Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„The New York Times“: nutekinti slapti duomenys, susiję su Ukrainos rengiamu kontrpuolimu

Socialiniuose tinkluose „Twitter“ ir „Telegram“ pasirodė įslaptinti kariniai dokumentai, kuriuose aprašytas JAV ir NATO planas aprūpinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas prieš artėjantį kontrpuolimą. Apie tai pranešė laikraštis „The New York Times“, remdamasis šaltiniais Baltuosiuose rūmuose. Pentagonas šiuo metu tiria, kas galėjo nutekinti šią informaciją.
Ukrainos kariai prie Bachmuto
Ukrainos kariai prie Bachmuto / „AP“/„Scanpix“

Karo analitikai nurodė, kad kai kurios dokumentų dalys tikriausiai buvo pakeistos, nes jose pervertinti amerikiečių skaičiavimai dėl Ukrainos karių žūčių ir nepakankamai įvertintas Rusijos karių žūčių skaičius. Pasak analitikų, šie pakeitimai gali rodyti Kremliaus dezinformaciją.

Leidinys pažymėjo, kad Joe Bideno administracijos atstovai stengėsi pašalinti dokumentus iš socialinės žiniasklaidos, tačiau iki balandžio 6 dienos vakaro to padaryti nepavyko.

„Žinome apie pranešimus socialinėje žiniasklaidoje. Departamentas tai tiria“, – sakė Pentagono spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh.

Kaip patikslino leidinys, dokumentuose nėra konkrečių mūšio planų – kaip, kada ir kur Ukraina ketina pradėti puolimą. Tačiau dokumentuose yra duomenų apie Ukrainos ginkluotųjų pajėgų poreikius kovo 1 d.

„Patyrusiai Rusijos karinio planuotojo, lauko generolo ar žvalgybos analitiko akiai šiuose dokumentuose neabejotinai yra daug viliojančių užuominų. Dokumentuose minimas, pavyzdžiui, HIMARS šaudmenų sunaudojimo lygis. Pentagonas niekada viešai neskelbė šių duomenų, tačiau dokumentuose jų yra“, – rašo laikraštis.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

Viename iš dokumentų, pasak leidinio, pranešama, kad kare žuvo 16–17,5 tūkst. rusų karių, o Ukraina esą neteko 71,5 tūkst. karių. Pentagono vertinimu, Rusija patyrė daug didesnių nuostolių ir kad kiekvienoje pusėje žuvo arba buvo sužeista apie 200 tūkst. karių.

Šis nutekinimas yra pirmasis nuo karo pradžios paviešintas Rusijos žvalgybos proveržis.

Analitikai laikraščiui teigė, kad kai kurie dokumentai atrodo autentiški ir gali suteikti Rusijai vertingos informacijos apie ginklų ir karių pristatymo grafikus, suformuotų Ukrainos dalinių skaičių ir kitas karines detales.

Laikraštis pabrėžė, kad dokumente, kuriam suteikta slaptumo žyma „visiškai slaptai“, pateikiama informacija apie „konflikto būklę kovo 1 d.“. Kitame dokumente pateikiama informacija apie Ukrainos karinius dalinius, techniką ir sausio–balandžio mėn. pratybų tvarkaraštį.

„Dokumente pateikiama 12 šiuo metu formuojamų kovinių brigadų, iš kurių 9, kaip matyti, yra apmokytos ir aprūpintos JAV ir NATO, suvestinė.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Bachmute
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai Bachmute

Iš šių 9 brigadų, kaip teigiama dokumentuose, šešios bus parengtos iki kovo 31 d., o likusios – iki balandžio 30 d. Pasak analitikų, Ukrainos brigadoje yra 4–5 tūkst. karių“, – teigė laikraštis.

Be to, dokumentuose teigiama, kad iš viso puolimui apginkluoti 9 brigadas reikia daugiau kaip 250 tankų ir daugiau kaip 350 mechanizuotų transporto priemonių.

„Šis nutekinimas yra pirmasis nuo karo pradžios paviešintas Rusijos žvalgybos proveržis“, – reziumavo laikraštis.

Žiniasklaidoje jau kurį laiką diskutuojama apie kontrpuolimą. Tačiau Ukrainos Gynybos ministerija paprašė šia tema nespekuliuoti, trumpai pažymėdama, kad vyksta pasirengimas.

Prieš kelias dienas Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat kalbėjo apie kontrpuolimą ir pažymėjo, kad jam nepakanka ginkluotės.

Ketvirtadienį Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškė, kad tik 3–5 žmonės visame pasaulyje žino, kur ir kada prasidės laukiamas Ukrainos kontrpuolimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius