-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„TikTok“ platformos vadovas Briuselyje susitiko su ES pareigūnais

Europos Sąjunga antradienį įspėjo Kinijai priklausančią interneto milžinę „TikTok“ laikytis ES teisės ir užtikrinti Europos naudotojų duomenų saugumą, kai vaizdo įrašų dalijimosi programėlės generalinis direktorius Briuselyje susitiko su aukščiausio rango pareigūnais.
Programėlė „TikTok“ priklauso Kinijos technologijų milžinei
Programėlė „TikTok“ priklauso Kinijos technologijų milžinei / „Reuters“/„Scanpix“

„TikTok“ priklauso Kinijos technologijų milžinei „ByteDance“, o ši šalis pastaruoju metu vis dažniau patiria spaudimą iš Vakarų, nes kilo susirūpinimas dėl to, kokią prieigą prie naudotojų duomenų turi Pekinas.

Kai kurie JAV įstatymų leidėjai nori sustabdyti „TikTok“ veiklą Jungtinėse Valstijose, o šalies prezidentas Joe Bidenas prieš kelias savaites pasirašė naują įstatymą, draudžianti naudoti „TikTok“ vyriausybės agentūrų išduotuose įrenginiuose, nes stiprėja nerimas dėl JAV piliečių duomenų patekimo į Kinijos gniaužtus.

„TikTok“ vadovas Shou Zi Chew susitiko su Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojomis Margrethe Vestager ir Vera Jourova, vidaus reikalų eurokomisare Ylva Johansson ir teisingumo eurokomisaru Didier Reyndersu.

„Tikiuosi, kad „TikTok“ iki galo įvykdys savo įsipareigojimus žengti papildomą žingsnį, kad būtų laikomasi ES teisės ir atgautas Europos reguliavimo institucijų pasitikėjimas“, – įkėlusi susitikimo vaizdo įrašą tviteryje parašė V.Jourova, į kurios portfelį įeina ES vertybių apsauga.

„Negali būti jokių abejonių, kad Europoje esančių naudotojų duomenys yra saugūs ir prie jų negali neteisėtai prisijungti trečiųjų šalių institucijos“, – pridūrė ji.

Lapkritį „TikTok“ pripažino, kad kai kurie darbuotojai Kinijoje galėjo pasiekti Europos naudotojų duomenis, tačiau Shou Zi Chew sakė V.Jourovai, kad bendrovė kuria patikimą europiečių duomenų tvarkymo Europoje sistemą, sakė ES atstovas spaudai.

„ByteDance“ veiklą jau yra pradėjusi tirti Airijos duomenų apsaugos komisija (DPC) dėl to, ar bendrovė, tvarkydama nepilnamečių asmeninius duomenis ir perduodama juos Kinijai, nepažeidė ES Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR).

DPC atitinkamoms institucijoms perdavė sprendimo projektą dėl tyrimo dėl nepilnamečių asmenų duomenų.

„Primygtinai pabrėžiau, kad svarbu, jog „TikTok“ užtikrintų visišką BDAR reikalavimų laikymąsi ir bendradarbiautų su DPC“, – sakė D.Reyndersas.

ES taip pat sustiprino savo kovą su dezinformacija ir sugriežtino praktikos kodeksą, o V.Jourova teigė, kad „TikTok“ pirmąją ataskaitą šiuo klausimu pateiks iki sausio pabaigos.

„Skaidrumas bus pagrindinis elementas“, – sakė ji.

Bendrovės turi skubiai ruoštis

Šiuo metu ES rengia milžinišką teisinį arsenalą prieš technologijų bendroves ir priėmė du svarbius įstatymus, kuriais siekiama užtikrinti, kad socialinių tinklų platformos laikytųsi Bendrijos taisyklių.

Skaitmeninių paslaugų aktas (DSA) įpareigoja socialinių tinklų platformas, internetines prekybos svetaines ir paieškos sistemas greičiau reaguoti ir pašalinti turinį, kuris pripažintas pažeidžiančiu Europos Sąjungos teisės aktus.

Kitas, Skaitmeninių rinkų aktas (DMA), draudžia antikonkurencį vadinamųjų interneto prižiūrėtojų elgesį.

V.Jourova įspėjo, kad „TikTok“ ir kitos bendrovės turi „skubiai pasirengti laikytis naujojo ES skaitmeninių taisyklių sąvado“, turėdama omenyje DSA ir DMA.

Praėjusiais metais „ByteDance“ buvo smarkiai kritikuojama po to, kai paaiškėjo, kad bendrovė šnipinėjo įvairių žiniasklaidos priemonių, įskaitant agentūros „Bloomberg“, žurnalistus.

Praėjusį mėnesį „TikTok“ pripažino, kad „ByteDance“ darbuotojai naudojosi programėlės duomenimis, kad galėtų sekti žurnalistus ir nustatyti informacijos nutekinimo žiniasklaidai šaltinį.

Bendrovė atkakliai neigia, kad Pekinas turi kokią nors kontrolę ar prieigą.

Tačiau Vašingtonas uždraudė naudoti „TikTok“ vyriausybės agentūrų išduotuose įrenginiuose, o kai kurie JAV įstatymų leidėjai bando visiškai uždrausti „TikTok“ veiklą Jungtinėse Valstijose.

Praėjusiais metais „TikTok“ pranešė, kad rengia planą, kaip išsklaidyti Vašingtono nuogąstavimus ir JAV naudotojų duomenis laikyti Jungtinėse Valstijose.

Shou Zi Chew taip pat pranešė, kad sausio 19 dieną surengs vaizdo pokalbį su šiuo metu Ispanijoje esančiu Thierry Bretonu, vyriausiuoju ES pareigūnu, atsakingu už skaitmeninio reguliavimo vykdymą.

Pirmadienį Madride surengtoje spaudos konferencijoje Th.Bretonas teigė, kad planuoja Shou Zi Chew perduoti „tą patį“, ką ir socialinio tinklo „Twitter“ savininkui JAV milijardieriui Elonui Muskui, kad šis pasirengtų „taikyti visas mūsų taisykles“.

„TikTok“ atstovas spaudai pareiškė, kad platforma yra „visiškai įsipareigojusi įgyvendinti DSA nuostatas ir skiria pagrindinius išteklius iš visos įmonės, kad ateityje užtikrintų atitiktį reglamentui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius