-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Theresa May: Donaldas Trumpas man patarė paduoti į teismą ES

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May, kurios vyriausybė yra pasinėrusi į sunkias derybas su Briuseliu dėl „Brexit“, atskleidė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas jai patarė paduoti ES į teismą, o ne derėtis su 27 šalių bloku, skelbia BBC.
Theresa May ir Donaldas Trumpas
Theresa May ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Th.May būtent BBC laidoje „The Andrew Marr Show“ išgirdo klausimą, kokį „brutalų“ patarimą dėl „Brexit“ derybų jai davė D.Trumpas, kuris šios savaitės pabaigoje viešėjo Jungtinėje Karalystėje. Apie tą patarimą JAV prezidentas trumpai užsiminė per bendrą abiejų lyderių spaudos konferenciją.

„Jis man pasakė, kad turėčiau paduoti į teismą ES. Ne derėtis su jais, o paduoti juos į teismą“, – laidos vedėją A.Marrą taip nustebino Th.May.

Premjerė tuomet nusišypsojo ir leido suprasti, kad D.Trumpo patarimo ji nelaiko rimtu: „Iš tiesų mes su jais (ES, – red.) deramės.“ Tokia Th.May pastaba – savotiškas akibrokštas nepaprastai stabiliu genijumi save laikančiam JAV prezidentui.

D.Trumpas penktadienį, viešėdamas Jungtinėje Karalystėje, teigė, kad jis pateikė Th.May „galbūt ne patarimą, o pasiūlymą“ dėl sunkių derybų su ES.

„Manau, kad jai mano žodžiai pasirodė per brutalūs, ir viskas dėl to gerai. Aš puikiai suprantu, kodėl jai tai pasirodė pernelyg kieta“, – pareiškė JAV lyderis.

Interviu BBC Th.May davė politine prasme sunkiu jai metu. Londone girdėti raginimų jai pasitikrinti pasitikėjimą Konservatorių partijoje, o be to, pirmadienį spaudoje laukiama dabar jau buvusio užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono komentaro, kuriame jis turėtų paaiškinti, kodėl atsistatydino.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Savaitgalį skelbta, kad jau apie 40 torių deputatų perdavė laiškus dėl nepasitikėjimo premjere Konservatorių partijos „1922 komitetui“.

Pati Th.May, regis, vis dar tikra dėl savo pozicijų ir tikina, kad bet kokį iššūkį atremtų: „Noriu, kad žmonės galvotų, kaip pasiekti tikslą – gauti naudos iš pasitraukimo iš Europos Sąjungos. Visada sakiau, kad noriu dirbti ilgai.“

Jungtinės Karalystės premjerė vos prasidėjus D.Trumpo vizitui buvo pažeminta, kai buvo paskelbtas jo interviu bulvariniam leidiniui „The Sun“.

JAV prezidentas teigė, kad Th.May planas dėl „Brexit“ neleis Londonui susitarti su Vašingtonu dėl prekybos. D.Trumpas taip pat pagyrė B.Johnsoną, kuris dabar yra Th.May kritikas, ir pareiškė, jog jis būtų geras vyriausybės vadovas.

D.Trumpas vėliau privačiai atsiprašė Th.May ir iš dalies atsiėmė savo žodžius. Jis patikino, kad Jungtinė Karalystė turi vykdyti savo pačios „Brexit“ politiką, bet pridūrė: „Tik pasirūpinkite, kad galėtumėte prekiauti su mumis.“

Th.May BBC laidoje savo ruožtu tikino pasitikinti D.Trumpu ir pakartojo jo žodžius, esą Jungtinę Karalystę ir JAV sieja „aukščiausias specialių santykių laipsnis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius