-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Times“: į V.Zelenskio gyvybę kėsintasi tris kartus, Kyjivas teigia, kad sustabdyti misijas padėjo FSB

Britų dienraštis „The Times“ skelbia sužinojęs, kad į Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio gyvybę per pastarąją savaitę buvo pasikėsinta mažiausiai tris kartus. Esą nužudyti V.Zelenskį buvo siųsti du skirtingi dariniai – specialiosios pajėgos iš Čečėnijos ir samdiniai iš kontraktininkų grupės „Wagner“. Tačiau šias operacijas, anot „The Times“, sužlugdė prieš karą nusiteikę „elementai“ Rusijos Federalinėje saugumo tarnyboje (FSB).
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Leidinio teigimu, Kyjive veikiantys „Wagner“ samdiniai patyrė nemažai nuostolių, bandydami įvykdyti V.Zelenskio nužudymo operaciją. Anot „The Times“ šaltinio, jie esą labai susirūpinę dėl to, kaip tiksliai ukrainiečiai nuspėjo jų veiksmus.

Ukrainos saugumo pareigūnai anksčiau taip pat teigė, kad šeštadienį buvo laiku demaskuotas pasikėsinimas į V.Zelenskį – Kyjivo priemiesčiuose. Esą čečėnai žudikai buvo „eliminuoti“ ir nespėjo pasiekti prezidento.

Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas vietos žiniasklaidai teigė, kad pačios Rusijos agentai įspėjo Kyjivą apie planuojamą pasikėsinimą.

Kiti pareigūnai netgi tvirtina, kad informacija, leidusi neutralizuoti kovotojus iš Čečėnijos, Kyjivą pasiekė iš invazija nepatenkintų FSB agentų.

„Galiu pasakyti, kad gavome informaciją iš FSB žmonių, kurie nenori dalyvauti šiame kruviname kare. Dėl to Ramzano Kadyrovo elitinė grupuotė, atvykusi čia eliminuoti mūsų prezidentą, buvo sunaikinta“, – tvirtino O.Danilovas.

Analitikas, Londono universiteto koledžo Slavų ir Rytų Europos studijų centro ekspertas Markas Galeotti teigia, kad galimybė, jog į Kyjivą kreipėsi nusivylę FSB darbuotojai, yra išties reali.

„Nereikėtų tokios informacijos sureikšminti, bet visiškai realu, kad net FSB yra žmonių, kurie abejoja šiuo karu ir nori dėl to kažką daryti – ypač dėl čečėnų. Juk net 1991 metais KGB buvo susiskaldymo.

Nereikėtų tikėtis nieko labai matomo, bet taip, kaip dezertyruoja ir žūsta kariai, taip gali pradėti abejoti ir šnipai – o tai vienas pavojingiausių dalykų autokratinei šaliai“, – tvirtino M.Galeotti.

„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje
„Facebook“ nuotr./„Wagner“ samdiniai Sirijoje

Pasak „The Times“, „Wagner“ samdiniai nežinojo apie atskirą žudikų iš Čečėnijos operaciją ir patys bandė nuversti valdžią Kyjive. Kontraktininkai Ukrainos sostinėje esą sukinėjosi jau daugiau nei šešias savaites ir aktyviai stebėjo 24 aukšto rango Ukrainos pareigūnus.

Rusijos specialiosios pajėgos galėtų lengviau eliminuoti V.Zelenskį ir kitus Ukrainos politikus, bet „Wagner“ pagalbos reikia, nes Kremlius norėtų išvengti atsakomybės už tokį nusikaltimą.

Tiesa, „Wagner“ grupei buvo liepta palaukti, kol į Kyjivą atvyks Rusijos specnazas – kad samdiniai galėtų saugiu koridoriumi išvykti iš miesto po sėkmingų nužudymų. Tačiau Rusijos pajėgos įstrigo Kyjivo dar nepasiekusios.

Kaip rašo „The Times“, Maskva spaudžia „Wagner“ samdinius kuo greičiau įvykdyti savąsias operacijas. Manoma, kad nužudyti Ukrainos politikus bus bandoma artimiausiomis dienomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Leidinio šaltinis, esą turintis duomenų apie Kyjive veikiančius samdinius, tvirtina, esą „Wagner“ kovotojų mieste vis dar yra labai daug – beveik 400.

„Užtenka, kad vienam jų pasisektų ir visi grįš namo gavę priedus“, – šaltinis teigė „The Times“, pridūręs, kad samdiniai jau pasiruošė naujai operacijai prieš V.Zelenskį.

„Wagner“ samdiniai į Kyjivą suplūdo dar gruodžio pabaigoje – iš įvairių Afrikos šalių. Iš pradžių jie neva atgavo jėgas bazėje netoli Maskvos, o tuomet buvo nusiųsti į Donbasą ir Krymą. Paskutinė 400 kovotojų grupė sausio pabaigoje pateko į Kyjivą iš Baltarusijos.

Analitikų teigimu, Rusijos specialiosios pajėgos galėtų lengviau eliminuoti V.Zelenskį ir kitus Ukrainos politikus, bet „Wagner“ pagalbos reikia, nes Kremlius norėtų išvengti atsakomybės už tokį nusikaltimą.

„Misija labai skambi, bet rusai nori galimybės neigti atsakomybę. Tai turbūt būtų didžiausia „Wagner“ misija istorijoje, ji padarytų didžiulę įtaką karui“, – sakė „The Times“ šaltinis.

V.Zelenskis jau nuo karo pradžios ne kartą skelbė, kad yra priešo taikinys Nr. 1. Jis teigė, kad Kyjive jį ir jo šeimą medžioja diversantai.

Ukrainos prezidentas jau nebesirodo gatvėse. Prieš kameras ir fotoaparatus jis stoja sunkiai identifikuojamose vietose, greičiausiai po žeme. Manoma, kad JAV jam perdavė saugų palydovinį telefoną ir palaiko su V.Zelenskiu nuolatinį ryšį jam keičiant buvimo vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius