Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

„The Guardian“: prezidento Baracko Obamos administracija leidžia šnipinėti JAV piliečių elektroninius laiškus

JAV prezidento Baracko Obamos administracija jau daugiau nei dvejus metus leidžia slaptosioms tarnyboms sekti savo šalies piliečių susirašinėjimą elektroniniu paštu.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The Guardian“ svetainė rašo, kad panašiai savo piliečius sekė ir George'as Bushas.

Laikraščio turimais duomenimis, prieš 2011 metus prezidento B.Obamos administracija prašė Užsienio žvalgybos priežiūros teismo (FISC) pratęsti programą „Stellar Wind“. Ji perimdavo duomenis – kada, iš kokių IP adresų, į kokias dėžutes siunčiami laiškai.

Iš pradžių ši programa buvo naudojama sekant asmenis, esančius už JAV ribų ir neturinčius pilietybės. Vėliau įranga pradėta naudoti domintis ir tautiečių laiškų turiniu.

Visa surinkta informacija buvo kaupiama archyve ir analizuojama pasitelkus specialius algoritmus. Tiesa, teismo orderis neleido skaityti pačių laiškų.

Vašingtonas patvirtino, kad tokia programa tikrai egzistavo, tačiau buvo nutraukta, nes trūko resursų.

Sekami ir amerikiečiai

„The Guardian“ pažymi, kad, nutraukus programą „Stellar Wind“, saugumo tarnybos toliau stebėjo amerikiečių susirašinėjimą su užsieniečiais. 2012 m. gruodį Nacionalinio saugumo agentūra įdiegė programą, leidžiančią sekti bendravimą internete ir tuo atveju, jei asmenys yra ne užsienyje, o JAV.

Anksčiau „The Guardian“ yra rašęs apie slaptas programas, kurios seka JAV vidinius telefono skambučius ir užsieniečių interneto srautą. Šiuos duomenis pateikė buvęs CŽV techninis bendradarbis Edwardas Snowdenas, kurį laikinai priglaudė Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius