Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„The Washington Post“ ragina Baracką Obamą sekti Petro Porošenkos pavyzdžiu

Naujasis Ukrainos vadovas sėkmingai periminėja kontrolę vis didesnėje rytinėje šalies teritorijoje, kurią buvo užėmę Rusijos remiami teroristai, tačiau jis nesulaukia jokios pagalbos iš JAV ar Europos Sąjungos. Iš tikrųjų Petro Porošenka sėkmingai vykdo operaciją iš dalies dėl to, kad jis atsispiria spaudimui daryti nuolaidas Maskvai ir jos remiamiems teroristams, rašo „The Washington Post“.
Petro Porošenka ir Barackas Obama
Petro Porošenka ir Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vokietija ir Prancūzija spaudė Ukrainą skelbti paliaubas ir pradėti kalbas tarp teroristų, Rusijos ir Ukrainos, tačiau jose nebūtų Vakarų atstovų.

Už tai pasisako ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, nes jis tikisi sukurti dar viena „įšaldytą konfliktą“, kuriais Maskva vis naudojasi siekdama destabilizuoti padėtį kaimyninėse šalyse.

Jo siūlomomis paliaubomis Rusija išlaikytų milžinišką įtaką svarbiuose šalies rytiniuose miestuose Donecke ir Luhanske, o P.Porošenko praktiškai nebegalėtų stabilizuoti padėties savo šalyje.

Ukrainos vadovas sutiktų kalbėtis su teroristais, tačiau teisingai pabrėžė, kad paliaubos priklauso nuo to, ar Rusija nutrauks ginklų tiekimą į Rytų Ukrainą

P.Porošenka atsisakydamas sutikti su tokiomis sąlygomis ir nuspręsdamas toliau tęsti karinius veiksmus atkovojo daugiau nei pusę teritorijų, kurias buvo užėmę prorusiškos jėgos – įskaitant ir svarbų miestą Slovjanską.

Ukrainos pajėgos dabar supa teroristus Donecke. Ukrainos vadovas sutiktų kalbėtis su teroristais, tačiau teisingai pabrėžė, kad paliaubos priklauso nuo to, ar Rusija nutrauks ginklų tiekimą į Rytų Ukrainą.

Laikas parodys, ar Ukrainos pajėgos galės susidoroti su teroristais ir tuo pačiu laikytis pažado išvengti civilių žūčių, ar V.Putinas dar labiau padidins karinę paramą savo sekėjams.

Rusijos prezidentas, NATO generalinio sekretoriaus žodžiais, žaidžia dvigubą žaidimą – siūlo netikrus kompromisus Vakarams, bet tuo pat metu tęsia savo kampaniją siekiant sugriauti Ukrainą.

V.Putinas savo rankose turi ir ekonomines, ir karines kortas. Jis sustabdė rusiškų dujų tiekimą Ukrainai ir paragino įvesti žlugdančius prekybos apribojimus. Jis turi kantrybės ir daug laiko. Dabar jis populiarus namuose, o Rusijos birža – pakilime. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Slovjanske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Slovjanske

Jeigu V.Putinas ir buvo nustebintas P.Porošenkos tvirtumu, tai Europos Sąjungos ir JAV bejėgiškumas Rusijos vadą tik skatina. Birželio pabaigoje sąjungininkai pažadėjo dar griežtesnes sankcijas Rusijai, jeigu Maskva nedelsiant nenutrauks savo paramos teroristams. JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry birželio 26 dieną pareiškė, kad Rusija per kelias valandas turi nuginkluoti savo pakalikus.

JAV turi galios paskelbti gniuždančias sankcijas Rusijai viena pati, ypač per bankinę sistemą. Jeigu Ukrainos valdžia gali veikti be Prancūzijos ir Vokietijos pritarimo, tai taip gali daryti ir JAV

Praėjus dviems savaitėms nuo grasinimų šie pažadai dėl sankcijų taip ir liko neįgyvendinti, nors Vakarai ir pripažįsta, kad V.Putinas nevykdo įsipareigojimų.

Vietoj to Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ragina P.Porošenką skelbti paliaubas ir nebeatsiminėti rytinių šalies teritorijų bei „jausti saiką“.

Senatoriai iš abiejų JAV partijų vis garsiau reiškia nepasitenkinimą prezidento Baracko Obamos pasyvumu.

„Ko jūs laukiate?“, – klausė Robertas Menendezas per Užsienio reikalų komiteto susitikimą trečiadienį. Administracijos atstovai spėja, kad žadėtos sankcijos gali būti paskelbtos netrukus – galbūt po ES susitikimo kitą savaitę. Tačiau Baltieji Rūmai, panašu, nesiryš imtis patys vieni veiksmų, jeigu ES pabūgtų.

JAV valdžia neklysta norėdama išvien su europiečiais bausti Rusiją. Tačiau JAV turi galios paskelbti gniuždančias sankcijas Rusijai viena pati, ypač per bankinę sistemą. Jeigu Ukrainos valdžia gali veikti be Prancūzijos ir Vokietijos pritarimo, tai taip gali daryti ir JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius