvo su vilnonėmis kepurėmis“, – dienraščiui „Libre Belgique“ sakė 41 metų vietos gyventojas Yilmazas.

Žmonės persigandę. Jie negali išeiti iš namų

65 metų Belgijos pilietis, vardu Redouane'as, kilęs iš Maroko, pasakojo: „Žmonės persigandę. Jie negali išeiti iš namų. Vervjė esama teroristų. Mano žmona ir aš nebegalime šito kęsti.“

Kitas vietos gyventojas sakė, kad „automatai šaudė apie 10 minučių“.

Pasak pareigūnų, apie 325 žmonės yra išvykę iš Belgijos prisidėti prie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ ir kitų kovotojų grupuočių Irake bei Sirijoje. Ši šalis pirmauja Europoje pagal džihadistų skaičių, lyginant su bendru gyventojų skaičiumi.

Iš Sirijos grįžo prieš savaitę

Reidų Vervjė mieste taikiniai buvo sekami nuo tada, kai prieš savaitę grįžo iš Sirijos. Manoma, kad rengėsi įvykdyti kažkokią ataką, sakė prokurorai.

Prokurorai pridūrė, kad kol kas nenustatę jokio ryšio su atakomis Paryžiuje.

Tačiau anksčiau ketvirtadienį tyrėjai sakė įtariantys, kad vienas Belgijos pilietis galėjo aprūpinti ginklais Amedy Coulibaly, kuris praeitą savaitę nužudė keturis žmones per išpuolį vienoje žydų maisto parduotuvėje Paryžiuje.

Įtariamasis Neetinas Karasularas nupirko automobilį, priklausiusį A.Coulibaly partnerei Hayat Boumeddiene , kuri vėliau pabėgo iš Prancūzijos ir tikriausiai pasiekė Siriją.

H.Karasularas pasidavė policijai antradienį, sakydamas, kad pastaraisiais mėnesiais palaikė ryšius su A.Coulibaly ir mėgino apgauti tą prancūzą sandoryje dėl automobilio pirkimo, bet išsigando dėl atakų Paryžiuje.

„Ginklų klausimas yra tiriamas“, – prokuratūros atstovas Ericas Van der Sijptassakė naujienų agentūrai AFP.

Tyrėjai nurodė N.Karasularo namuose radę dokumentų, bylojančių, kad jis derėjosi su A.Coulibaly dėl ginklų, įskaitant Tokarevo pistoletą, koks buvo panaudotas per išpuolį parduotuvėje, praneša naujienų agentūra „Belga“.

N.Karasularas pirmadienį stos prieš Šarlerua miesto teismą, kuris spręs, ar jo areštas turi būti pratęstas.

Tuo tarpu Ispanija ketvirtadienį pradėjo tyrimą dėl A.Coulibaly ir H.Boumeddiene vizito Madride, likus kelioms dienoms iki atakų.

Turkijos pareigūnai sakė, kad H.Boumeddiene sausio 8 dieną išvyko į Siriją. Ji atskrido į Stambulą iš Madrido dar prieš įvykstant atakoms Paryžiuje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius