-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 04 /12:34

Teroro išpuolio aukų Sankt Peterburge padaugėjo, sužeistųjų gretose – užsieniečiai, paaiškėjo organizatorius

Pirmadienio teroro akto Sankt Peterburge, per kurį buvo detonuotas sprogstamasis užtaisas metro stotyje, aukų skaičius išaugo iki 14, skelbia Rusijos žiniasklaida.
Akbardžonas Džalilovas
Akbardžonas Džalilovas

Apie dar tris asmenis, mirusius ligoninėje, pranešė Rusijos sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova. Antradienio rytą dar buvo pranešama apie 11 teroro akto aukų. Dar 49 sužeisti žmonės tebėra gydomi ligoninėje, nurodė ministrė.

Nukentėjusiųjų gretose ir trys užsieniečiai iš Baltarusijos, Tadžikistano ir Uzbekistano.

Jau paaiškėjo ir šio išpuolio organizatorius. Kirgizijos saugumo tarnybos antradienį paskelbė, kad išpuolį įvykdė mirtininkas sprogdintojas iš šios šalies, galbūt turėjęs ir Rusijos pilietybę. Jis laikomas ir išpuolio organizatoriumi.

„Mirtininkas sprogdintojas Sankt Peterburgo metropolitene buvo Kirgizijos pilietis Akbardžonas Džalilovas ... gimęs 1995 metais“, – naujienų agentūrai sakė šalies saugumo tarnybos atstovas.

„Tikėtina, kad jis buvo įgijęs Rusijos pilietybę“, – pridūrė šaltinis.

Paskelbtas gedulas

Sprogimas nugriaudėjo traukiniui esant tarp stočių „Technologijos institutas“ (Technologičeskij institut) ir „Šieno aikštė“ (Sennaja ploščad) 14 val. 40 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, nurodė kovos su terorizmu komiteto (NAK) atstovas Andrejus Pržezdomskis.

NAK vėliau patvirtino, kad saugumo tarnybos aptiko dar vieną sprogstamąjį įtaisą metropoliteno stotyje „Sukilimo aikštė“ (Ploščad Vosstanija). Ši bomba nesprogo ir netrukus buvo „neutralizuota“.

Maskvos metropoliteno atstovai socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad buvo „imtasi papildomų apsaugos priemonių“, kaip to iškilus tokioms situacijoms reikalauja įstatymai. O NAK pranešime, kurį išplatino Rusijos naujienų agentūros, sakoma, kad šalies transporto centruose ir masinėse žmonių susirinkimo vietose buvo padidintas saugumas.

Akbardžonas Džalilovas
Akbardžonas Džalilovas

V.Putinas, pirmadienį buvęs Sankt Peterburge, kur savo rezidencijoje Strelnoje dalyvavo susitikime, išreiškė „užuojautą“ sužeistiesiems bei žuvusiųjų artimiesiems.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasmerkė sprogimą ir pavadino jį „barbarišku aktu“, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad „tai vyksta visame pasaulyje, visiškai siaubingas dalykas“.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad dėl sprogdinimo Maskva ir Vašingtonas buvo susisiekę „diplomatiniais kanalais“.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini tviteryje parašė, kad seka įvykius Sankt Peterburge „kartu su visais ES užsienio reikalų ministrais“, susirinkusiais į susitikimą Liuksemburge.

„Mūsų mintys yra su visais Rusijos žmonėmis“, – parašė ji.

Rusijoje panašių išpuolių nėra buvę nuo 2015-ųjų spalio, kai IS numušė rusų keleivinį lėktuvą, skridusį iš Egipto Šarm aš Šeicho kurorto į Sankt Peterburgą. Tąkart žuvo visi lėktuve buvę 224 žmonės.

Ekstremistai anksčiau taikėsi ir į Rusijos sausumos transportą.

2013 metais pietiniame Volgogrado mieste per dvi mirtininkų sprogdintojų atakas pagrindinėje geležinkelio stotyje ir sausakimšame troleibuse žuvo 34 žmonės. Be kita ko, kilo nerimo dėl saugumo artėjant Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms.

2011 metų sausį per Maskvos Domodedovo oro uoste islamistų kovotojų mirtininkų iš Šiaurės Kaukazo surengtą ataką žuvo 37 žmonės.

VIDEO: Sankt Peterburgo metro nugriaudėjo sprogimas, yra žuvusių
VIDEO: Keleivio filmuota medžiaga po sprogimo Sankt Peterburgo metro

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius