-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 12 29 /2013 12 30

Naujausia versija: teroro aktą Volgograde įvykdė vyras ir moteris

Pietų Rusijos Volgogrado mieste per sprogimą geležinkelio stotyje sekmadienį žuvo 16 žmonių, skelbia naujienų agentūra „RIA Novosti“. Pranešama apie daugiau kaip 50 sužeistų žmonių. Volgogrado merė Irina Guseva pranešė, kad tarp sužeistųjų yra vaikų.
Volgogrado geležinkelio stotyje įvykdytas teroro išpuolis.
Volgogrado geležinkelio stotyje įvykdytas teroro išpuolis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skelbiama, kad tarp žuvusiųjų yra vienas policininkas, dar trys teisėsaugos pareigūnai per incidentą buvo sužeisti. Nuo sausio 1-osios Volgogrado srityje skelbiamas trijų dienų gedulas. Naujausiais duomenimis, penkių sprogimo sužalotų žmonių būklė išlieka kritinė. Dar 11 sužalotų per sprogimą žmonių būklė sunki.

Naktį iš Maskvos į Volgogradą planuojama siųsti lėktuvą, kuriuo bus atskraidinti medikai ir sužeistųjų gydymui reikalingi medikamentai. Taip pat kai kurie nukentėjusieji bus evakuoti gydymui į Maskvos klinikas.

Pirmadienio naktį „Interfax“ paskelbė, kad į Volgogradą atvyko Sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvortsova.

Ji planuoja asmeniškai aplankyti sužalotus asmenis ir susitikti su jais besirūpinančiais specialistais.

Naujausia versija – teroro aktą įvykdė du žmonės

Naujausia „Interfax“, remiantis šaltiniais, pateikiama versija, kad teroro aktą Volgograde įvykdė du žmonės – vyras ir moteris.

„Išgyvenę pareigūnai teigia, kad jiems įtarimų sukėlė moters elgesys. Kai vienas pareigūnų ėmė eiti jos link, nugriaudėjo sprogimas“, – sakė naujienų agentūros šaltinis.

Šalia minėtos moters kameros užfiksavo vyrą, kuris buvo sprogimo epicentre. Po sprogimo rastas būtent vyro pirštas su granatos sprogstamuoju užraktu.

Buvo keliamos dar dvi versijos

Kaip informavo „Interfax“ rastas vyro pirštas su sprogstamuoju granatos užraktu teisėsaugos institucijos tapo vienu iš įrodymų, kad susisprogdino vyras, o ne „juodoji našlė“, kaip pranešta dar anksčiau. Priminsime, kad iš pradžių keltos kelios versijos. Pirmiausiai skelbta, kad Volgogrado geležinkelio stotyje susisprogdino mirtininkė, vėliau paskelbta, kad vis dėlto susisprogdino vyras.

Kiek anksčiau skelbta, kad teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad teroristas, susisprogdinęs Volgograde, – vyras, nešęsis bombą kuprinėje, – tuomet pranešė „Interfax“ šaltinis.

„Dabar jau aišku, kad teroristas – vyras, kuris atsinešė sprogmenį kuprinėje. Jo tapatybė jau nustatyta,“ – teigė šaltinis.

Vis dėlto vyro tapatybės jis neatskleidė. Anot „Lifenews“ šaltinių, minimas su kuprine pastebėtas vyras įvardijamas Pavlovo pavarde.

Tuo metu anksčiau Lenta.ru, keldama versiją, kad Volgogrado geležinkelio stotyje susisprogdino mirtininkė, skelbė, kad tai – Oksana Arslanova iš Dagestano. Skelbiama, kad ji buvo ištekėjusi už dviejų kovotojų.

Naidos Aisialovos draugė

Tuo metu portalas Echomsk.spb.ru skelbia, kad O.Aslanova buvo šių metų spalį viename Volgogrado autobuse susisprogdinusios Naidos Aisialovos draugė. Priminsime, kad spalį Volgograde įvykdytas teroro aktas, kai autobuse susisprogdino mirtininkė. Rusijos vidaus reikalų ministerija tuomet paragino gyventojus būti budrius. Prieš Sočio žiemos olimpines žaidynes teroristai iš Šiaurės Kaukazo esą nori pasėti šalyje baimę.

Žuvusiųjų šeimoms išmokės po milijoną rublių

Volgogrado srities gubernatoriaus Sergejaus Boženovo, kurį cituoja naujienų agentūra „RIA Novosti“, teigimu, žuvusių aukų šeimoms žadama išmokėti po milijoną rublių. Šiuos pinigus esą skirs regioninė valdžia.

Nacionalinis kovos su terorizmu komitetas pareiškė, kad, preliminariais duomenimis, sprogdinimą įvykdė savižudė sprogdintoja. Anot regiono teisėsaugos pareigūnų, bomba buvo detonuota priešais metalo detektorių, kuris stovėjo įėjime į stoties pastatą.

Saugumo sistema sutrukdė mirtininkei patekti į Volgogrado stoties laukiamąją salę, sako rusų pareigūnas

Volgogrado geležinkelio stoties užtvarų sistema padėjo užkirsti kelią didesniam mirtininkės įvykdyto teroro akto aukų skaičiui, – sakė Rusijos tardymo komiteto atstovas Vladimiras Markinas. – Sprogimą geležinkelio stotyje Volgograde sukėlė teroristė mirtininkė, priėjusi prie metalo detektorių rėmo. Stotyje įrengta užtvarų sistema sutrukdė teroristei patekti į laukiamąją salę, tuo pačiu pavyko išvengti didesnio aukų skaičiaus.“

Pamačiusi priešais metalo detektorių rėmus policijos darbuotojus, teroristė mirtininkė susisprogdino neįėjusi į stoties pastatą.

Dėl įvykių pradėta baudžiamoji byla pagal du straipsnius – „teroro aktas“ ir „neteisėti ginklai bei amunicija“, – patvirtino Tardymo komiteto atstovas Vladimiras Markinas. Vietos policija aiškinasi įvykio aplinkybes. Incidento priežastys ir motyvai kol kas neaiškūs.

„Aš dirbu kioske šalia. Prieš 40 min. išgirdau siaubingą sprogimą. Iš karto buvo matyti, kad žmonės labai išsigando – kas bėgo, ką nubloškė „banga“. Tuoj pat atvažiavo patruliai, iš kažkur atsirado ir greitoji bei gaisrinė, viskas vyko labai greitai. Mačiau, kad žmonės gulėjo prie įėjimo, durys mėtėsi šalia“, – „Rossija 24“ kanalui liudininkė Valentina Petričenko.

Volgogradas yra netoli neramaus Šiaurės Kaukazo regiono, kurio Juodosios jūros kurorte Sočyje vyks žiemos olimpinės žaidynės.

Vidaus reikalų ministerijos vietos atstovė Svetlana Smolianinova naujienų agentūrai ITAR-TASS sakė, kad sprogimas įvyko stoties viduje, maždaug 12 val. 45 min. (10 val. 45 min. Lietuvos laiku).

Vladimiras Putinas nurodė imtis saugumo priemonių

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė teisėsaugos institucijoms imtis visų būtinų priemonių, kad būtų užtikrintas saugumas po mirtininkės išpuolio Volgogrado geležinkelio stotyje, – sakė prezidento atstovas, kurį citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Federalinės policijos atstovas Vladimiras Kolesnikovas sakė, kad po sprogimo Volgograde bus sustiprintas saugumas geležinkelio stotyse ir oro uostuose.

Minimas išpuolis yra jau antras žmonių aukų pareikalavęs sprogimas Volgograde per kiek daugiau nei du mėnesius.

VIDEO: Vaizdo reportažas
VIDEO: Vaizdo reportažas
VIDEO: Vaizdo reportažas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius