Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Times“: Ukrainiečiai nesėkmingai bandė atsiimti Zaporižios atominę elektrinę

Ukrainos kariuomenė pernai spalį mėgino atkovoti Zaporižios atominę elektrinę (AE) iš Rusijos pajėgų, tačiau patyrė nesėkmę. Apie tai, remdamasis britų dienraščio „The Times“ informacija, šeštadienį rašo portalas „Ukrainska pravda“.
Rusijos karys prie Zaporižios atominės elektrinės
Rusijos karys prie Zaporižios atominės elektrinės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Spalio pabaigoje okupacinės administracijos ir Rusijos gynybos ministerijos pareigūnai esą pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos bandė išlaipinti desantą ir šturmuoti Zaporižios jėgainę, skelbia ukrainiečių žurnalistai su nuoroda į Didžiosios Britanijos laikraštį.

Kyjivas anuomet oficialiai nepripažino, kad mėginta šturmuoti AE, bet Ukrainos specialiųjų pajėgų, karinės žvalgybos ir karinių jūrų pajėgų atstovai „The Times“ su anonimiškumo sąlyga papasakojo operacijos detales.

Tuo metu Rusijos pajėgos buvo jau daugiau nei šešis mėnesius išlaikiusios elektrinę. AE teritoriją jos naudojo Ukrainos miestams anapus Dnipro upės ir didelei plieno gamyklai Nikopolyje apšaudyti.

„The Times“ duomenimis, spalio 19-osios naktį maždaug 600 ukrainiečių karių trimis dešimtimis valčių, prikrautų ginklų, įskaitant didelio kalibro kulkosvaidžius, granatsvaidžius „MK-19“ ir prieštankinius ginklus, bandė išsilaipinti kairiajame Dnipro krante.

„Buvo manoma, kad kovoti galės tik pėstininkai. Jie negalės prieš mus panaudoti artilerijos, nes tai yra atominė jėgainė“, – laikraštis citavo vieną kariškį.

Bet ukrainiečiai, kaip rašo „The Times“, nesitikėjo tokio aršaus pasipriešinimo: „Rusijos kariai atsakė labai tankia gynyba, viską užminavo. Kai pradėjome artėti, jie net pritraukė tankus bei artileriją ir pradėjo mus apšaudyti tiesiog ant vandens.“

„Kol specialiųjų pajėgų kateriai plaukė per Dniprą, Ukrainos kariškiai ėmė apšaudyti rusų pozicijas, taip pat iš raketų sistemų HIMARS.

Galiausiai krantą pavyko pasiekti tik nedidelei ukrainiečių karių grupei. Enerhodaro apylinkėse tris valandas tęsėsi susišaudymas su Rusijos kariais, bet vėliau teko atsitraukti“, – rašoma dienraštyje.

„The Times“ atkreipė dėmesį, kad dėl radiacijos nuotėkio pavojaus toks bandymas surengti karinę ataką kelia klausimų net Ukrainos pareigūnams, kurie įsitikinę, kad Zaporižios AE reikia grąžinti Kyjivo kontrolėn.

Ukrainos įmonės „Energoatom“ vadovas Petro Kotinas išsakė prielaidą, kad jėgainę pavyktų susigrąžinti, jei užpultos šalies kariuomenė galėtų pasistūmėti į pietus, Krymo ir Melitopolio link.

„Tai – vienintelė galimybė (grąžinti AE – red. past.) be tiesioginio apšaudymo ir tiesioginio puolimo į elektrinės teritoriją, – pažymėjo jis. – Tokius dalykus (atidengti ugnį – red. past.) daryti šalia branduolinių medžiagų yra labai pavojinga.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius