Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 08 18 /16:41

Teroro išpuoliai Ispanijoje: suimtas ketvirtas įtariamasis, iš viso sužeista 130 žmonių

Ketvirtadienį Barselonoje „Islamo valstybės“ teroristai įvykdė teroristinį išpuolį ir pražudė mažiausiai 14 žmonių, dar bent šimtas buvo sužeisti. Policijai šukuojant sostinę, penktadienį ryte Kambrilso mieste lengvasis automobilis rėžėsi į žmones.
Į žmones Kambrilse įsirėžęs „Audi A3“ automobilis
Į žmones Kambrilse įsirėžęs „Audi A3“ automobilis / „Scanpix“/AP nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Ketvirtadienį Barselonoje į minią įsirėžė sunkvežimis, 14 žmonių žuvo, dar 130 sužeistų. Jauniausia auka – trejų metų amžiaus mergaitė
  • Du įtariamieji, tarp jų Drissas Oukabiras, sulaikyti, o kitas – nušautas, vairuotojas – pabėgo
  • Už išpuolį atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“
  • Penktadienį ryte Kambrilse į žmones rėžėsi „Audi A3“ automobilis
  • Po atakos Kambrilse nukauti penki teroristai. Išpuolio metu sužeisti septyni žmonės, iš kurių viena moteris vėliau mirė
  • Ispanijos pareigūnai sako, kad atakos Barselonoje ir Kambrilse bei namo sprogimas Alkanare, regis, turi ryšį
  • Penktadienį Katalonijos policija pranešė suėmusi dar du su išpuoliu Barselonoje ir Kembrilse siejamus asmenis
  • Policija mano, kad Alkanare iš butano dujų buvo gaminama bomba, kurią teroristai ketino panaudoti Barselonoje
  • Barselonoje į žmonių minią įsirėžusio sunkvežimio vairuotojas galimai buvo nukautas Kembrilse

Ispanijos rytiniame Katalonijos regione dvigubą teroro ataką įvykdę įtariamieji tikriausiai rengėsi dar didesniam išpuoliui, bet jų planai žlugo, tad ekstremistai buvo priversti veikti greitai, penktadienį patvirtino policija.

J.L.Trapero: „Jie ruošėsi vienai arba kelioms atakoms, bet sprogimas Alkanare (maždaug už 200 km į pietvakarius nuo Barselonos) tai sustabdė, nes jie nebeturėjo medžiagos, reikalingos įvykdyti dar didesnio masto išpuoliui.“

„Jie ruošėsi vienai arba kelioms atakoms, bet sprogimas Alkanare (maždaug už 200 km į pietvakarius nuo Barselonos) tai sustabdė, nes jie nebeturėjo medžiagos, reikalingos įvykdyti dar didesnio masto išpuoliui“, – sakė Katalonijos policijos pareigūnas Josepas Lluisas Trapero.

Jis turėjo omenyje trečiadienį viename Alkanaro miestelio name trečiadienį pavakare driokstelėjusį sprogimą. Pasak policijos, šis sprogimas, užmušęs vieną žmogų, įvyko mėginant pasigaminti sprogstamųjų užtaisų.

J.L.Trapero spaudos konferencijoje pridūrė, kad nė vienas iš keturių įtariamųjų nebuvo susijęs su terorizmu. Trys suimtieji yra Maroko piliečiai, vienas turi Ispanijos pilietybę. Jauniausiajam jų – vos 21 metai, kitų amžius siekia 27, 28 ir 34 metus.

Katalonijos policijos pareigūnas pridūrė, kad sunkvežimio, ketvirtadienio vakarą traiškiusio pėsčiuosius per teroro išpuolį Barselonos centre, vairuotojas gali būti tarp penkių įtariamųjų, nušautų po vidurnakčio per ataką kitame Ispanijos rytinio Katalonijos regiono pajūrio mieste.

Atsakydamas į klausimą, ar Barselonoje 13 žmonių gyvybių nusinešusioje atakoje dalyvavęs vairuotojas yra tarp nukautųjų, Katalonijos policijos pareigūnas Josepas Lluisas Trapero atsakė, kad „tyrimas veda šia kryptimi“.

Jis pridūrė, kad esama „užuominų“, kad vairuotojas yra tarp nukautųjų, bet kol kas neturima „konkrečių įrodymų“.

Policija jau nustatė trijų iš penkių įtariamųjų tapatybę.

Penktadienį popiet Katalonijos pareigūnai pranešė, kad išpuolių metu iš viso buvo sužeista 130 žmonių, 17 jų būklė – kritinė. Policija taip pat paskelbė suėmusi ketvirtą su atakomis Barselonoje ir Kembrilse siejamą asmenį.

Iš viso išpuolių metu nukentėjo 34 šalių piliečiai.

Savo ruožtu pataraisiais metais teroristinių išpuolių krečiama Prancūzija paskelbė stiprinanti sienos su Ispanija apsaugą.

Tuo tarpu Popiežius Pranciškus penktadienį pareiškė, kad ekstremistinis išpuolis Barselonoje yra sunkus nusikaltimas prieš Dievą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus paragino aktyviau kovoti su prekyba žmonėmis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus paragino aktyviau kovoti su prekyba žmonėmis

Pranciškus savo užuojautos telegramoje Barselonos kardinolui išreiškė savo „sielvartą ir skausmą“ dėl „tokių nežmoniškų veiksmų“.

Savo žinutėje pontifikas „dar kartą pasmerkė aklą smurtą, kuris yra sunkus nusikaltimas prieš Kūrėją“, ir palaimino visas nelaimės aukas, jų šeimas ir „visus mylimus Ispanijos žmones“.

Ieškomas D.Oukabiro brolis

Katalonijos regiono vyriausybės vadovas Carlesas Puigdemont'as penktadienį perspėjo visuomenę, kad po dviejų šalį sukrėtusių išpuolių Barselonoje ir netoliese esančiame pajūrio kurorte laisvėje tebėra vienas įtariamasis, kuris gali būti pavojingas.

Ispanijos radijo paklaustas, ar įtariamas teroristas vis dar ieškomas ir yra pavojingas, C.Puigdemont'as atsakė: „Taip, (jis) vis dar slapstosi, tačiau šiuo metu nežinome, ar jis gali pakenkti.“

Visgi regiono vadovas perspėjo, kad „tokio tipo žmonės jau parodė, jog siekia pakenkti, kad ir kas įvyktų“.

Ispanijos transliuotojas „RTVE“ pasidalino ieškomo Barselonos atakos įtariamojo nuotrauka. Jis – 17 metų amžiaus Moussa Oukabiras, jau sulaikyto D.Oukabiro brolis. Tiesa, kai kurie šaltiniai nurodo, kad įtariamajam – 18 metų.

„The Guardian“ šaltinių teigimu, būtent jis vairavo sunkvežimį, įsirėžusį į žmonių minią turistų pamėgtoje „Las Ramblas“ gatvėje.

Penktadienį policijos pareigūnai paskelbė, kad Alkanaro mieste sprogusiame pastate galimai buvo butano dujų balionų. Manoma, kad teroristai planavo iš jų pasigaminti sprogmenį, kuris turėjo būti panaudotas Barselonoje.

VIDEO: Teroro išpuolis Ispanijoje: įvykių seka ir vaizdai

„The Guardian“ rašo, kad pirmąja teroristinio išpuolio auka tapo 35 metų amžiaus italas Bruno Gulotta, su partnere ir vaikais atostogavęs Ispanijoje.

B.Gulottą sunkvežimis pervažiavo jam einant gatve su penkerių metų sūnumi. Jo partnerė Martina, rankose nešanti septynių mėnesių amžiaus kūdikį, spėjo sugriebti ir į saugią vietą nuvesti penkiametį Alessandro. B.Gulotta mirė iš karto.

Ispanų laikraštis „El Pais“ įvardino dar vieną kruvinos atakos auką – 60 metų amžiaus Francisco Lopezą Rodriguezą iš Granados. Jo žmona patyrė rimtus sužalojimus, o dukterėčia ir jauniausiasis sūnus taip pat žuvo.

Penktadienį ryte tūkstančiai žmonių susirinko į išpuolio vietą tylos minute pagerbti atakos aukų. Ceremonijoje dalyvavo Ispanijos karalius Felipe, premjeras Mariano Rajoy ir Katalonijos regiono, kurio sostinė yra Barselona, prezidentas Carlesas Puigdemont'as.

Dėl Katalonijos separatistinės vyriausybės noro atsiskirti nuo Ispanijos nesutariantys M.Rajoy ir C.Puigdemont'as savo ginčus atidėjo į šalį ir kartu tylos minute pagerbė aukas Barselonoje, netoli ankstesnę dieną įvykdyto išpuolio vietos.

Tylos minutę minia užbaigė garsiais plojimais ir šūksniais „mes nebijome“.

Išviso per atakas žuvo 14 žmonių. 13 ketvirtadienį ir vienas penktadienį. Pastaroji auka buvo sužeista ketvirtadienį, bet neišgyveno.

Baltijos valstybių piliečiai nenukentėjo

Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministerijos neturi informacijos, kad per teroro atakas Ispanijoje būtų nukentėję jų piliečiai, penktadienį sakė pareigūnai.

„(Estijos) užsienio reikalų ministerija neturi informacijos apie sužeistus estus“, – naujienų agentūrai BNS sakė ministerijos atstovas.

Latvijos užsienio reikalų ministerija taip pat nurodė šiuo metu neturinti informacijos apie kokius nors nukentėjusius Latvijos piliečius ar gyventojus ir paragino Barselonoje esančius latvius pranešti giminaičiams ir draugams, kad yra saugūs.

Latvijos piliečiai ar gyventojai, kuriems Barselonoje reikia pagalbos, raginami kreiptis į Latvijos ambasadą ar Konsulinį departamentą Rygoje.

Lietuvos diplomatai taip pat nurodo neturintys informacijos, kad per atakas būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Mirtininkų liemenės – netikros

Iš pradžių pranešta, kad Kambrilse, kuris yra 120 kilometrų atstumu nuo Barselonos, buvo nukauti keturi teroristai, vienas sužeistas. Pastarasis buvo suimtas, tačiau neišgyveno. Policijos pareigūnai patvirtino, kad jie vilkėjo mirtininkų liemenes, teigia „The Guardian“.

„Įtariami teroristai buvo (automobilyje) „Audi A3“ ir partrenkė keletą žmonių, o tada rėžėsi į policijos patrulį ir kilo susišaudymas“, – pranešė Katalonijos regioninės vyriausybės atstovas.

Buvo sužeisti septyni žmonės, tarp jų – policininkas. Viena moteris vėliau mirė. Kokio laipsnio yra kitų sužeidimai, neaišku.

Katalonijos vidaus reikalų ministras Joaquimas Fornas radijui „Onda Cero“ sakė, kad penki įtariamieji, vėliau žuvę per susišaudymą su policija, dėvėjo netikrus mirtininkų diržus.

„Jie buvo netikri, bet labai gerai pagaminti, ir tik tada, kai sprogmenų neutralizavimo būrys įvykdė kontroliuojamą vieno jų sprogimą, tapo įmanoma nustatyti, kad tai – klastotės“, – sakė jis.

Panaši taktika buvo naudojama ir birželio atakos Londone metu. Visi trys užpuolikai dėvėjo odinius diržus, prie kurių buvo pritvirtinti plastmasiniai vandens buteliai, apvynioti sidabrine lipnia juosta.

Per išpuolį panaudota „Audi“ ir apgadintas policijos automobilis penktadienį buvo išvežti iš įvykio vietos.

Vietos restorane dirbantis 20-metis Markelis Artabe pasakojo išpuolio metu buvęs promenadoje prie jūros. Jis sakė pamanęs, jog girdi fejerverkus, bet netrukus suvokė, jog tai buvo šūviai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Į žmones Kambrilse įsirėžęs „Audi A3“ automobilis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Į žmones Kambrilse įsirėžęs „Audi A3“ automobilis

Kiek vėliau jaunuolis pamatė ant grindinio gulintį kažkokį žmogų. Nukentėjusiojo draugai maldavo padėti, pasakojo liudininkas.

21 metų padavėjas Joanas Marcas Serra Salinas taip pat sakė girdėjęs daug šūvių.

„Girdėjau ir riksmų. Daug riksmų. Šokau į paplūdimį ir nejudėjau“, – teigė jis.

Teigiama, kad situacija šiame mieste kontroliuojama.

VIDEO: Liudininkų vaizdo įrašai: Barselonoje į minią rėžėsi furgonas

Tiria ryšį

„The Guardian“ rašo, kad Ispanijos pareigūnai tvirtina, jog ketvirtadienio išpuolis Barselonoje, per kurį žuvo 13 žmonių ir daugiau nei 100 sužeista, susijęs su antiteroristiniais reidais Kambrilse ir namo sprogimu Alkanaro mieste.

Alkanaras yra apie 200 kilometrų atstumu nuo Barselonos ir 90 kilometrų nuo Kambrilso.

Anksčiau skelbta, kad Alkanare per namo sprogimą žuvo vienas žmogus, septyni buvo sužeisti. Spėjama, kad šiame name buvo gaminami sprogmenys, kuriuos ketinta panaudoti išpuolio metu.

Pareigūnai taip pat vis dar ieško automobilio, kuris Barselonoje rėžėsi į žmones, vairuotojo.

VIDEO: Barselonos gyventoja pasidalijo vaizdu iš išpuolio vietos

Įspėjo apie ataką

Prieš du mėnesius Katalonijos valdžia buvo įspėta apie galimą ataką. Tuomet Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) įspėjo, kad džihadistų taikinys – turistų mėgstamas „Las Ramblas“ bulvaras. Tokią informaciją paviešino laikraštis „El Periodico“.

Pasak CŽV turėtos informacijos, buvo akivaizdu, kad po išpuolių Paryžiuje, Londone ir Berlyne bus surengta ataka ir Barselonoje.

Dar viena detalė, apie kurią rašo BBC. Socialinio tinklo „Twitter“ paskyra, kurioje buvo paskelbta, kad „Islamo valstybė“ prisiima atsakomybę dėl išpuolio Barselonoje, liepą skelbė, kad išpuolis Ispanijoje yra neišvengiamas. Ši „Twitterio“ paskyra yra siejama su teroristine „Islamo valstybe“.

Barselonoje žuvo 13 žmonių

Ketvirtadienį Barselonoje į minią rėžėsi sunkvežimis. Incidentas įvyko įžymiojoje „Las Ramblas“ gatvėje, kuri itin lankoma turistų. Teroro išpuolis įvykdytas maždaug 17 valandą vietos (apie 18 valandą Lietuvos) laiku.

Du įtariamieji, tarp jų Drissas Oukabiras, sulaikyti, dar vienas – nušautas. Būtent jo vardu esą išnuomota transporto priemonė, panaudota išpuoliui. Skelbiama, kad šis vyras buvo išsinuomojęs ir „Fiat Talento“. Vėliau patvirtinta, kad dokumentai, su kuriais nuomotas transportas, suklastoti.

RTVE pranešė, kad D.Oukabiras nuėjo į policiją Ripolyje pranešti apie neva pavogtus jo asmens dokumentus. Jis pats teigė, kad dokumentus galėjo pavogti jo brolis.

Žiniasklaida paskelbė D.Oukabiro nuotrauką, esą išleistą policijos, bet regiono policija naujienų agentūrai AP sakė tos nuotraukos neplatinusi. Pareigūnai atsisakė nurodyti, ar tai vienas iš sulaikytų asmenų.

Tačiau mikroautobuso vairuotojas tebėra laisvėje. „Nežinome, ar vairuotojas dar yra Barselonoje, ar ne, ir kokia kryptimi pabėgo, – radijui SER sakė J.Fornas. – Įvykio vietoje buvo policija, bet mes negalėjome jo nušauti, nes Rambloje buvo pilna žmonių.“

Penktadienį ryte Katalonijos policija pranešė sulaikiusi trečią su išpuoliu susijusį asmenį. Jis į pareigūnų rankas pakliuvo Ripolo mieste, nuo Barselonos nutolusiame apie 96 km.

Liudininkai Barselonoje pasakojo, kaip garsiajame La Ramblos bulvare, kur siautėjo mikroautobuso vairuotojas, gulėjo žmonių kūnai, o kiti, klykdami ir apimti panikos, bėgo ieškodami priedangos ir išsigelbėjimo.

„Kai tai įvyko, išbėgau lauk, – naujienų agentūrai AFP pasakojo vienos parduotuvės darbuotojas Xavi Perezas. – Ant žemės gulėjo kūnai, aplink juos būrėsi žmonės. Žmonės verkė. Buvo daug užsieniečių.“

Tomas Guelleras, kuris gyvena šalia La Ramblos, sakė matęs, kaip automobilis lekia bulvaru.

„Jis visai nemažino greičio. Jis tiesiog lėkė tiesiai per minios vidurį, Ramblos viduryje“, – BBC radijui pasakojo jis.

Tuo tarpu Kambrilso restorane dirbantis 20-metis Markelis Artabe sakė, kad buvo pajūrio promenadoje, kai išgirdo poškėjimą. Iš pradžių jis jį palaikė fejerverkais, bet greit suprato, kad tai – šūviai.

„Mačiau negyvą užsienietį, nušautą į galvą. Jo draugai šaukėsi pagalbos. Taip pat mačiau lavonus, kurie atrodė teroristų, nes buvo su mirtininkų diržais“, – sakė jis.

Šios žudynės itin daug turistų iš viso pasaulio sulaukiančiame mieste yra naujausia iš virtinės atakų Europoje, per kurias kaip ginklai buvo panaudotos transporto priemonės.

Pasaulio lyderiams vieningai smerkiant skerdynes Barselonoje, IS propagandos agentūra „Amaq“ pareiškė, kad jas įvykdė šios džihadistų grupuotės „kariai“. Policija paskelbė areštavusi du įtariamuosius, ispaną ir marokietį, bet sakė, kad mikroautobuso vairuotojas dar slapstosi.

„Visi gedime“, – per televiziją į tautiečius kreipėsi Ispanijos premjeras Mariano Rajoy, nuskubėjęs į Barseloną – didžiausią miestą Katalonijos regione šalies šiaurės rytuose, kurio separatistinė vyriausybė, nepaisydama Madrido prieštaravimų, siekia nepriklausomybės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariano Rajoy
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariano Rajoy

„Svarbiausia, kad mes visi vieningai siekiame tikslo įveikti tuos, kas nori atimti iš mūsų mūsų vertybes ir gyvenimo būdą“, – sakė premjeras.

Tarp Barselonos atakos aukų yra mažiausiai 18-os šalių, įskaitant Prancūziją, Venesuelą, Australiją, Airiją, Peru, Alžyrą ir Kiniją, piliečių, pranešė Ispanijos civilinės saugos agentūra. Belgija paskelbė, kad La Rambloje žuvo vienas jos pilietis, Haga pranešė, kad buvo sužeisti trys olandai, o vienas graikų diplomatas sakė, kad buvo sužeisti trys graikai – moteris ir du jos vaikai.

Ketvirtadienio ataka buvo pasmerkta visame pasaulyje. JAV prezidentas Donaldas Trumpas, smerkdamas šį „teroro išpuolį“ sakė, jog Jungtinės Valstijos „padarys visa, kas būtina, kad padėtų“.

„Būkit tvirti ir stiprūs, mes jus mylime!“ – pridūrė jis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė galvojantis apie „tragiškos atakos“ Ispanijoje aukas. Jo šalis išgyveno virtinę kruvinų ir žiaurių džihadistų atakų, įskaitant 2016 metų liepos ataką Nicoje, kai per minią lėkęs sunkvežimis mirtinai sužalojo 86 žmones.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Atsakomybę už ataką Nicoje ir kitus išpuolius Prancūzijoje, įskaitant 2015 metų šaudymą ir sprogdinimus Paryžiuje, prisiėmė „Islamo valstybė“, bet manoma, kad atsakomybę už atakas Ispanijoje IS prisiima pirmą kartą.

Kalbant apie Ispaniją, daugiausia radikalizuotų islamistų yra Katalonijoje, Madride ir ispanų Seutos bei Meliljos teritorijose Šiaurės Maroke.

TAIP PAT SKAITYKITE: Liudininkai apie išpuolį Barselonoje: „Į žmones sunkvežimis lėkė visu greičiu“

VIDEO: Šokiruojantis liudininko vaizdo įrašas iškart po teroro išpuolio Barselonoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius