2022 10 01

Thomas L.Friedmanas: V.Putino karas – nusikaltimas visai planetai

Neišprovokuotai, idiotiškai Vladimiro Putino invazijai į Ukrainą tinkamo laiko niekada nebūtų buvę, tačiau dabar jai pasirinktas laikas nepaprastai blogas.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taip yra todėl, kad ji nukreipia viso pasaulio dėmesį ir išteklius, reikalingus klimato kaitai sušvelninti – o juk šį dešimtmetį vis dar turime galimybę suvaldyti tuos klimato kraštutinumus, kurie jau neišvengiami, ir išvengti tų, kurie gali tapti nevaldomi.

Deja, tai, kas vyksta tarp Ukrainos ir Rusijos, nelieka tarp Ukrainos ir Rusijos. Kodėl? Nes šiandien pasaulis yra lygesnis nei bet kada anksčiau.

Mes susiejome tiek daug žmonių, vietų ir rinkų su daugybe kitų žmonių, vietų ir rinkų, o paskui ištrynėme tiek daug senų ribų, kurios skyrė mus vienas nuo kito pertekliaus ir pakeitėme jas alyva – kad nestabilumas viename taške dabar gali pasklisti labai toli, labai plačiai ir labai greitai.

Štai kodėl, pasak Thomo L.Friedmano, Rusijos puolimas prieš Ukrainą yra tikrasis Pirmasis pasaulinis karas. Dabar du trečdaliai planetos žmonių gali jį stebėti savo išmaniuosiuose telefonuose, ir beveik kiekvienas buvo arba bus paliestas šio karo ekonominėje, geopolitinėje ir galbūt, svarbiausia, aplinkosaugos plotmėje.

Geriausias būdas tai suprasti – pasikalbėti su žmonėmis, gyvenančiais itin atokiausiose pasaulio ekosistemose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius