Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Th.Kleine-Brockhoffas: „Europai neįmanoma gyventi su D.Trumpu, bet ir išgyventi be JAV“

Lietuvoje lankęsis Vokietijos Maršalo fondo Berlyno biuro direktorius Thomas Kleine-Brockhoffas teigė, kad kol JAV vadovauja prezidentas Donaldas Trumpas, Vašingtono ir Briuselio santykiai bus sudėtingi.
Thomas Kleine-Brockhoffas (dešinėje)
Thomas Kleine-Brockhoffas (dešinėje)

„Europai neįmanoma gyventi su Trumpu, bet ir išgyventi be JAV. Su tokia dilema susiduria Europos Sąjunga ir Europa“, – teigė Th.Kleine-Brockhoffas.

Ekspertas prognozavo, kad trumpalaikėje perspektyvoje Vašingtono ir Briuselio santykiai bus „vingiuoti ir nestabilūs“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Dabar JAV smarkiai įsitraukusi į Europos reikalus. Tačiau tol, kol valdo Trumpas, mes negalime kalbėti apie vienybę ir panašų mąstymą. Neįsivaizduoju ateities, kurioje JAV negalvos ir neis išvien su Europa.

Todėl mums reikia šviesti JAV, kad Europa yra svarbi. Kyla klausimas: ar JAV mažiau dalyvaujant Europos reikaluose, ji bandys integruotis, ar kaip tik suskils?“, – Vilniuje vykusioje tarptautinėje Valdo Adamkaus konferencijoje svarstė Th.Kleine-Brockhoffas.

Pasak Vokietijos Maršalo fondo Berlyno biuro direktoriaus, prezidentu tapęs D.Trumpas performavo JAV vidaus ir užsienio politiką, suabejojo įvairiomis tarptautinėmis institucijomis bei laisva prekyba.

„Jis nori paversti Vakarus tam tikru savo klubu“, – pridūrė jis.

„Trumpui sąjungininkai ne kažkokia galia, o našta. Kyla klausimas: ar jis iš tikrųjų nori, kad prie ES prisijungtų Juodkalnija? Horizontali ir vertikali integracija jam nebėra įdomi. Nebeaišku, kas yra Amerikos draugai, o kas – priešai“, – kalbėjo Th.Kleine-Brockhoffas ir pridūrė, kad šiuo metu Europa jaučiasi susipriešinusi su JAV.

Anot eksperto, Europoje manoma, kad tokią D.Trumpo politiką pradėjo B.Obama, nusprendęs mažiau įsitraukti į Europos reikalus. Esą dabartinis JAV vadovas šią B.Obamos politiką tęsia kiek radikalesniu būdu.

„Manau, kad reikėtų atskirti Trumpo ir Obamos vykdytą užsienio politiką. Trumpas nori išardyti liberaliąją pasaulio politiką ir santvarką, Obama stengėsi ją išlaikyti“, – teigė Th.Kleine-Brockhoffas.

„Manau, kad po Trumpo (prezidentavimo – red.) pajusime didžiulius drebėjimus ir sukrėtimus, išlįs tie visi tie siaubai, kurių mes ligi šiol nematėme. Todėl Europai reikia kantrios ir išlaikytos politikos krypties.

Į Europą orientuotas amžius baigėsi. Pačių JAV galia mažėja, jų įtaka pasaulio ekonomikai taip pat. Ir jos kažkodėl mano, kad dabar joms reikia mažiau sąjungininkių“, – tikino Vokietijos Maršalo fondo Berlyno biuro direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius