-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tinklalapis „WikiLeaks“ priminė nužudyto JAV prezidento Kennedy poziciją dėl perdėto slaptumo

Tinklalapis „WikiLeaks“, gindamas savo sprendimą paviešinti tūkstančius įslaptintų JAV diplomatinių dokumentų, ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ išplatino ištraukas iš buvusio JAV prezidento Johno F.Kennedy kalbos, kurioje smerkiamas perdėtas Vyriausybės slaptumas.
Johnas F.Kennedy
Johnas F.Kennedy / „Scanpix“ nuotr.

Žinutė „Kennedy apie tai, kodėl svarbus „WikiLeaks“ („Kennedy on why „WikiLeaks“ matters“) buvo paskelbta @wikileaks „Twitter“ svetainėje. Joje taip pat buvo pridėta nuoroda į portale „YouTube“ publikuojamą 1961 metų balandžio 27 dieną Amerikos laikraščių leidėjų asociacijai pasakytos J.F.Kennedy kalbos vaizdo įrašą.

Žinutėje skelbiamos šios kalbos ištraukos, kuriose JAV lyderis, kuris buvo nušautas 1963 metais, smerkia perdėtą slaptumą.

Kita vertus, „WikiLeaks“ neįdėjo kitų komentarų, kuriuose prezidentas ragino žiniasklaidą būti santūria tvyrant didelei Šaltojo karo įtampai.

„Vyriausybė visais lygiais privalo laikytis savo pareigos teikti jums kiek įmanoma išsamesnę informaciją, kuo siauriausiai aplenkiant nacionalinio saugumo ribas, – J.F.Kennedy sakė leidėjams vienoje iš „WikiLeaks" cituojamų ištraukų. – Pats žodis „slaptumas“ yra atgrasus laisvoje ir atviroje visuomenėje; mes kaip tauta iš prigimties ir istoriškai priešinamės slaptoms draugijoms, slaptoms priesaikoms ir slaptiems veiksmams".

„Mes seniai nusprendėme, kad perdėto ir nepagrįsto atitinkamų faktų slėpimo pavojai aiškiai nusveria pavojus, kurie cituojami siekiant pateisinti tokį elgesį“, – pridūrė prezidentas.

Tačiau J.F.Kennedy taip pat kalbėjo apie atvejus, kai laikraščiai atskleisdavo opią informaciją „šalies priešams“ tuo metu, kai šaliai grėsė „nacionalinis pavojus“, taip pat ragino laikytis santūrumo. Šios citatos „WikiLeaks“ publikuojamame „YouTube“ įraše nepateikiamos.

„Vykstant karui, Vyriausybė ir žiniasklaida kaip įprasta suvienijo pastangas, labiausiai pagrįstas savidrausme, siekdamos išvengti neteisėto (informacijos) paviešinimo priešui“, – pabrėžė JAV vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius