TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 01 15 /20:05

Teroristinis išpuolis Nairobyje: žuvo mažiausiai penki žmonės

Nairobio viešbučių ir biurų komplekse tęsiantis teroristiniam išpuoliui, atsakomybę už ataką prisiėmė Somalio teroristinė grupuotė „Al Shabaab“. Pasak žiniasklaidos, žuvo mažiausiai penki žmonės.
Sprogimas Nairobyje
Sprogimas Nairobyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak užsienio žiniasklaidos, komplekse nugriaudėjo mažiausiai du sprogimai, girdimi šūviai.

Naujienų agentūra „Agence France-Presse“ praneša, kad išpuolio metu žuvo mažiausiai penki žmonės.

Vienas neįvardytas įvykio liudininkas televizijai „Citizen TV“ irgi sakė matęs penkis kūnus, tačiau neaišku, ar tai buvo tos pačios aukos, apie kurias pranešė AFP fotografas.

Tuo metu vienas aukšto rango policijos pareigūnas, vienas pirmųjų atvykęs į incidento vietą, tačiau pageidavęs likti nežinomas, sakė matęs 14 žuvusiųjų kūnų.

Policija: ataka Nairobio viešbučio ir biurų komplekse buvo koordinuota

Kenijos sostinėje antradienį surengta ataka aukštos klasės viešbučio ir biurų komplekse buvo „koordinuota“ operacija, pranešė Kenijos policijos vadas Josephas Boinnetas.

„Dabar galime patvirtinti, kad ši nusikalstama veika prasidėjo apie 15 val. (vietos, 14 val. Lietuvos laiku) ir buvo koordinuoto pobūdžio. Ji prasidėjo sprogimu „I&M Bank“, per kurį taikytasi į tris automobilius stovėjimo aikštelėje, (o tada įvyko) mirtininko sprogdinimas viešbučio „Dusit“ vestibiulyje“, – sakė jis per televiziją.

Pasak J.Boinneto, „keli svečiai patyrė sunkių sužalojimų“, tačiau nenurodė, ar per incidentą žuvo žmonių.

Policijos vadas taip pat sakė, kad saugumo pajėgos tebedirba išpuolio vietoje.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra paieška ir gelbėjimas bei nusikaltėlių neutralizavimas“, – sakė J.Boinnetas.

Praėjus beveik šešioms valandoms nuo išpuolio pradžios komplekso apylinkėse tebegirdimi pavieniai šūviai.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė kaimyniniame Somalyje veikianti teroristinė grupuotė „Al Shabaab“. Vienoje savo žiniasklaidos priemonių grupuotė pranešė, kad iš pradžių susprogdino bombą, o vėliau ginkluoti užpuolikai įsiveržė į viešbutį.

Kenijos policijos generalinis inspektorius J.Boinnetas pareiškė, kad įvykiai Nairobyje – „įtariamas teroristinis išpuolis“. Pasak J.Boinneto, užpuolikai taikėsi į viešbutį ir vis dar yra jo viduje.

Jis pridūrė, kad pastate šiuo metu yra ir saugumo pareigūnai, jie tikrina ir evakuoja žmones. J.Boinneto teigimu, yra sužeistų, tačiau kol kas tikslus nukentėjusiųjų skaičius nėra žinomas.

Kenijos radijo stotyje „Radio Tusmo“ dirbantis žurnalistas Bile Beshiras Mehbubas, esantis netoli įvykio vietos, teigė matęs keturis susprogdintus automobilius. Žurnalistui liudininkai pasakojo, kad viešbutį atakavo šeši užpuolikai.

Rajonas, kuriame įvykdytas išpuolis – itin prabangus. Jame gausu turistų, gyvena diplomatai, yra įsikūrę daug restoranų, viešbučių ir klubų.

Šalia komplekso degė keli automobiliai. Žmonės bėgo iš atakos vietos, kai kurie buvo nešami. Mažiausiai vienas žmogus buvo nešamas neštuvais. Kai kas glaudėsi už automobilių ir šaukė, kiti bandė slėptis už fontanų ir kitų prabangaus komplekso teritorijoje esančių objektų.

„Tai baisu. Tai, ką mačiau, baisu. Bėgdamas lauk mačiau žmogų ir visur, kaip atrodė, kapotą mėsą“, – sakė liudininkas Charlesas Njenga.

Kitas vyras, kuris nesakė savo vardo, pasakojo pasislėpęs biure. „Slėpiausi. Mano kolegos visur lakstė“, – sunkiai atgaudamas kvapą sakė jis.

Liudininkas Robertas Murire teigė matęs mažiausiai du lavonus ir žaliais rūbais vilkinčius užpuolikus su amunicija.

Kol kas neaišku, kiek užpuolikų dalyvavo atakoje.

Šaudymas tęsėsi kelias minutes po pirmųjų pranešimų, greitosios pagalbos automobiliams, saugumo pajėgoms ir ugniagesiams skubant į įvykio vietą. Iš komplekso kilo juodi dūmai. Atvyko bombų neutralizavimo komanda; ten esantys automobiliai buvo aptverti baiminantis, kad juose gali būti sprogmenų.

Policija pranešė detonavusi vieną sprogmenų prikrautą automobilį. Viename komplekso koridoriuje buvo pastebėta nesprogusi granata.

Atakos vietos link su ginklais rankose pamažu ėjo žmonės, panašūs į saugumo pajėgų narius civiliais drabužiais.

„Nusiuntėme pareigūnų į įvykio vietą, įskaitant (pareigūnus) iš kovos su terorizmu skyriaus, bet daugiau informacijos kol kas neturime“, – sakė policijos atstovas Charlesas Owino.

Netikėtas išpuolis

Nairobyje gyvenanti ir dirbanti 15min skaitytoja Sigita pasakojo, kad vykstant išpuoliui Kenijos sostinėje susiformavo neįprastai didelės transporto spūstys.

Ji stebėjosi, kad apskritai buvo įvykdytas teroristinis išpuolis, nes apsauga Nairobyje – labai griežta.

„Paprastai į viešbutį ar restoraną nepateksi – Nairobyje apsauga rimta. Pavyzdžiui, norint patekti į prekybos centrą, patikrina net su šunimis, atidaro automobilio bagažines, į prekybos centrą įeinant dar skenuoja. Žinoma, reikia nepamiršti, kad apsauginių algos nedidelės, tai gal ir pražiūri“, – 15min pasakojo Sigita.

Praeitą spalį socialiniuose tinkluose pasirodė laiškas, kuriame buvo teigiama, jog Nairobyje teroristinis išpuolis yra neišvengiamas. Tuomet Kenijos policijos generalinis inspektorius J.Boinnetas pareiškė, esą grėsmė – netikra.

Pastarąjį kartą Nairobį teroristinis išpuolis sukrėtė 2013 metais, kai „Al Shabaab“ kovotojai atakavo „Westgate Mall“ prekybos centrą, įsikūrusį netoli „Dusit“ komplekso.

Įkaitų drama prekybos centre tęsėsi 80 valandų, išpuolio metu žuvo 67 žmonės.

2015 metais įvykdžius išpuolį Šiaurės Rytų Kenijoje įsikūrusio Garisos miesto universiteto komplekse žuvo mažiausiai 147 studentai.

„Al Shabab“ yra pažadėjusi atkeršyti Kenijai už jos karių siuntimą į Somalį nuo 2011 metų. Ši su „al Qaeda“ susijusi grupuotė Kenijoje yra nužudžiusi šimtus žmonių. Kenija jos taikiniu tampa dažniau nei kitos penkios šalys, skiriančios karių Afrikos Sąjungos (AS) pajėgoms Somalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius