-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Theresa May paskyrė gaisro Londono daugiabutyje tyrimų vadovą

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May ketvirtadienį paskyrė buvusį teisėją vadovauti viešam tyrimui dėl mažiausiai 80 žmonių gyvybes nusinešusio gaisro Londono daugiabutyje, paaiškėjus, kad visoje šalyje yra ir daugiau daugiaaukščių pastatų, neatitinkančių priešgaisrinės saugos reikalavimų.
Martinas Moore'as-Bickas
Martinas Moore'as-Bickas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

T.May pasirinktas buvęs apeliacinio teismo teisėjas Martinas Moore'as-Bickas pirmininkaus komisijai, tiriančiai birželio 14-osios gaisrą name „Grenfell Tower“.

„Esu pasiryžusi užtikrinti teisingumą visoms šios siaubingos tragedijos aukoms ir jų šeimoms, kurios taip siaubingai kentėjo“, – pareiškė T.May.

Priešgaisrinės saugos ekspertai yra šokiruoti, kaip sparčiai nuo vieno šaldytuvo prasidėjęs gaisras išplito ir apėmė visą 120 butų pastatą. Daugiausia kritikos strėlių lekia į fasado apdailos plokštes, sumontuotas ant 1974 metais pastatyto namo sienų per renovaciją. Vyriausybė nori kuo greičiau atlikti tyrimą, nes panašus pavojus gali grėsti dar tūkstančiams kitų namų.

Th.May: „Esu pasiryžusi užtikrinti teisingumą visoms šios siaubingos tragedijos aukoms ir jų šeimoms, kurios taip siaubingai kentėjo.“

Šiuo metu Britanijoje dėl gaisro pavojaus yra tikrinami šimtai vietos savivaldybėms priklausančių namų, siekiant išsiaiškinti, ar jų apdailos medžiagos yra atsparios gaisrui. Kol kas paaiškėjo, kad priešgaisrinės saugos reikalavimų neatitinka nė vienas iš 137 patikrintų pastatų, esančių 41 rajone.

Tai leidžia manyti, kad atliekant pastatų apdailą nesilaikyta priešgaisrinės saugos reikalavimų arba jie buvo sušvelninti.

Nacionalinės gyvenamųjų namų federacijos vadovas Davidas Orras pareiškė, kad nėra prasmės tęsti šiuos patikrinimus, nes jie jau leidžia daryti „įtikinamą“ išvadą – naudotos apdailos plokštės „paprasčiausiai neatitinka keliamų reikalavimų ir yra nesaugios“.

Pasak D.Orro, patikrinimai parodė „sistemingas klaidas“, projektuojant ir vykdant apdailą.

Kai kurie „Grenfell Tower“ gyventojai gana skeptiškai vertina teisėjo vadovaujamo tyrimo galimybes atskleisti tikrąsias tragedijos priežastis, tačiau M.Moore'as-Bickas patikino, kad tyrimas bus „atviras, skaidrus ir teisingas“.

VIDEO: Didžiulis gaisras Londone – liepsnos apėmė 27 aukštų daugiabutį

„Aš suprantu žmonių troškimą rasti teisybę. Jiems ir visiems, bet kokiu būdu susijusiems, teisingiausias bus kruopštus tyrimas, per kurį tiesa kuo greičiau išaiškėtų“, – pareiškė jis.

VIDEO: Gaisro Londone liudininkai pasakoja apie liepsnų įkalintus ir pagalbos besišaukiančius gyventojus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius