Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 21

Thomas L.Friedmanas: trys tikėtini karo Ukrainoje baigties scenarijai

Pasak „The New York Times“ autoriaus Thomo L.Friedmano, praėjusią savaitę kalbėtis su Europos nacionalinio saugumo ekspertais, pareigūnais ir įmonių vadovais apie Ukrainą buvo ypač įdomu.
Atkasami palaikai masinėje kapavietėje Iziume
Atkasami palaikai masinėje kapavietėje Iziume / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ukraina ir jos sąjungininkės buvo ką tik privertusios rusų įsibrovėlius chaotiškai trauktis iš didelės teritorijos ir atrodė, jog Kinijos bei Indijos prezidentai Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasiuntė aiškų įspėjimą, jog maisto ir energijos kainų infliacija, kurią sukėlė jo karas, kenkia 2,7 mlrd. jų šalių gyventojų.

Be viso to, viena garsiausių Rusijos popžvaigždžių savo trims su puse milijono sekėjų instagrame pareiškė, kad šis karas „paverčia mūsų šalį atstumtąja ir blogina mūsų piliečių gyvenimus“.

Trumpai tariant, toji savaitė V.Putinui buvo blogiausia nuo tada, kai jis įsiveržė į Ukrainą – nebuvo išmintingų sprendimų, jam palankių išeičių ar plano B.

Vis dėlto, pasak T.L.Friedmano, daugelyje jo pokalbių su Ukrainos sąjungininkais Europoje buvo juntamas tam tikras nerimas.

Jis, patyręs užsienio korespondentas, teigia jau seniai supratęs, kad kartais žinių būna triukšme, tame, kas sakoma ir šaukiama, o kartais – tyloje, tame, kas iš viso nepasakoma.

Jo interpretacija to, kas praėjusią savaitę nebuvo pasakyta, tokia: žinoma, puiku, kad Ukraina šiek tiek stumia rusus atgal, bet ar kas nors gali atsakyti į klausimą, kabantį mums virš galvų nuo pat kautynių pradžios: ar jau aišku, kada šis karas baigsis stabiliu rezultatu?

To mes vis dar nežinome. Pokalbiuose su įvairiais ekspertais išryškėjo trys galimi scenarijai, visi turintys sudėtingų ir nenuspėjamų šalutinių poveikių.

Pirmasis būtų visiška Ukrainos pergalė. Tokiu atveju yra rizikos, kad V.Putinas padarys ką nors beprotiško, nes pralaimėjimas ir pažeminimas jį labai įskaudins ir įsiutins.

Antrasis scenarijus – koks nors nešvarus susitarimas su V.Putinu, kuriuo užtikrinamos paliaubos ir sustabdoma karo daroma žala, tačiau kyla pavojus suskaldyti Vakarų sąjungininkus ir supykdyti daugybę ukrainiečių.

Trečioji galimybė yra mažiau nešvarus sandoris — grįžtame į linijas, kuriose visi buvo prieš V.Putino įsiveržimą vasarį. Ukraina galbūt ir galėtų su tuo gyventi, gal galėtų net ir Rusijos žmonės, bet pirmiausia tektų nušalinti V.Putiną, nes jis niekada nepatirtų net užuominai, kad jo karas buvo visiškai bergždžias.

Šie scenarijai labai skiriasi, ir daugelis iš mūsų patirs vienokį ar kitokį bet kurio iš jų poveikį. Galbūt jums karas Ukrainoje ir neįdomus, bet karas tikrai domėsis jumis, jūsų degalų ir maisto kainomis, o svarbiausia – jūsų žmogiškumu, ką suprato net „neutralieji“ – Kinija ir Indija.

Panagrinėkime visas tris galimas pabaigas išsamiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius