Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„The Insider“ atskleidžia, kaip Lietuvos ir Lenkijos pareigūnai surado L.Volkovo užpuolikus

Rusų tiriamosios žurnalistikos leidiniui „The Insider“ pavyko išsiaiškinti, kaip Lenkijos ir Lietuvos pareigūnai surado Rusijos opozicijos lyderio Leonido Volkovo, kuris buvo užpultas Vilniuje, užpuolikus ir nusikaltimo organizatorių.

„The Insider“ pavyko identifikuoti nusikaltėlį, kuris Argentinoje grasino rusų ekonomistui ir aktyvistui Maksimui Mironovui ir užpuolė jo žmoną. Paaiškėjo, kad tai Lenkijos pilietis Grzegorzas Daszkowskis.

Šią informaciją „The Insider“ perdavė Lenkijos teisėsaugai ir G.Daszkowskis buvo suimtas. Teisėsaugininkai per G.Daszkowskio kuratorių surado kitus lenkų nusikaltėlius, kurie Vilniuje užpuolė L.Volkovą.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Rusijos saugumo tarnybos Kremliaus oponentams persekioti pasitelkia Europos nusikalstamas grupuotes.

VIDEO: Lenkijoje sulaikyti du asmenys, įtariami L.Volkovo sumušimu

Išpuolis Argentinoje

2023 m. rugpjūčio 31 d. popietę nežinomas vyras paskambino į Argentinoje, Buenos Airėse gyvenančio rusų ekonomisto ir tinklaraštininko Maksimo Mironovo duris. Su stipriu akcentu jis į domofoną pasakė: „Profesorius Maksimas Mironovas? Turiu jums žinutę. Laikykitės atokiau nuo Rusijos ir Rusijos politikos!“

M.Mironovas nusileido į apačią, bet nepažįstamas vyras jau buvo išėjęs. Kitą rytą M.Mironovo žmona Aleksandra Petračkova grįžo namo su 10 mėnesių vaiku. Nenustatytas vyras šoko ant jos, trenkė į veidą ir vėl sušuko: „Laikykitės toliau nuo Rusijos!“ Trenkęs vyras pabėgo.

M.Mironovas neabejoja, kad išpuolis susijęs su jo profesine veikla: jis rengė ataskaitas apie tai, kaip Rusijos valdžios institucijos apeina sankcijas.

Policija greitai ėmėsi darbo ir netrukus iš apsaugos kamerų nustatė užpuoliko – maždaug 185 cm ūgio baltaodžio vyro su akiniais – tapatybę.

Atlikęs nuotraukų paiešką, „The Insider“ rado šį vyrą Lenkijoje – tai 38 metų Grzegorzas Daszkowskis iš Bydgoščiaus. Skrydžio duomenys patvirtina, kad jis atvyko į Argentiną rugpjūčio 30 d. „Air France“ reisu iš Paryžiaus ir išskrido rugsėjo 5 d., vėlgi į Paryžių.

Atvirų šaltinių duomenimis, G.Daszkowskis dirba ne visą darbo dieną organizuodamas sporto varžybas ir įmonių renginius. Jis taip pat turi šeimą ir vaikų.

Be to, sprendžiant iš nuotraukos, G.Daszkowskis buvo vienas iš pagalbos Ukrainai rinkimo iniciatorių iškart po to, kai prasidėjo plataus masto invazija, ir netgi davė interviu Lenkijos radijo stočiai, pasakodamas apie savo ketinimus nuvežti surinktus daiktus nukentėjusiesiems. Tačiau pasienio duomenų bazės duomenimis, jis nekirto sienos su Ukraina.

VIDEO: Trumpai ir aiškiai: suimti Volkovo užpuolimu kaltinami įtariamieji

Leidinys „The Insider“ nusiuntė Lenkijos policijai užklausą apie G.Daszkowskį ir atlikę patikrinimą teisėsaugininkai galėjo patvirtinti informaciją apie jo dalyvavimą išpuolyje. G.Daszkowskis buvo suimtas.

L.Volkovo užpuolimas

Tirdami G.Daszkowskio ryšius, Lenkijos tyrėjai aptiko įdomios informacijos: G.Daszkowskio kuratorius (Baltarusijos pilietis, taip pat suimtas) buvo susijęs su kitais dviem lenkų banditais, kurie atvyko į Lietuvą kaip tik tuo metu, kai buvęs Antikorupcinio fondo pirmininkas L.Volkovas buvo užpultas kovo 12-osios vakare išlipęs iš automobilio prie savo namų Vilniuje: užpuolikas jį daužė plaktuku. L.Volkovas patyrė sunkius veido ir kojų sužalojimus ir buvo paguldytas į ligoninę.

Lenkijos tyrėjai susisiekė su Lietuvos kolegomis ir balandžio 3 dieną Varšuvoje L.Volkovo užpuolikai taip pat buvo sulaikyti. Taip pat suimtas ir jų kuratorius baltarusis.

VIDEO: Vyr.prokuroras J.Laucius: Volkovo užpuolikai sulaikyti balandžio 3 dieną Varšuvoje

Išpuolius sieja ne tik ta pati nusikaltėlių grupė, bet ir kiti būdingi bruožai: užpuolikai į šalį atvyko vos dieną prieš tai, o tai reiškia, kad kažkas kitas prieš tai ištyrė, kur auka gyvena ir kokiu grafiku keliauja.

Anot „The Insider“, Rusijos saugumo tarnybos buvo atsakingos už stebėjimą, o lenkų nusikaltėliai buvo pasitelkti tik tam, kad tiesiogiai įvykdytų išpuolį.

VIDEO: Išskirtinė medžiaga: nufilmuota L.Volkovo užpuolikų apsuptis Lenkijoje

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas penktadienį pareiškė, kad sulaikytieji dirbo Rusijos specialiosioms tarnyboms. Lietuvos pareigūnai teigė, jog L.Volkovas greičiausiai buvo užpultas dėl savo politinės veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius