-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tęsiantis JAV vyriausybės uždarymui D.Trumpas atšaukė pareigūnų keliones

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį privertė atšaukti savo oponentės demokratės Nancy Pelosi kelionę į Afganistaną, taip pat atšaukė savo administracijos pareigūnų kelionę į Davoso ekonomikos forumą, tęsiantis aklavietei dėl federalinių institucijų dalinio uždarymo.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sumaištis JAV sostinėje jau anksčiau atrodė tampanti siurreali: Kongresui toliau ginčijantis su Baltaisiais rūmais, kaip užbaigti jau ketvirtą savaitę besitęsiantį uždarymą tūkstančiai federalinių darbuotojų negauna atlyginimų.

Dabar priešprieša tarp šios sagos dviejų pagrindinių veikėjų atrodo įgyjanti vis aiškesnį asmeninį atspalvį.

Sarkastiško tono laiške D.Trumpas rašo Atstovų Rūmų pirmininkei N.Pelosi: „Apgailestauju, kad turiu jus informuoti, jog jūsų kelionė į Briuselį, Egiptą ir Afganistaną buvo atidėta. Iš naujo sudarysime šios septynių dienų išvykos programą, kai Uždarymas pasibaigs.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nancy Pelosi

„Esu tikras, kad sutiksite, jog atšaukti šį viešųjų ryšių renginį yra tinkama“, – pridūrė prezidentas.

Jis taip pat atrodė užsibrėžęs atremti demokratų kritiką dėl administracijos pareigūnų nebūtinų kelionių per vyriausybės uždarymą. Baltieji rūmai paskelbė atšaukiantys iždo sekretoriaus Steveno Mnuchino ir kitų pareigūnų kelionę į Pasaulio ekonomikos forumą (PEF) Davose „atsižvelgiant, kad 800 000 puikių amerikiečių darbuotojų negauna užmokesčio“.

N.Pelosi ir jos delegacija planavo surengti kelionę į Afganistaną, bet apie skrydį į šią aktyvių karo veiksmų zoną JAV karinių oro pajėgų lėktuvu iš anksto nebuvo paskelbta. Atstovų Rūmų pirmininkės biuras teigė, kad kelionė į Egiptą nebuvo suplanuota.

Pasak vieno Kongreso padėjėjo, D.Trumpas uždraudė šią kelionę, kai keli įstatymų leidėjai ketvirtadienį jau buvo susikrovę daiktus į autobusus ir ruošėsi išvykti iš Kapitolijaus.

D.Trumpas taip pat piktdžiugiškai pareiškė, kad N.Pelosi dar galėtų užsisakyti skrydžius nevyriausybiniais reisais.

„Aišku, jeigu norėtumėte atlikti savo kelionę skrisdama komerciniais (reisais), tai neabejotinai būtų jūsų prerogatyva“, – rašė jis.

Šį žingsnį jis atliko N.Pelosi pasiūlius atidėti sausio 29-ąją planuojamą D.Trumpo metinį pranešimą Kongrese arba paskelbti jį iš Baltųjų rūmų.

Nors ji šį pasiūlymą grindė vyriausybės uždarymo padariniais apsaugos tarnybų darbui, Atstovų Rūmų vadovė atrodė nusiteikusi atimti iš prezidento vieną svarbiausių progų per metus atsidurti dėmesio centre.

Baltieji rūmai savo ruožtu neigė, kad sprendimas uždrausti kelionę buvo kerštas, bet nedaug kas tuo patikėjo.

„Vaikiškas atsakas“

Atstovų Rūmų demokratai, turėję vykti į šią kelionę, neslėpė pykčio. Tarp jų buvo Kongreso naujokė Elaine Luria, anksčiau 20 metų tarnavusi karinėse jūrų pajėgose ir sakiusi, kad norėjo išreikšti padėką Afganistane dislokuotiems amerikiečiams bei gauti kritiškai svarbios informacijos.

„Priežiūra yra Kongreso atsakomybė, ir prezidentui nedera kištis į mūsų konstitucines pareigas“, – sakoma E.Lurios pranešime.

Respublikonų senatorius Lindsey Grahamas, atlikęs savotišką tarpininko vaidmenį tarp D.Trumpo ir N.Pelosi, apkaltino demokratę „žaidžiant politiką“ su prezidento metiniu pranešimu.

Tačiau jis taip pat išpeikė D.Trumpą, sakydamas, kad „uždrausti pirmininkės Pelosi karinę kelionę, siekiant aplankyti mūsų karius Afganistane, mūsų sąjungininkus Egipte ir NATO taip pat yra nederama“.

„Vienas vaikiškas atsakas nepateisina kito“, – pabrėžė L.Grahamas.

Dalies JAV federalinių įstaigų uždarymas buvo paskelbtas D.Trumpui atsisakant pasirašyti dokumentus dėl virtinės vyriausybės departamentų finansavimo, kol demokratų vadovaujami Atstovų Rūmai atsisako patvirtinti jo projektą pastatyti sieną pasienyje su Meksika.

Ši kebeknė daro vis skausmingesnį poveikį šaliai: Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai, muziejininkai, JAV Pakrančių sargybos darbuotojai ir kiti pareigūnai jau beveik mėnesį yra priversti likti namuose arba dirbti be užmokesčio.

Etatiniai darbuotojai savo atlyginimus galiausiai gaus, bet pagal dirbantys pagal rangos sutartis pinigų nesulauks.

Demokratai ir Baltieji rūmai dėl šios aklavietės kaltina vieni kitus, ir nė viena pusė kol kas neatrodo linkusi nusileisti.

D. Trumpo kritikai nedelsdami atkreipė dėmesį, kad pats prezidentas lankė karius Irake per uždarymą.

Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas Adamas Schiffas pareiškė manantis, kad dar joks kitas JAV prezidentas nėra atšaukęs žemųjų Kongreso rūmų vadovo kelionės išsiaiškinti padėčiai karo zonoje.

„Šis darbas privalo būti tęsiamas, ir manau, kad dabar mums gyvybiškai svarbu suprasti padėtį vietoje, juolab kad prezidentas paskelbė (pajėgų) išvedimus iš Sirijos ir Afganistano“, – žurnalistams sakė įstatymų leidėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius