Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teroro išpuolis Mančesteryje: pagrindiniai faktai

Didžioji Britanija padidino terorizmo grėsmės lygį iki aukščiausio ir nurodė karinėms pajėgoms saugoti šalies strateginius objektus po 22 gyvybes nusinešusio savižudžio sprogdintojo išpuolio po popmuzikos koncerto Mančesteryje.
Pasaulis gedi išpuolio Mančesteryje aukų
Teroro išpuolis Mančesteryje: pagrindiniai faktai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toliau pateikiami pagrindiniai faktai apie pirmadienio teroro ataką, kuri yra daugiausiai aukų pareikalavęs išpuolis nuo 2005 metų.

Kas įvyko?

Policija pranešė pirmadienį 22 val. 33 min. gavusi iškvietimą dėl pranešimų apie sprogimą Mančesterio arenoje per popmuzikos žvaigždės Arianos Grande, kuri yra populiari tarp paauglių ir vaikų, koncertą.

Liudininkai pasakojo išgirdę „baisų sprogimą, panašų į bombos“ ir matę iš arenos skubančius panikos apimtus muzikos gerbėjus, bėgančius pas lauke jų laukusius paklaikusius tėvus.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May pasmerkė šį išpuolį dėl jo organizatorių „pasibaisėtino, pasibjaurėjimą keliančio bailumo“, „tyčia nusitaikius į nekaltus bejėgius vaikus ir jaunus žmones“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Sprogdintojas savadarbį sprogstamąjį užtaisą, kuris, matyt, buvo užtaisytas vinimis bei kitais smulkiais metaliniais daiktais, susprogdino prie vieno iš išėjimų iš 21 tūkst. žiūrovų talpinančios arenos.

Kas už tai atsakingas?

Pareigūnai nustatė, kad sprogmenį detonavo 22 metų Salmanas Abedi, mirtininkas sprogdintojas, užaugęs labai religingoje musulmonų libiečių šeimoje, pabėgusioje nuo žuvusio diktatoriaus Muamaro Kadhafi režimo. Jis studijavo verslą Britanijoje, tačiau mokslų nebaigė.

Vidaus reikalų ministrė Amber Rudd trečiadienį patvirtino, kad mirtininkas buvo žinomas žvalgybos tarnyboms ir „tikriausiai“ dirbo ne vienas.

Jos kolega prancūzas Gerardas Collombas sakė, kad S.Abedis radikalizavosi po kelionės į Libiją ir, galbūt, Siriją. Tai rodo iš britų žvalgybos tarnybų gauta informacija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amber Rudd
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amber Rudd

„Bet kokiu atveju, ryšiai su „Daesh“ yra įrodyti“, – sakė jis, pavartodamas kitą vadinamosios „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės pavadinimą.

G.Collombas: „Bet kokiu atveju, ryšiai su „Daesh“ yra įrodyti.“

Antradienį IS socialiniuose tinkluose išplatino pranešimą, kuriuo prisiėmė atsakomybę už šį išpuolį nurodydama, kad „bombas minioje padėjo vienas iš kalifato karių“, ir grasinama naujais išpuoliais.

Didžiosios Britanijos policijos pareigūnai dėl šios atakos trečiadienį suėmė dar tris asmenis, antradienį buvo sulaikytas 23 metų vyras. Policija taip pat atliko reidus Mančesterio pietiniame Faloufildo rajone, kuriame gyveno S.Abedi.

Kas tapo išpuolio aukomis?

T.May nurodė, kad tarp 22 žuvusiųjų ir 59 sužeistųjų yra „daug vaikų ir jaunų žmonių“. Daugelis sužeistųjų, nugabenti į ligonines, yra sunkios, gyvybei pavojingos būklės.

Aštuonerių metų Saffie Rose Roussis kol kas yra jauniausia žinoma įvardinta išpuolio auka. Į koncertą ji atėjo su motina ir vyresne seserimi, kurios abi buvo sužeistos.

Per išpuolį taip pat žuvo penkiolikmetė Olivia Campbell, trečiadienį patvirtino jos motina, kuri viešai šaukėsi pagalbos, kai jos duktė dar buvo dingusiųjų sąraše.

Britanijoje gyvenanti lenkų pora, Angelika ir Marcinas Klisai, taip pat žuvo per sprogimą, atvykę iš koncerto pasiimti savo dukterų.

Saugumo priemonės

T.May antradienį padidino terorizmo grėsmės lygį iki „kritinio“. Iki aukščiausio laipsnio pakeltas terorizmo grėsmės lygis reiškia, kad gresia nauja ataka.

Strateginius taškus paprastai saugančiai ginkluotai policijai į pagalbą siunčiama kariuomenė. Paskutinį kartą kariai Britanijos gatvėse patruliavo 2007 metais.

Strateginius taškus paprastai saugančiai ginkluotai policijai į pagalbą siunčiama kariuomenė. Paskutinį kartą kariai Britanijos gatvėse patruliavo 2007 metais.

Apie kariuomenės įtraukimo planą, kodiniu pavadinimu „Operacija tramdytojas“ (Operation Temperer), pirmą kartą buvo pasklebta po 2015 metų lapkričio išpuolių Paryžiuje. Pagal jį numatoma įvairiose vietose dislokuoti iki 5 tūkst. karių.

Saugumą ketinama stiprinti per didesnius sporto renginius, vyksiančius ateinančiomis savaitėmis, tarp jų yra Anglijos futbolo taurės finalas Vemblio stadione šeštadienį.

Trečiadienį buvo atšauktos Karališkosios gvardijos sargybinių pasikeitimo prie Bakingamo rūmų ceremonijos, parlamente atidėti visi viešieji renginiai.

Mančesterio futbolo klubo „Manchester United“ komanda trečiadienį vis tik žais Europos lygos finale su Amsterdamo „Ajax“ Stokholme, tačiau per varžybas taip pat bus sustiprintas saugumas.

Dauning Stritas pranešė, kad T.May dalyvaus ketvirtadienį numatytame NATO viršūnių susitikime Briuselyje ir Didžiojo septyneto (G7) lyderių susitikime, kuris vyks penktadienį ir šeštadienį Sicilijoje.

Ankstesni išpuoliai Didžiojoje Britanijoje

Mančesteryje įvykdytas sprogdinimas yra jau antra teroro ataka Britanijoje per pastaruosius du mėnesius.

Kovo 22 dieną penki žmonės žuvo, dar daugiau nei 50 buvo sužeista ant Vestminsterio tilto Londono centre, kur vienas vyras nukreipė automobilį į pėsčiuosius, o paskui rėžėsi į parlamentą juosiantį užtvarą.

52 metų užpuolikas Khalidas Masoodas prie parlamento mirtinai subadė vieną policininką, tada buvo nušautas pareigūnų.

„Scanpix“/AP nuotr./Khalidas Masoodas
„Scanpix“/AP nuotr./Khalidas Masoodas

Šį išpuolį tyrėjai apibūdino kaip „su islamistais susijusį terorizmą“, tačiau kaltinimai dėl jo niekam nebuvo pareikšti.

Daugiausiai žmonių gyvybių nusinešęs teroro išpuolis Britanijoje buvo 2005 metų liepos 7 dieną, kai keturi su „al Qaeda“ susiję mirtininkai detonavo sprogmenis Londono transporto sistemoje. Per teroro ataką žuvo 52 žmonės, dar 700 buvo sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius