Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Sunday Times“: iki balandžio Ukraina gaus tik 50 tankų

Sekmadienį leidinio „The Sunday Times“ korespondentas, dalyvaujantis Miuncheno saugumo konferencijoje, paskelbė įvertinimą, kad iki balandžio mėnesio Ukraina sulauks tik apie ketvirtadalio visų Vakarų sąjungininkių žadėtų tankų.
„Leopard 2“ tankas
„Leopard 2“ tankas / „Scanpix“ nuotr.

Tikėtina, kad pirmosios tankų partijos nepakaks, jog būtų galima daryti rimtą įtaką karo eigai.

Pasak „The Sunday Times“, apytiksliais skaičiavimais, Ukraina tikisi apie 320 vakarietiškų tankų, apie kurių pristatymą jau paskelbta oficialiai.

Tačiau ekspertų vertinimais, iki balandžio mėn. fronto linijoje bus tik apie 50 iš jų.

Leidinyje pažymėta, kad tokio tankų skaičiaus nepakanka, kad būtų galima reikšmingai paveikti padėtį kare. O tai kelia susirūpinimą būsimo arba jau pradėto didelio masto Rusijos puolimo kontekste.

Ukrainos partneriai šiuo metu siekia, kad pirmosios bangos metu Ukrainai būtų perduota apie 80 tankų „Leopard 2“, pranešė „The Sunday Times“.

Planuojama, kad jie bus suskirstyti į du batalionus – viename bus senesnių modifikacijų kovos mašinos, kitame – modernesnių. Tačiau kol kas abejojama, ar šį tikslą pavyks pasiekti.

Miuncheno saugumo konferencijos metu Berlynas neslėpė nusivylimo dėl to, kad kelios Europos šalys iš pradžių paskelbė apie tankų „Leopard“ tiekimą Ukrainai, o vėliau šį klausimą atidėjo.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, atsakydamas į klausimą, kodėl derybos dėl tankų užtruko taip ilgai, atkreipė dėmesį, kad šį klausimą reikėtų užduoti šalims, kurios „taip stipriai ragino mane elgtis mums neįprastu būdu“.

„IMAGO“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas
„IMAGO“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas

Vokietijos gynybos ministro Boriso Pistoriaus teigimu, Berlynas planuoja Ukrainai pristatyti tankus „Leopard 2A6“ paskutinę kovo savaitę. Jų skaičius kol kas neskelbiamas.

„The Sunday Times“ priminė, kad Lenkija planuoja sukurti Ukrainai tiekiamų „Leopard 2“ tankų remonto centrą. Pasak šalies premjero Mateuszo Morawieckio, šiuo metu šis klausimas aptariamas su Vokietijos ginklų koncerno „Rheinmetall“ vadovybe.

Ukrainos valdžios institucijų teigimu, Ukraina pirmąja banga, t. y. iki gegužės mėnesio, turėtų gauti nuo 150 iki 300 vakarietiškų tankų. Pabrėžiama, kad tankai bus tiekiami ir vėliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Užsisakykite 15min naujienlaiškius