Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 25 /14:20

Teroro išpuolis Mančesteryje: sulaikyti jau aštuoni įtariamieji, S.Abedi namuose – bombų dirbtuvės

Jungtinėje Karalystėje dėl teroristinio išpuolio Mančesterio arenoje sulaikyti jau aštuoni žmonės. Pareigūnai pranešė tiriantys „tinklo“ versiją, tai reiškia, kad susisprogdinęs mirtininkas greičiausiai veikė ne vienas.
Pasaulis gedi išpuolio Mančesteryje aukų
Pasaulis gedi išpuolio Mančesteryje aukų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Policijos teigimu, dar vieną įtariamąjį jie sulaikė Nanitone, Vorikšyre.

Mirtininkas sprogdintojas Salmanas Abedi pražudė 22 žmones, tarp jų ir vaikus, dar 64 per Arianos Grande koncertą pirmadienį įvykdytą išpuolį buvo sužeisti.

Sprogdintojo mirtininko tėvas Ramadanas ir jaunesnis brolis Hashemas buvo sulaikyti Libijoje. Tuo metu jo vyresnysis brolis Ismailas buvo sulaikytas Chorltone, pietų Mančesteryje.

Penktąjį įtariamąjį Jungtinėje Karalystėje pareigūnai sulaikė trečiadienį –Vigane. Kaip pranešė policija, vyras, kuris turėjo įtartiną paketą, buvo sulaikytas.

Liudininkas Connoras Brittonas BBC pasakojo, kad darbuotojai jo biure turėjo likti viduje, užsidaryti langus, o raudonas paketas buvo išneštas į tuščią gatvę. Tuo metu įtariamasis, siejamas su pirmadienio išpuoliu, sulaikytas.

Vėliau policija pranešė, kad ketvirtadienį Mančesterio apylinkėse suėmė dar du vyrus, siejamus su pirmadienį surengtu teroro aktu, o anksčiau areštuota moteris buvo paleista nepateikus jokių kaltinimų.

Šiuo metu yra suimti aštuoni vyrai, siejami su Mančesterio arenoje per popmuzikos koncertą įvykdytu sprogdinimu, kuris pareikalavo 22 gyvybių, nurodė policija.

Karalienė aplankė sužeistus vaikus

Karalienė Elizabeth II ketvirtadienį ligoninėje aplankė kai kuriuos vaikus, sužeistus per 22 gyvybių pareikalavusią teroro ataką Mančesteryje.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Karalienė Elizabeth II aplankė sužeistus vaikus
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Karalienė Elizabeth II aplankė sužeistus vaikus

Britų televizija parodė, kaip karalienė atvyksta į Karališkąją Mančesterio vaikų ligoninę, kur gydomi dalis iš 64 per ataką sužeistų žmonių.

Namuose – bombų dirbtuvės

Portalas „ABC News“ pranešė, kad pareigūnai S.Abedi namuose rado bombų dirbtuves. Jis esą akivaizdžiai kaupė cheminius preparatus, kurie reikalingi pasigaminti daugiau sprogmenų.

Britanijos premjerė dėl Mančesterio atakos sutrumpins vizitą G-7 viršūnių susitikime

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May dėl 22 gyvybių nusinešusios atakos Mančesteryje sutrumpins savo vizitą į Italiją, kur vyks Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimas, trečiadienį informavo vienas pareigūnas.

Britanijoje po pirmadienio vakarą nugriaudėjusio sprogimo buvo paskelbtas aukščiausias teroro grėsmės lygis. Tai reiškia, kad naujos atakos tikimybė yra labai didelė. Policija ieško galimų sprogdintojo bendrininkų.

Th.May Sicilijos saloje esančioje Taorminoje viešės tik penktadienį ir susitiks su G-7 lyderiais, tarp kurių bus ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas. Vis dėlto premjerė praleis šeštadienio derybas.

Premjerė dabar planuoja sutrumpinti G-7 susitikimo programą, taigi veikiausiai ji grįš penktadienio vakarą, – sakė vienas aukšto rango vyriausybės pareigūnas.

„Atsižvelgus į faktą, kad turime grėsmės lygį, kuris šiuo metu yra kritinis, ir esamą situaciją, premjerė dabar planuoja sutrumpinti G-7 susitikimo programą, taigi veikiausiai ji grįš penktadienio vakarą“, – sakė vienas aukšto rango vyriausybės pareigūnas.

Prieš išvykdama į Siciliją Th.May dar dalyvaus Briuselyje ketvirtadienį vyksiančiame NATO viršūnių susitikime. Ji ruošiasi paraginti kitus Aljanso lyderius padidinti pastangas kovoje su terorizmu.

NATO turėtų prisijungti prie JAV vadovaujamos koalicijos, kovojančios su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS). Pasak diplomatinių šaltinių Briuselyje, tai yra vienas D.Trumpo pagrindinių reikalavimų.

Per šį susitikimą Th.May dar kartą pakartos, kad pirmadienio ataka buvo „pasibaisėtino bailumo, keliančio dar didesnį pasibjaurėjimą, nes buvo tyčia nusitaikyta į nekaltus bejėgius vaikus ir jaunus žmones“, sakė jos patarėjai.

Tarp 22 aukų, kurių pareikalavo išpuolis Mančesterio arenoje, buvo ir viena aštuonmetė.

Premjerė pasakys, kad ji yra „dėkinga už paramą ir solidarumą, išreikštą visų mūsų NATO sąjungininkų“, bei pateiks šį išpuolį kaip pavyzdį, kodėl tarptautinė bendruomenė turi labiau stengtis kovoti su terorizmu.

„Stiprus, galingas ir vieningas NATO yra svarbiausias dalykas kiekvienos mūsų šalies saugumui. Mūsų vienybė reaguojant į bendras grėsmes yra pats galingiausias mūsų ginklas“, – planuoja pasakyti Th.May.

„Privalome padvigubinti savo ryžtą susidurti su grėsmėmis mūsų bendrai visuomenei: terorizmu ar (pavojumi) iš Rusijos“, – sakoma Th.May kalbos juodraštyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius