Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teroristų vadeiva Igoris „Velnias“ Bezleras žurnalistams: „Nedvejodamas jus nušaučiau“

Vienas iš teroristų Rytų Ukrainoje vadeivų rusas Igoris Bezleras, kuris gali būti prisidėjęs prie Malaizijos keleivinio lėktuvo numušimo, paprastai nedalina interviu, bet šįkart sutiko pasikalbėti su dviem žurnalistais – britu ir ruse. Greitai paaiškėjo, kodėl jis vengia bendrauti su žiniasklaida – „Velniu“ vadinamas teroristas jau po kelių minučių pratrūko ir ėmė grasinti žurnalistams, prisiminimais dalijasi Shaunas Walkeris iš kairiojo britų dienraščio „The Guardian“.
Igoris Bezleras-„Velnias“
Igoris Bezleras-„Velnias“

Jūrų vėplio ūsus nešiojantis, karšto temperamento ir blogos žiauraus žmogaus reputacijos Igoris Bezleras yra gavęs „Velnio“ („Bes“) pravardę.

Jis dažnai – net ir pačių teroristų – vadinamas tiksinčia laiko bomba. Būtent jo pokalbius telefonu prieš ir po Malaizijos lėktuvo numušimo įrašė Ukrainos saugumo tarnyba. Po katastrofos jis pranešė savo vadui (manoma – Rusijos specialiųjų tarnybų pareigūnui), kad lėktuvas buvo numuštas. I.Bezleras pripažįsta, kad tai jo balsas girdimas įraše, tačiau tikina, kad jis kalbėjo apie kitą incidentą – esą ne apie MH17, o Ukrainos karinio orlaivio numušimą.  

Interviu nedalijantis I.Bezleras galų gale sutiko pasikalbėti su dviem žurnalistais – ketvirtadienį jis susitiko su jais Horlivkoje.

Igoris Bezleras-„Velnias“
Igoris Bezleras-„Velnias“

Maistu tapsiantis triušis Jaceniukas ir kodeksas vietoj tualetinio popieriaus

Prasibrovę pro ginkluotus teroristus prie patikros punktų ir barikadas žurnalistai atsidūrė miesto administracijos pastate. Belaukdami jie matė, kaip pas savo vadeivą su žiniomis skubantys teroristai turėdavo prieš jo kabinetą palikti ginklus ir telefonus – pavyzdžiui, vienas prieš patekdamas pas „Velnią“ paliko du pistoletus, vieną „Kalašnikovą“, du ilgus durklus ir „iPhone 5“ telefoną.

Vienas iš teroristų aiškino, kad prieš tai Maskvoje dirbo fotografo asistentu. Skėčio laikymas fotosesijų metu jam atrodė žeminantis darbas, ir jis norėjo ko nors prasmingesnio

Arbatos žurnalistams išvirę teroristai pasakojo, kad dalis jų yra ukrainiečiai, dalis – atvykę iš Rusijos ir specialiai apmokyti Rostove.

Vienas iš jų aiškino, kad prieš tai Maskvoje dirbo fotografo asistentu. Skėčio laikymas fotosesijų metu jam atrodė žeminantis darbas, jis norėjo ko nors prasmingesnio. 

„Velnio“ pasekėjai parodė ir mini zoologijos sodą, kuriame – 10 triušių. Vienas iš jų pavadintas Jaceniuku (vienas Maidano lyderių, kuris vėliau tapo Ukrainos premjeru).

Teroristai sakė, kad jie planuoja triušiui nudirti kailį, jį išvirti ir suvalgyti. „The Guardian“ žurnalistas pažymi, kad jis taip ir nesuprato, ar jie kalbėjo rimtai, ar juokavo. Tualete vietoj tualetinio popieriaus buvo padėtas Ukrainos teisės kodeksas – daug jo lapų jau buvo išplėšta.

Pagaliau prasivėrus I.Bezlero kabineto durims pasirodė ir jis pats – su cigarete rankoje ir dryžuotais rusiškais jūreivių marškinėliais po karine uniforma. Visi teroristai nedelsiant pašoko ant kojų ir atidavė jam pagarbą. 

Igoris Bezleras-„Velnias“
Igoris Bezleras-„Velnias“

„Velnias“ gimė Kryme. Vėliau jis išvyko į Rusiją, kur gyveno ilgus metus prieš grįždamas į Ukrainą. Pastaraisiais metais jis Horlivkoje dirbo laidojimo namų direktoriumi.

SBU tvirtina, kad jis yra Rusijos karinės žvalgybos agentas, kuris gauna nurodymus tiesiai iš Maskvos. Jis – vienas iš svarbiausių teroristų vadeivų Rytų Ukrainoje – kartu su Rusijos diversantu Igoriu Girkinu-Strelkovu.

Vienam iš triušių duotas Jaceniuko vardas. Teroristai sakė, kad jie planuoja triušiui nudirti kailį, jį išvirti ir suvalgyti

„Velnias“ sumurmėjo, kad jis dabar užsiėmęs, todėl su žurnalistais pasikalbės vėliau – tegu dabar jiems aprodo kalėjimus, kurie įrengti pirmajame pastato aukšte.

Viename iš kambarių žurnalistai sutiko savo kolegą ukrainietį Vasilijų Budiką, kuris buvo apkaltintas bendradarbiavimu su „Pravyj Sektor“ („Dešiniuoju sektoriumi“) ir jau tris mėnesius laikomas nelaisvėje.

Kalėjime buvo ir 64-erių švedas bei Ukrainos kariai. Vienas iš jų buvo su žmona – ji atvyko iš Kijevo iš pasiprašė į nelaisvę, kad galėtų būti su vyru.

Netrukus prie pastato atvyko automobilis, kuriuo atgabeno žuvusio separatisto kūną. Jo bendrai atidavė pagarbą, susigraudino net V.Budikas.

„Aš jį gerai pažinojau – nuo tada, kai jam buvo aštuoneri. Kartu su žmona mes padėdavome benamiams vaikams ir našlaičiams. Aš jį išmokiau boksuotis, stengiausi suteikti pagrindą po kojomis. Jam daug padėjau. Jis buvo geras vyrukas“, – sakė dabar nelaisvėje laikomas ukrainietis.

Į Sh.Walkerio repliką, kad labai neįprasta matyti dėl savo pagrobėjų gedintį žmogų, V.Budikas atsakė: „Manai, šitai yra keista? Jie taip pat yra sučiupę aukšto rango SBU pareigūną, o tarp jį saugančiųjų yra jo paties uošvis“.

Igoris Bezleras-„Velnias“
Igoris Bezleras-„Velnias“

Jeigu rasite ką nors, nušaukite juos kaip šnipus

Pagaliau radęs laiko žurnalistams I.Bezleras susierzino jau po pirmojo jų klausimo, kodėl jie laiko įkaitus. „Vienintelė priežastis – nes jie yra Ukrainos kariai, – atsakė jis su įtūžiu akyse. – Tuos, kurie kaunasi Ukrainos armijoje, mes imame į nelaisvę. Tuos, kurie kaunasi savanorių batalionuose – apklausiame ir nušauname vietoje. Kodėl mes turėtume jų gailėtis?“

Teroristai yra sučiupę aukšto rango SBU pareigūną, o tarp jį saugančiųjų yra ir jo uošvis

„Velnio“ balsas vis garsėjo ir piktėjo, kai jis svaidėsi kaltinimais įkaitams ir Ukrainos pajėgoms.

„Aš juos pakarsiu ant žibintų stulpų“, – rėkė jis. Įsiaudrinęs tuomet jis pastebėjo, kad britas užsirašinėja viską į bloknotą, o rusų žurnalistė įsirašinėja į diktofoną. Pačiupęs diktofoną I.Bezleris jį įsakė sudaužyti į sieną, o iš bloknoto pradėjo plėšyti lapus.

„The Guardian“ žurnalistas bandė protestuoti, tačiau tai tik dar labiau įsiutino teroristų vadą. Savo pakalikams jis suriko: „Sudeginkite jų užrašus! Atimkite įrangą! Apieškokite juos, o jei rasite kompromituojančios medžiagos – sunaikinkite! Jeigu rasite ką nors – nušaukite juos kaip šnipus!“

Sh.Walkeris pažymi, kad darbas Rytų Ukrainoje žurnalistams yra  labai sunkus – jiems tenka susidurti su nuolatiniu teroristų pykčiu ir grasinimais. Tačiau tai buvo pirmas kartas, kai jis pajuto realų pavojų. „Nė negalvokite, kad aš sudvejočiau prieš jus nušaudamas“, – ant žurnalistų staugė „Velnias“.

Žurnalistai buvo nuvesti į kitą kambarį, jų daiktai – iškraustyti. Britas pripažįsta, kad jis slapčia trynė visas nuotraukas ir žinutes iš savo mobiliojo telefono, kurio kišenėje nepastebėjo teroristai. 

Nė negalvokite, kad aš sudvejočiau prieš jus nušaudamas, – ant žurnalistų staugė „Velnias“

Netrukus tarpduryje pasirodė I.Bezleras. Rūkydamas cigaretę jis atrodė kiek nusiraminęs. 

„Atiduokite jiems jų daiktus. Nuvežkite prie patikros punkto, išmeskite juos ir daugiau niekada neįleiskite“, – nurodė pavaldiniams.

Žurnalistai nedelsiant buvo išgabenti. Sh.Walteris apgailestauja, kad jis taip ir negalėjo paklausti apie Malaizijos lėktuvo numušimą – tikriausiai daugiau progos tam niekada nebus.

Igoris Bezleras-„Velnias“
Igoris Bezleras-„Velnias“

Teroristai neabejoja, kad jie čia mirs

Prieš tris dienas Horlivka buvo apšaudyta iš „Grad“. Tuo metu „Velnio“ mieste jau nebuvo. Ukrainiečiai sako, kad jis paspruko, teroristai aiškina, kad jis išvyko „su užduotimi“.

Teroristo šeima nežino, kad jis atvyko į Ukrainą kariauti

Sh.Walteris rašo, kad kai šį mėnesį pradėjo iš dangaus kristi lėktuvo keleiviai, tai buvo taip siaubinga, kad buvo tikimasi, jog toks įvykis privers visus ateiti į protą.

Tačiau taip nenutiko – kovos tik intensyvėja. Teroristai toliau numušinėja Ukrainos karinius lėktuvus, Rusija toliau tiekia jiems ginklus per skylėtą sieną. Ukrainos pajėgos stiprina savo atakas teroristų užgrobtuose miestuose. Iki konflikto pabaigos dar toli – prasidėjo pati nuožmiausia jo fazė.

Giliai širdyje visi teroristai mano, kad jie mirs čia, rašo „The Guardian“ žurnalistas. Vienas „Velnio“ vyrų jam davė telefono numerį ir paprašė, kad žurnalistai paskambintų jo artimiesiems ir pasakytų, kur rasti jo kūną, kai jis bus nužudytas. Jo šeima nežino, kad jis atvyko į Ukrainą kariauti.

„Mums nebeliko kur eiti. Mes kausimės iki galo – iki paskutinio kraujo lašo ir iki tol, kol žus paskutinis iš mūsų“, – sakė jis. Tik klausimas lieka, kiek dar reikės civilių aukų, kol tai nutiks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius