-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 19 /14:35

TOK kaltina Rusiją dėl sporto politizavimo, organizuojant „Draugystės“ žaidynes 

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) antradienį apkaltino Rusiją sporto politizavimu po to, kai ji pranešė pradedanti nuo rugsėjo organizuoti vadinamąsias „Draugystės“ žaidynes.
Matthias Schrader / AP
Matthias Schrader / AP

Naujosios varžybos konkuruos su olimpinėmis žaidynėmis, o Rusijos organizatoriai planuoja ir žiemos varžybas.

TOK, kuris leido Rusijos sportininkams dalyvauti šių metų olimpinėse žaidynėse Paryžiuje tik po neutralia vėliava ir su sąlyga, kad jie neremia Rusijos invazijos į Ukrainą, paragino sporto pasaulį ir vyriausybes, gavusias Maskvos kvietimus, „atsisakyti bet kokio dalyvavimo ir paramos“ šiam renginiui, sakoma jo pareiškime.

Pirmąsias vasaros „Draugystės žaidynes, apie kurias paskelbta prieš kelis mėnesius, „planuojamos surengti Maskvoje ir Jekaterinburge“ šį rugsėjį, teigė TOK. Pirmosios žiemos žaidynės įvyks 2026-aisiais Sočyje, kur prieš 10 metų vyko itin prieštaringai vertinamos žiemos olimpinės žaidynės.

Šios dvi iniciatyvos papildo neseniai Kazanėje surengtas „Ateities žaidynes“, kuriose buvo derinamos tradicinės sporto šakos ir e. sportas, ir birželį tame pačiame mieste vyksiančias BRICS žaidynes.

Rusijos valdžia teigia, kad pastarosiose žaidynėse dalyvaus „sportininkai iš daugiau nei 50 šalių“.

TOK kritikuoja rusus ne už tai, kad jie rengia daugelio sporto šakų varžybas, kurios nepriklauso jo globai, nes keletas tokių jau egzistuoja, įskaitant Sandraugos žaidynes ir Frankofonijos žaidynes, bet už tai, kad jie tai daro vykdydami „labai intensyvų diplomatinį puolimą“, palaikydami tiesioginius ryšius su viso pasaulio vyriausybėmis.

„Kad jų grynai politiniai motyvai būtų dar akivaizdesni, jie sąmoningai apeina tikslinių šalių sporto organizacijas“, – sakoma TOK pareiškime.

„Tai akivaizdus Olimpinės chartijos pažeidimas ir kartu įvairių JT rezoliucijų pažeidimas, – pabrėžė organizacija. – Tai ciniškas Rusijos Federacijos bandymas politizuoti sportą.“

TOK taip pat apkaltino Maskvą „visiška nepagarba pasauliniams antidopingo standartams ir varžybų sąžiningumui“, remdamasis praėjusią savaitę Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) pareikštu susirūpinimu dėl prieš 10 metų Sočio žaidynėse institucionalizuoto dopingo vartojimo.

„Šią poziciją sustiprina tai, kad Rusijos nacionalinė antidopingo agentūra (RUSADA) šiuo metu nesilaiko kodekso, Rusijoje šiuo metu nėra WADA akredituotos laboratorijos, o bendras pasitikėjimas antidopingo sistema Rusijoje išlieka žemas“, – teigė TOK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius