Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Th.May laukia pirmas po rinkimų fiasko išbandymas parlamente

Jungtinės Karalystės (JK) ministrės pirmininkės Theresos May trečiadienį laukia pirmasis po katastrofiškų šio mėnesio rinkimų išbandymas parlamente – balsavimas, ar palikti vis nepopuliaresnes taupymo priemones.
Theresa May paskelbė, kad formuos naują vyriausybę
Th.May laukia pirmas po rinkimų fiasko išbandymas parlamente / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Opozicijoje esanti Leiboristų partija tikisi išnaudoti susirūpinimą pačioje T.May Konservatorių partijoje, kad rinkėjams pradeda nusibosti jau septynerius metus galiojantis išlaidų ribojimo.

Konservatoriai per birželio 8-osios rinkimus prarado daugumą Bendruomenių Rūmuose, o leiboristai, kurie siūlė didinti mokesčius ir investicijas į valstybinį sektorių, pasirodė geriau nei tikėtasi.

Finansų ministras Philipas Hammondas vėliau pripažino, kad žmonės „pavargo nuo ilgos sunkios kelionės“, ir pridūrė, kad jo partija „nėra kurčia“ rinkėjų susirūpinimui.

Metinis statistinis tyrimas „British Social Attitudes“, kurio rezultatus trečiadienį paskelbė nepriklausomas socialinių tyrimų centras „National Centre for Social Research“, parodė, kad 48 proc. žmonių nori mokėti didesnius mokesčius didesnėms valstybės išlaidoms. Šis skaičius didžiausias per dešimtmetį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Hammondas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Hammondas

Leiboristai ragina panaikinti biudžeto apkarpymus policijai bei ugniagesiams ir padaryti galą situacijai, kai valstybinio sektoriaus algos auga mažiau nei infliacija. Partija pateikė atitinkamą pataisą Karalienės kalbai – vyriausybės įstatymų leidybos programai.

Balsavimas numatomas maždaug 18 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku.

J.Corbynas: „Negali gauti saugumo pigiai. Akivaizdu, kad septyneri apkarpymų mūsų gelbėjimo tarnyboms metai sumažino mūsų saugumą.“

„Negali gauti saugumo pigiai. Akivaizdu, kad septyneri apkarpymų mūsų gelbėjimo tarnyboms metai sumažino mūsų saugumą“, – sakė partijos lyderis Jeremy Corbynas.

Konservatoriams turėtų pakakti balsų laimėti trečiadienio vakaro balsavimą, nes norėdami išlikti valdžioje jie sudarė susitarimą su nedidele Šiaurės Airijos partija, pažadėję naują 1 mlrd. svarų (1,1 mlrd. eurų) finansavimą šiai provincijai.

Konservatoriai turi 317 iš 650 vietų parlamente ir bus remiami 10-ies Demokratinės junionistų partijos (DUP) deputatų.

Tačiau leiboristai nori priversti vyriausybę viešai ginti valstybės išlaidų apkarpymus, turėdami omenyje kitų rinkimų galimybę, jeigu T.May nepavyktų išsilaikyti valdžioje.

Ministrė pirmininkė pirmalaikius rinkimus sušaukė tikėdamasi sustiprinti savo pozicijas prieš derybas dėl „Brexit“, bet įvyko priešingai – prarado daugumą ir, tuo pačiu, daug savo autoriteto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas

„Leiboristai yra pasirengę ir laukia (galimybės) formuoti vyriausybę, kurios politika ir planas kurti šalį veiktų daugeliui, o ne keletui“, – sakė J.Corbynas.

Kairiojo sparno politinė paprastų žmonių organizacija „Momentum“, susikūrusi J.Corbynui 2015 metais tapus leiboristų lyderiu, trečiadienį paskelbė, kad jau rengiasi naujiems rinkimams.

Dėstydama planus pradėti kampaniją dėl periferinių vietų, mokyti savanorius ir ieškoti naujų rinkėjų sudominimo būdų, organizatorė Emma Rees sakė: „Privalome išlikti priekyje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius