-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 08 /14:37

„The Washington Post“: JAV turi reikalauti atsakymų dėl dingusio Rijado kritiko

JAV turi iš Saudo Arabijos „reikalauti atsakymų“ dėl žurnalisto Jamalo Khashoggi dingimo ir įtariamo nužudymo bei nubausti karalystę, jei ši nepanorės bendradarbiauti, vėlai sekmadienį paskelbė amerikiečių dienraštis „The Washington Post“.
Jamalas Khashoggi
Jamalas Khashoggi / „Scanpix“/AP nuotr.

Šiam leidiniui straipsnius rašęs ir kritikos Saudo Arabijos sosto įpėdiniui princui Mohammedui nevengęs reikšti J.Khashoggi dingo antradienį, kuomet įėjo į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti dokumentų.

Anot vieno šaltinio Turkijos vyriausybėje, šalies policija mano, kad žurnalistas buvo nužudytas. Pats Rijadas tokį pareiškimą atmeta.

„Jungtinės Valstijos dabar turi vieningai stengtis nustatyti visus pono Khashoggi dingimo faktus“, – sakoma leidinio redakcijos straipsnyje, kuriame Vašingtonas raginamas „garsiai ir aiškiai reikalauti atsakymų“.

Pabrėždamas, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas laiko princą Mohammedą „privilegijuotu sąjungininku“, laikraštis pažymėjo, kad karalystė dabar turėtų elgtis atitinkamai ir pasidalyti informacija apie J.Khashoggi buvimo vietą.

„Jei sosto įpėdinis neatsakys visaverčiu bendradarbiavimu, Kongresas visų pirma privalėtų visiškai įšaldyti bendradarbiavimą su karalyste“, – rašo „The Washington Post“.

Dienraštis taip pat paragino Turkiją atskleisti bet kokius turimus įrodymus apie Rijado kritiko įtariamą nužudymą ir jį „tiriant išnaudoti visas galimybes“.

Anot leidinio, Rijadas turėtų paaiškinti, ką J.Khashoggi apsilankymo metu konsulate veikė į Stambulą atvykę 15 Saudo Arabijos piliečių, tarp kurių buvo ir pareigūnų.

„Vis dar tikimės, kad ponas Khashoggi nenukentėjo ir netrukus sugrįš prie rašomojo stalo“, – nurodo „The Washington Post“.

„Jei pranešimai apie jo nužudymą pasitvirtins, reikėtų ne tik liūdėti, bet ir nubausti tuos, kas įvykdė žmogžudystę ir ją užsakė“, – priduria laikraščio redakcija.

Dingęs 59-erių žurnalistas anksčiau yra dirbęs vyriausybės patarėju. Jis neseniai kritikavo kai kurias princo Mohammedo vykdomos politikos kryptis bei Rijado įsitraukimą į Jemeno karą.

J.Khashoggi praėjusiais metais apsigyveno Jungtinėse Valstijose, kad išvengtų galimo arešto, ir parašė „The Washington Post“ virtinę straipsnių apie Saudo Arabiją.

Reikalauja leisti patikrinti konsulatą

Turkija prašo leidimo apžiūrėti Saudo Arabijos konsulatą Stambule, kur praėjusią savaitę dingo vienas žinomas karalystės žurnalistas, apsilankęs šioje atstovybėje, pirmadienį pranešė viena Turkijos televizija.

Anot transliuotojo NTV, toks prašymas buvo pateiktas po to, kai Turkijos užsienio reikalų ministerija antrą kartą išvietė Saudo Arabijos ambasadorių pasiaiškinti dėl JAV dienraščiui „The Washington Post“ straipsnius rašiusio J.Khashoggi dingimo.

Rijadas tikina, kad žurnalistas vėliau paliko konsulatą. Tuo tarpu, anot vieno šaltinio turkų vyriausybėje, Ankara mano, jog J.Khashoggi buvo nužudytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius