Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Th.May ir J.C.Junckeris susitarė spartinti derybas dėl „Brexit“

Jungtinės Karalystės (JK) premjerė Theresa May ir Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pareiškė, kad per derybas, surengtas pirmadienį, artėjant svarbiam Europos Sąjungos viršūnių susitikimui, susitarė „sparčiau“ derinti „Brexit“ sutartį.
Th.May ir J.C.Junckeris susitiko Briuselyje
Th.May ir J.C.Junckeris susitiko Briuselyje / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Didėjant nuogąstavimams, kad derybos dėl JK išstojimo iš ES 2019 metais gali baigtis be jokio susitarimo, Th.May skubiai atvyko į Briuselį darbo vakarienės su J.C.Junckeriu.

Trumpame pareiškime, kuriame nepateikta svarbių detalių apie vis irzlesnes derybas, abu lyderiai nurodė, kad jų susitikimas įvyko tvyrant „konstruktyviai ir draugiškai atmosferai“.

„Ministrė pirmininkė ir Europos Komisijos pirmininkas apžvelgė pažangą, padarytą per derybas, ir sutiko, kad šios pastangos turėtų būti artimiausiais mėnesiais paspartintos“, – sakoma pareiškime.

Th. May ir J.C. Junckerio susitikime taip pat dalyvavo britų „Brexit“ ministras Davidas Davisas ir jo kolega ES, vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier, taip pat abiejų lyderių aukšto rango padėjėjai.

J.C.Junckeris anksčiau pirmadienį nesutiko komentuoti susitikimo pokalbių turinio ir žurnalistams Briuselyje sakė: „Šį vakarą susitiksiu su ponia May, mes pasikalbėsime, ir jūs pamatysite „autopsiją“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Th.May ir J.C.Junckeris susitiko Briuselyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Th.May ir J.C.Junckeris susitiko Briuselyje

ES lyderiai, kurie ketvirtadienį ir penktadienį susitiks Briuselyje, turi nuspręsti, ar derybininkai gali pereiti prie prekybinių ryšių su JK po „Brexit“ aptarimo. Tai gali būti padaryta tik esant „pakankamai pažangai“ derybose dėl „skyrybų“.

Teigiamas signalas?

Esama požymių, kad ES lyderiai atidės savo sprendimą iki gruodžio mėnesio viršūnių susitikimo, nes „skyrybų“ derybos šiuo metu atsidūrusios aklavietėje, pirmiausia – dėl daugelio milijardų eurų išstojimo sąskaitos, kurią, ES teigimu, JK turi apmokėti.

Europos Vadovų tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, vadovausiantis viršūnių susitikimui, praėjusią savaitę perspėjo: jeigu iki gruodžio nebus pažangos, jie turės svarstyti kitas galimybes.

ES taip pat reikalavo pažangos dėl 3 mln. Europos piliečių JK teisių ir dėl Šiaurės Airijos ateities.

Tačiau JK vis dar tikisi kokio nors teigiamo signalo, kuris sumažintų didėjantį nerimą, ypač – dėl dvejų metų pereinamojo periodo, kuriuo būtų sušvelnintas staigaus pasitraukimo „skardis“ verslui ir piliečiams.

Europos Vadovų tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, vadovausiantis viršūnių susitikimui, praėjusią savaitę perspėjo: jeigu iki gruodžio nebus pažangos, jie turės svarstyti kitas galimybes.

ES lyderiai per viršūnių susitikimą turi susitarti, jog dabar pradės vidaus pasirengimą dėl pereinamojo periodo ir būsimo prekybos susitarimo, kad gruodžio mėnesį būtų galima greit pereiti prie kitos fazės, sakoma susitikimo pareiškimo projekte.

„Kalbant apie pereigą, mūsų pozicijos palyginti artimos“, – sakė šaltinis Europoje, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Tačiau Prancūzijai ir Vokietija nori, kad prieš pereinant prie prekybos būtų apmokėta „skyrybų“ sąskaita. Joms spaudžiant šios sąlygos naujausioje projekto versijoje buvo sugriežtintos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Th.May ir J.C.Junckeris susitiko Briuselyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Th.May ir J.C.Junckeris susitiko Briuselyje

JK intensyvėjant ir Th.May Konservatorių partijos nuosaikiųjų, ir griežtosios linijos atstovų kritikai dėl jos „Brexit“ strategijos, ministrė pirmininkė tikisi persilaužimo, kuris sustiprintų jos pozicijas ir sumažintų netikrumą dėl JK pasitraukimo.

„Visuomet sakydavome, jog norime, kad Britanijos pasitraukimas iš ES būtų sklandus procesas, ir tai yra šių pastangų dalis“, – sakė Th.May atstovas, pasakodamas apie pusantros valandos trukusią vakarienę.

Ministrės pirmininkės išvyka buvo surengta virš JK tvenkiantis ekonominės audros debesims: kompanijos perspėja, kad iki metų pabaigos turės pradėti perkelti kai kurias operacijas į ES, jeigu nebus daugiau aiškumo dėl „Brexit“.

„Kalėdų Senelis“

Th.May sekmadienį kalbėjosi su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Jos sutarė, kad „svarbu tęsti konstruktyvią pažangą derybose dėl JK pasitraukimo“, sakoma britų ministrės pirmininkės biuro pareiškime.

Th.May taip pat tarėsi su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Airijos premjeru Leo Varadkaru.

Britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas pirmadienį per susitikimą su kolegomis Liuksemburge ragino ES paskubėti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas, Theresa May ir Phillipas Hammondas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas, Theresa May ir Phillipas Hammondas

„Įpilkime tigro (energijos) į baką, tegu šie pokalbiai vyksta ir nebedelskime“, – sakė B.Johnsonas.

Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas savo ruožtu paragino jį būti kantrų: „Kalėdų Senelis ateina gruodį, tada bus ir viršūnių susitikimas.“

Prieš Th.May vakarienę su J.C.Junckeriu komentatoriai priminė nemalonų įspūdį, kurį paliko praėjęs jų susitikimas balandžio mėnesį.

Vokiečių laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ buvo nutekinta detalių, jog J.C.Junckeris esą pasakė, kad Th.May yra „kitoje galaktikoje, o Th.May esą apkaltino ES bandymu paveikti JK rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius