-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 02 28 /18:12

Th.May: Jungtinė Karalystė niekada neleis Europos Sąjungai pažeisti savo vientisumo

Atmesdama ES vyriausios derybininko Michelio Barnier pateiktą skyrybų sutarties projektą, Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May trečiadienį perspėjo, kad šalis „niekad“ neleis Europos Sąjungai „pažeisti“ savo konstitucinio vientisumo.
Theresa May
Theresa May / „Scanpix“ nuotr.

„Teisinis projekto tekstas, jei būtų įgyvendinamas, pažeistų JK bendrąją rinką ir keltų grėsmę konstituciniam vientisumui, nes būtų įkurta muitų ir kontrolės siena Airijos jūroje, tad joks JK ministras pirmininkas su tuo nesutiktų“, – pareiškė Th.May Bendruomenių Rūmuose.

M.Barnier patvirtino, kad sutarties projekte numatyta prieštaringai vertinama „apsaugos priemonė“: jei nebus rasta jokio geresnio sprendimo, Šiaurės Airija liks „visiškai suderinta“ su ES bendrąja rinka ir muitų sąjunga, laikantis 1998-ųjų taikos susitarimo sąlygų.

Jis neigė, kad ta priemonė „kvestionuotų konstitucinę ar institucinę tvarką Jungtinėje Karalystėje“, bet Th.May tvirtina atmesianti tokį planą, kai penktadienį pateiks Britanijos derybinius reikalavimus.

Turėdama omenyje Europos Komisijos vadovą, Th.May sakė „absoliučiai aiškiai pasakysianti pirmininkui Jeanui-Claude'ui Junckeriui ir kitiems, kad mes niekada“ nepritarsime muitų divergencijai su Šiaurės Airija.

Ir ES ir JK yra pažadėjusios, kad tarp Šiaurės Airijos ir Airijos nebus sienų ir muitinės patikrinimų po „Brexit“, atsižvelgiant į 1998-ųjų Didžiojo penktadienio susitarimą.

Th.May trečiadienį pakartojo, kad jos vyriausybė yra „pasiryžusi užtikrinti, jog nebūtų griežtos sienos“, bet neseniai užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono atsiųstas laiškas premjerei atskleidžia, kad premjerės padėtis yra kebloka.

B.Johnsonas, bene aktyviausiai agituojantis už JK pasitraukimą iš ES, sako, kad „Airijos sienos problema yra panaudojama politiškai – skatinti ginčą apskritai apie „Brexit“, taip pat išbandyti ir sužlugdyti „Brexit“ procesą“.

Nutekintame laike jis rašo, kad „klaidinga būtų užduotis – siekti, kad nebūtų sienos“, iš tikrųjų vyriausybė turinti „neleisti, kad siena netaptų žymiai griežtesnė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius