Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 24 /19:46

Teroro ataka Mančesteryje: mirtininkas Salmanas Abedi neseniai lankėsi Libijoje, ten suimtas jo brolis

Įtariamas Mančesterio atakos per popmuzikos koncertą vykdytojas Salmanas Abedi buvo žinomas saugumo tarnyboms, trečiadienį patvirtino Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd. Per jo išpuolį pirmadienį žuvo 22 žmonės.
Gedulas Mančesteryje
Teroro ataka Mančesteryje: įvardytos pirmosios aukos, patvirtinta dingusių lenkų žūtis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Išpuolį Mančesteryje įvykdė savižudis sprogdintojas Salmanas Abedi
  • Iš Libijos kilęs Jungtinės Karalystės pilietis buvo žinomas šalies saugumo tarnyboms. Jis neseniai lankėsi Libijoje, galbūt – Sirijoje
  • Policija trečiadienį suėmė dar keturis asmenis, manoma, kad S.Abedi veikė ne vienas
  • Terorizmo grėsmės lygis šalyje pakeltas iki aukščiausio – kritinio

Jau aišku, kad pirmadienio vakarą Mančesterio arenoje vykusio popmuzikos žvaigždės Arianos Grande koncerto metu susisprogdino iš Libijos kilęs britas S.Abedi.

Dabar aiškėja, kad šis vyras buvo žinomas Jungtinės Karalystės saugumo tarnyboms.

Mančesterio policijos pareigūnai teigia, kad „yra užtikrinti“, jog pavyko identifikuoti visas išpuolio aukas.

Atsakomybę už išpuolį, per kurį žuvo mažiausiai 22 žmonės, prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“. Tiesa, neaišku, ar teroristai padėjo S.Abedi įvykdyti ataką, ar tik jį įkvėpė – tai reikštų, kad mirtininkas buvo vadinamasis „vienišas vilkas“.

Tiesa, Jungtinės Karalystės policija trečiadienį po pietų patvirtino, kad per išpuolį Mančesteryje po koncerto susisprogdinęs mirtininkas veikė ne vienas.

„Visiškai akivaizdu, kad esama tam tikro tinklo, kurį mes tiriame“, – sakė žurnalistams Mančesterio policijos viršininkas Ianas Hopkinsas.

Papildyta 19.40 val. Suimtas įtariamasis Vigane

Didžiojo Mančesterio policija paskelbė, kad Vigano mieste sulaikytas dar vienas įtariamasis. Jis siejamas su pirmadienio išpuoliu prie Mančesterio arenos.

„Areštas buvo Vigane šiandien popiet, tiriant baisųjį Mančesterio arenoje buvusį incidentą, – sakoma policijos pranešime. – Sulaikomas vyras turėjo ryšulį, kuris šiuo metu tiriamas“.

Papildyta 18.56 val. Sulaikytas brolis

Naujienų agentūra „Reuters“ trečiadienį vakare pranešė, kad Libijos sostinėje Tripolyje sulaikytas jaunesnysis savižudžio sprogdintojo S.Abedi brolis Hashemas Abedi.

Jis įtariamas ryšiais su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“, kuri veikia ne tik Sirijoje bei Irake, bet ir Libijoje.

Anksčiau Prancūzijos vidaus reikalų ministras Gerard'as Collombas pareiškė, kad mirtininkas S.Abedi buvo susijęs su „Islamo valstybe“ ir lankėsi ne tik, kaip jau nustatyta, Libijoje, bet ir Sirijoje. Šios šalies miestas Raka yra džihadistų grupuotės tvirtovė.

Papildyta 18.22 val. Tėvas netiki sūnaus kalte

Įtariamo sprogmenis Mančesterio arenoje detonavusio mirtininko tėvas neigia, kad jo sūnus buvo susijęs su džihadistais ir galėjo būti kaltas dėl 22 žmonių gyvybes nusinešusio teroro išpuolio.

Pasak Ramadano Abedi, su savo 22 metų sūnumi Salmanu Abedi jis kalbėjosi prieš penkias dienas. Šis ruošėsi vykti į Saudo Arabiją ir atrodė „normalus“.

Prieš pusantro mėnesio Salmanas lankėsi Libijoje, prisiminė tėvas.

Tėvas taip pat sakė, kad Salmanas planavo iš Saudo Arabijos vykti į Libiją ir praleisti šventą Ramadano mėnesį su šeima.

„Mes netikime nekaltų žmonių žudymu. Tai – ne mes“, – sakė jis naujienų agentūrai „The Associated Press“ telefonu iš Tripolio.

Pasak R.Abedi, jo kitas sūnus Ismailas buvo suimtas Anglijoje antradienio rytą.

Tėvas taip pat sakė, kad Salmanas planavo iš Saudo Arabijos vykti į Libiją ir praleisti šventą Ramadano mėnesį su šeima.

R.Abedi šeima iš Tripolio pabėgo 1993 metais, kai Muamaro Gaddafi saugumo pareigūnai išdavė orderį jį suimti, ir paprašė politinio prieglobsčio Jungtinėje Karalystėje

Dabar Ramadanas Abedi dirba Tripolyje Centrinių saugumo pajėgų administracijos vadovu.

Kita vertus, „The Guardian“ pranešė, kad Ramadanas kovojo prieš M.Gaddafi režimą 2011 metais sukilėlių Libijos islamo kovotojų grupėje.

JAV valstybės departamentas dar 2004 metais įtraukė šią grupuotę, kurią sieja su pasaulinio teroristų tinklu „Al Qaeda“, į teroristinių organizacijų sąrašą.

Papildyta 16.00 val. Apieškotas butas miesto centre

Pranešama, kad ginkluoti pareigūnai apieško butą Mančesterio centre netoli Pikadilio stoties. Moteris, mačiusi, kaip „policininkai ir kariai“ įsiveržia į pastatą, tikino, kad apieškomas trečiame aukšte esantis butas.

Papildyta 15.13 val. Identifikuotos visos aukos

Mančesterio policijos pareigūnai teigia, kad „yra užtikrinti“, jog pavyko identifikuoti visas išpuolio aukas. Buvo susisiekta su visų žuvusiųjų šeimomis, jiems suteikiama pagalba. Aukų tapatybės bus paskelbtos artimiausiomis dienomis.

Papildyta 13.01 val. Suimti dar trys asmenys

Didžiosios Britanijos policija trečiadienį suėmė dar tris asmenis dėl 22 žmonių gyvybių nusinešusios atakos per koncertą Mančesteryje.

„Pietų Mančesteryje trys vyrai buvo suimti policijos pagal arešto orderius, susijusius su vykdomu tyrimu dėl pirmadienio vakaro šiurpios atakos Mančesterio arenoje“, – sakoma pranešime.

Antradienį policija nurodė sulaikiusi su šiuo išpuoliu siejamą kitą 23 metų vyrą.

Papildyta 11.33 val. Vykdytojas buvo žinomas žvalgybai

Įtariamas Mančesterio atakos per popmuzikos koncertą vykdytojas Salmanas Abedi buvo žinomas saugumo tarnyboms, trečiadienį patvirtino Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministrė Amber Rudd.

„Tai žmogus, kurį jie žinojo, ir esu tikra, kad pasibaigus šiam tyrimui galėsime sužinoti daugiau“, – sakė ji nacionalinio transliuotojo BBC radijui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amber Rudd
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amber Rudd

22 gyvybių pareikalavusi sprogdintojo mirtininko ataka per koncertą Mančesteryje „tikriausiai“ buvo daugiau kaip vieno žmogaus darbas, pridūrė ministrė.

A.Rudd: „Tai buvo pribloškiantis atvejis, rafinuotesnis už kai kurias anksčiau matytas atakas, ir tikriausiai ... jis to nedarė pats vienas.“

„Tai buvo pribloškiantis atvejis, rafinuotesnis už kai kurias anksčiau matytas atakas, ir tikriausiai ... jis to nedarė pats vienas“, – sakė A.Rudd.

Televizijai „Sky News“ ji sakė, kad sprogdintojas S.Abedi, libių kilmės britas, kuris žuvo per minimą sprogimą pirmadienį vakare, „tam tikru mastu buvo žinomas žvalgybos tarnyboms“, o vėliau BBC patikslino: „Saugumo tarnybos žino daug žmonių. Tai nereiškia, kad jie turėtų areštuoti visus, kuriuos žino. Tačiau tai žmogus, kurį jie žinojo.“

Ministrė išreiškė „visišką pasitikėjimą“ saugumo tarnybomis ir sakė „visai nenustebusi“, kad atsakomybę už ataką prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS). Tačiau ji pridūrė, kad kol kas dar nėra informacijos, patvirtinančios aktyvų šios ekstremistų grupuotės vadovavimą.

Papildyta 10.25 val. S.Abedi greičiausiai veikė ne vienas

Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorė Amber Rudd portalui „Sky News“ sakė, kad panašu, jog susisprogdinęs mirtininkas veikė ne vienas.

Papildyta 10.10 val. Mirtininkas neseniai lankėsi Libijoje

„The Times“ praneša, kad kruviną išpuolį įvykdęs S.Abedi neseniai lankėsi Libijoje. Laikraštis, remdamasis jo mokyklos draugu, rašo, kad S.Abedi išvyko prieš tris savaites ir grįžo prieš kelias dienas.

Policija nurodė šiuo metu siekianti išsiaiškinti, ar S.Abedi veikė vienas, ar priklausė kažkokiam didesniam tinklui.

VIDEO: Atakos Mančesteryje aukų skaičius auga, liudininkai pasakoja apie sprogimą

Taikytasi į jaunimą

Britų spauda praneša, kad tarp išpuolio aukų – vos aštuonerių sulaukusi mergaitė, net 12 sužeistųjų – jaunesni nei 16 metų asmenys. Kol kas paskelbtos dešimties aukų tapatybės:

Olivia Campbell

Penkiolikmetė Olivia Campbell iš pradžių buvo laikoma dingusia. Tačiau antradienio naktį jos motina Charlotte Campbell patvirtino dukros žūtį. Ji „Facebook“ rašė: „Ilsėkis ramybėje mano brangiausia mergaite Olivia Campbell, išėjusi per anksti. Dainuok su angelais ir nenustok šypsotis, mamytė labai tave myli.“

Johnas Atkinsonas

Pranešama, kad 26 metų Johnas Atkinsonas savižudžio taikiniu tapo jau išeidamas iš arenos.

Vietos šokių trupės „Freak Dance Radcliffe“, kuriai priklausė J.Atkinsonas, atstovai „Facebook“ rašė: „Šiandien yra neįtikėtinai liūdna diena. Praradome mūsų šokių šeimos narį.“

GoFundMe/Johnas Atkinsonas
GoFundMe/Johnas Atkinsonas

Trupės nariai J.Atkinsoną apibūdino kaip „laimingą švelnų žmogų“, ir kad „jį mokyti buvo tikras malonumas“. Nariai rašė: „Jis buvo tikras draugas ne tik mūsų personalui, bet ir daugybei tėvų bei studentų. Šiuo liūdnu ir sunkiu metu mintimis esame su jo šeima.“

Internete užuojautą išreiškę pažįstami J.Atkinsoną apibūdino kaip „nuostabų jauną žmogų“ ir „gražią sielą“.

„GoFundMe“ svetainėje pradėtos rinkti lėšos žuvusio vyro šeimai, kol kas surinkta beveik 2000 svarų (apie 2300 eurų).

Saffie-Rose Roussos

Aštuonmetė Saffie-Rose Roussos žuvo nuo išpuolio metu patirtų sužalojimų. Koncerte kartu buvusi mergaitės motina Lisa ir vyresnioji sesuo Ashlee šiuo metu skirtingose ligoninėse gydomos nuo šrapnelio sužeidimų.

Chrisas Uptonas, mokyklos, kurią lankė S.R.Roussos, vyriausiasis mokytojas, sakė: „Ji paprasčiausiai buvo maža graži mergaitė kiekvienu šiuo žodžio aspektu. Ją visi mylėjo.“

Pažinojusieji mergaitę ją apibūdina kaip „tylią ir kuklią, turinčią kūrybinę gyslelę“, ir tikino, kad jos „šilumą ir gerumą prisimins visi“.

Georgina Callander

Georgina Callander – pirmoji įvardyta išpuolio auka. 18 metų mergina Arianą Grande laikė savo dievaite ir nekantriai laukė pirmadienį vykusio koncerto. Mergina buvo antrakursė sveikatos ir socialinės rūpybos studentė.

X80001/Georgina Callander
X80001/Georgina Callander

G.Collander draugai merginą apibūdino kaip populiariosios muzikos gerbėją, dažnai besilankančią koncertuose. Socialiniuose tinkluose ji nevengė dalytis nuotraukomis, kurioje ji užfiksuota su savo mylimomis muzikos ir kino žvaigždėmis.

Kai prieš dvejus metus G.Collander pirmą kartą lankėsi Arianos Grande koncerte, socialiniame tinkle rašė: „Ačiū tau už viską, mano meile, pasiilgau tavęs.“

Taip pat pranešama apie Kelly Brewster, Alison Howe, Lisa Lees ir Martyno Hetto žūtį.

Patvirtinta dingusių lenkų mirtis

Lenkijos žiniasklaida citavo užsienio reikalų ministro Witoldo Waszczykowskio žodžius, kad pirmadienio vakarą Anglijos šiauriniame mieste įvykdyto išpuolio aukomis tapo lenkai, atvykę į areną pasiimti savo dukrų po JAV popmuzikos žvaigždės Arianos Grande koncerto.

W.Waszczykowskis pridūrė, kad šių tėvų dukros dabar yra saugios.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Witoldas Waszczykowskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Witoldas Waszczykowskis

„Jomis rūpinasi įvairios tarnybos – tiek Britanijos, tiek Lenkijos konsulato“, – aiškino jis.

Lenkų žiniasklaida, remdamasi šeimos pranešimais socialiniuose tinkluose, nurodo, kad žuvusi pora yra Angelika ir Marcinas Klisai. Jiems pirmadienį vakare dingus, šeimos nariai pradėjo jų ieškoti.

W.Waszczykowskis taip pat patvirtino, kad buvo sužeistas ir trečias lenkas.

„Jis taip pat yra koncerte dalyvavusios šeimos tėvas; laimei, jis guli ligoninėje po sudėtingos operacijos, bet visa rodo, kad jis gyvens“, – sakė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius