Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„The Telegraph“: pagalba Ukrainai Vašingtonui atsiperka su kaupu

Karinė pagalba Ukrainai gerokai paspartino Jungtinių Valstijų kariuomenės modernizavimą. Pentagonas atiduoda Ukrainai savo senąją ginkluotę, o mainais iš biudžeto gauna pinigų naujos kartos ginklams įsigyti, skelbia britų leidinys „The Telegraph“.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Kalbant tiesiogine prasme, maždaug 140 mlrd. dolerių, kuriuos Jungtinės Valstijos išleido Ukrainai per pirmuosius trejus karo metus, iš tikrųjų finansuoja didžiulę JAV kariuomenės modernizaciją“, – rašoma straipsnyje.

Tai iliustruoja situacija, susijusi su pėstininkų kovos mašinomis M-2 „Bradley“. Pentagonas perdavė Ukrainai 200 šių 1990-ųjų transporto priemonių ir už Kongreso gautus pinigus nupirko iš gamintojo naujų pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ M-2A4E1 – ką tik nuriedėjusių nuo surinkimo linijos.

PEO Ground Combat Systems nuotr./„Bradley“ M2A4E1
PEO Ground Combat Systems nuotr./„Bradley“ M2A4E1

Be to, kaip patvirtino Pentagonas, JAV kariuomenė turi gerą sandorį: už vieną Ukrainai perduotą seną „Bradley“ amerikiečių kariai gauna vieną naują su visomis šiuolaikinėmis funkcijomis.

„Pirmieji keli M-2A4E1 [Bradley], JAV kariuomenės atlygis už pagalbą Ukrainos kariuomenei, yra gera pradžia. Kuo daugiau „Bradley“ Amerika atsiųs į Ukrainą, tuo greičiau JAV kariai gaus aktyviąją apsaugą“, – pabrėžė "The Telegraph“.

Naujos kariams pristatomos transporto priemonės buvo pagamintos atsižvelgiant į tam tikrą Zaporižios ir Donbaso laukuose įgytą patirtį.

Viena iš pagrindinių naujovių – aktyviosios gynybos sistema „Geležinis kumštis“, perimanti skrendančias raketas ir bepiločius orlaivius. Paprasčiau tariant, tai mažytė priešlėktuvinių raketų sistema, kuri apsaugo šarvuotą transporto priemonę, ant kurios ji sumontuota.

Sistema „Geležinis kumštis“ jau kurį laiką naudojama Izraelio kariuomenėje ir ji pasiteisino. Tačiau būtent karas Ukrainoje, kur mūšio lauke ėmė dominuoti bepiločiai orlaiviai, įkvėpė Jungtines Amerikos Valstijas ir kitas šalis nedelsiant padidinti investicijas į aktyviosios apsaugos sistemų diegimą šarvuotose transporto priemonėse.

„Naujieji „Bradley" yra viena pirmųjų JAV kariuomenės transporto priemonių su aktyviąja apsauga ir viena iš nedaugelio tų, kurios turėtų šansą išlikti tokiame kare, kuris šiuo metu vyksta Ukrainoje“, – rašo „The Telegraph“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius