-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Th.May: „Brexit“ derybose – „naujas optimizmo jausmas“

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May pirmadienį kreipsis į parlamentą ir kalbės apie „naują optimizmo jausmą“, pastebimą „Brexit“ derybose su Briuseliu, praėjusią savaitę pasiekus pirminį susitarimą su Europos Sąjunga.
Theresa May
Th.May: „Brexit“ derybose – „naujas optimizmo jausmas“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Premjerės kalbos juodraštyje sakoma, jog abi pusės sutiko siekti kompromiso, kad pasipriešintų skeptikams. Penktadienį Londonui pavyko pasiekti susitarimą su Briuseliu dėl išstojimo iš ES sąskaitos, piliečių teisių ir Airijos sienų.

„Žinoma, dėl nieko susitarta, kol nesusitarta dėl visko“, – sakoma Th.May kalbos parlamentarams juodraštyje.

„Tačiau dabar, mano manymu, derybose yra naujas optimizmo jausmas, ir visiškai tikiuosi, kad vėliau šią savaitę Europos Sąjungos Taryboje patvirtinsime susitarimus, kuriuos šiandien išdėsčiau, – turėtų pasakyti premjerė. – Tai padarę, galėsime judėti toliau ir kurti naujus tvirtus ekonominius ir saugumo ryšius, kuriais galima paremti naują gilią ir ypatingą partnerystę, kurios mes visi norime.“

Pagal siūlomą susitarimą, 2019-ųjų kovą Bendriją paliekanti Britanija įsipareigoja ES sumokėti 35–39 mlrd. svarų (40–45 mlrd. eurų).

Be to, ES piliečiai ir jų šeimos nariai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje, bei britai ir jų artimieji, gyvenantys Bendrijos šalyse, galės gauti leidimus nuolat gyventi, turės teisę dirbti, mokytis, gauti sveikatos priežiūros paslaugas, pensijas ir socialinės apsaugos išmokas.

Britanija savo ruožtu įsipareigojo rasti būdą išvengti griežtai saugomos sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, įskaitant „visišką suderinimą“ su vidaus rinka ir muitų sąjunga, gerbiant 1998-ųjų taikos susitarimo sąlygas.

Dėl to imta kalbėti, kad „Brexit“ netikėtai bus „minkštas“ ir kad Londonas neva išsižadėjęs ankstesnių tvirtinimų, jog šalis trauksis iš bendrosios rinkos.

Tačiau Th.May įstatymų leidėjams žada pasakyti, kad „kalbame ne apie kietą ar minkštą „Brexit“.

„Dalykai, dėl kurių susitarėme, kad pasiektume antrą derybų etapą, visiškai atitinka principus ir uždavinius, kuriuos nustačiau savo kalbose Florencijoje ir Londono Lankasterio rūmuose“, – teigiama premjerės kalbos juodraštyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius