-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 26 /18:50

Th.May prakalbo apie naujas ES piliečių teises po „Brexit“

Jungtinės Karalystės (JK) premjerė Theresa May pirmadienį paskelbė, kad nuolatinį leidimą šalyje gyventi turintys Europos Sąjungos (ES) piliečiai po „Brexit“ turės tokias pat teises atsivežti šeimos narius kaip ir britai, praneša BBC.
Theresa May
Th.May prakalbo apie naujas ES piliečių teises po „Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Th.May teigimu, ES piliečių šeimos nariai galės prašyti leidimo nuolat gyventi šalyje po to, kai JK bus pragyvenę penkerius metus.

Premjerė tikino, kad nė vienam šiuo metu teisėtai Jungtinėje Karalystėje esančiam ES piliečiui nebus liepta palikti šalį po „Brexit“.

Be to, bet kuriam JK gyvenančiam Europos Sąjungos piliečiui, numatytą datą šalyje gyvenusiam penkerius metus iš eilės, bus suteiktas nuolatinis leidimas gyventi Jungtinėje Karalystėje.

Su šiais ES piliečiais bus elgiamasi taip pat, kaip su JK piliečiais, įskaitant sveikatos apsaugą, išsilavinimą, išmokas ir pensijas.

ES piliečiams, atvykusiems prieš numatytą datą, tačiau JK gyvenusiems trumpiau nei penkerius metus, bus leista šalyje pasilikti tol, kol galės kreiptis dėl nuolatinio leidimo gyventi šalyje.

Premjerė pirmadienį sakė norinti nuraminti ES piliečius, nerimaujančius dėl savo ateities po „Brexit“, ir žadėjo apsaugoti jų teises, sakydama: „Mes norime, kad jūs liktumėte“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas

Tačiau iš jos juokiamasi Bendruomenių Rūmuose, o opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas sako, kad Th.May planas padėti 3,2 milijono europiečių, gyvenančių Britanijoje, yra „per mažas ir per vėlyvas“, bei ragino kitaip traktuoti „Brexit“.

ES piliečiai – nežinioje

Milijonai Britanijoje gyvenančių ES piliečių nežinioje atsidūrė praėjusiais metais, kai referendume britai nubalsavo už Jungtinės Karalystės išstojimą iš 28 šalių Bendrijos.

Th.May: „Žinau, kad nerimaujama, kas atsitiks ES piliečiams, kai mes pasitrauksime iš Europos Sąjungos“

Sprendimo dėl jų tolesnio likimo priėmimas yra vienas svarbiausių praėjusią savaitę prasidėjusių derybų uždavinių, kurį sprendžiant gali būti neišvengta rimtų susikirtimų tarp Briuselio ir Londono.

„Žinau, kad nerimaujama, kas atsitiks ES piliečiams, kai mes pasitrauksime iš Europos Sąjungos“, – pareiškė Th.May ir sulaukė nepritarimo šūksnių iš opozicijos.

„Šiandien noriu išsklaidyti tą nerimą. Noriu visiškai įtikinti žmones, kad pagal šiuos planus, nė vienas dabar teisėtai Jungtinėje Karalystėje gyvenantis ES pilietis neturės iš jos išvykti tuo metu, kai JK išeis iš ES“, – tikino ji.

Apie tokius planus Th.May pranešė Europos lyderiams dar praėjusią savaitę viršūnių susitikime Briuselyje, pristatydama juos kaip geros valios gestą, tačiau ES kolegos juos pavadino per daug neapibrėžtais ir nepakankamais.

Pirmadienį paskelbtame 17 puslapių dokumente Th.May pateikė daugiau šio savo plano detalių, kuriame išdėstė ir ES piliečių šeimų narių teises, kurios, deja, neatitinka Briuselio lūkesčių.

Ji taip pat patvirtino nesutiksianit, kad Europos Teisingumo Teismas (ETT) prižiūrėtų piliečių teises, pareikšdama, kad tuo užsiims britų teismai ir taip dar kartą pasipriešino Briuselio reikalavimams.

Ji taip pat patvirtino nesutiksianit, kad Europos Teisingumo Teismas (ETT) prižiūrėtų piliečių teises, pareikšdama, kad tuo užsiims britų teismai ir taip dar kartą pasipriešino Briuselio reikalavimams.

„Pasiūlymas teisingas ir rimtas“, – sakė Th.May ir pridūrė, kad jis suteiks „nuraminimo ir tikrumo“.

Tačiau premjerė pakartojo, kad šis pasiūlymas turi tam tikrų sąlygų – tokios pačios teisės turėtų būti užtikrintos ir vienam milijonui kitose ES šalyse gyvenančių britų.

Tuo metu J.Corbynas apkaltino premjerę, kad ši naudojasi ES piliečiais kaip koziriu ir pridūrė, jog „tai nėra dosnus pasiūlymas“.

„Šiai šaliai reikia kito požiūrio į „Brexit“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius