Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tokijo teritorija – pirmoji Japonijoje pripažino vienalytes partnerystes

Viena Tokijo savivaldybė antradienį nutarė pripažinti tos pačios lyties asmenų partnerystę, tapdama pirmąja tokį sprendimą priėmusia teritorija Japonijoje, kurioje atvirai demonstruoti homoseksualią orientaciją tebėra tabu.
Gėjai
Gėjai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 LGBT+ Homoseksualai

Tokijo Šibujos rajono tarybos sprendimas gali atrodyti nereikšmingas lyginant su padėtimi JAV, kur gėjų santuokos yra įteisintos visose, išskyrus 13 valstijų, bet jau pats šio pasiūlymo pateikimas Japonijoje išprovokavo precedento neturinčias diskusijas dėl lygybės. Prognozuojama, kad šis sprendimas atvers kelią panašiems veiksmams kitose Japonijos teritorijose.

Lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių asmenų (LGBT) bendruomenė Japonijoje beveik nepastebima, o teisiškai apibrėžtos homoseksualios sąjungos tebėra tolima svajonė. Vienalytės poros dažnai netgi neturi galimybės kartu nuomotis būsto.

Minia, susirinkusi prie Šibujos merijos, prapliupo džiaugsmingais šūksniais, kai deputatai priėmė šį nutarimą aiškia balsų dauguma. Aktyvistai laikė iškėlę vaivorykštės spalvų plakatą su užrašu „Ačiū, Šibuja“.

„Mes nebūtinai norime pasiekti ką nors itin reikšmingo – mes tenorime gyventi su žmonėmis, kuriuos mylime“, – sakė translyčių asmenų teisių aktyvistas Fumino Sugiyama (Fuminas Sugijama).

Naujasis teisės aktas nuo balandžio 1-osios įsigalios Šibujoje – viename iš 23 Tokijo rajonų, kuris yra pamėgtas liberalių pažiūrų jaunimo ir kuriame įsikūrę daug ambasadų. Pagal naująją tvarką vienalytės poros bus teisiškai įregistruojamos, jeigu atitiks ilgą sąrašą nustatytų sąlygų. Šis pripažinimas leis poroms kartu nuomotis butus ir lankyti partnerius ligoninėje.

Kai buvo pasiūlytas šis projektas, socialiniuose tinkluose užvirė debatai, o jaunimas buvo linkęs palaikyti tokią naujovę. Kai premjerui Shinzo Abe (Šindzui Abei) buvo užduotas šis klausimas, jis atsakė, kad reikia būti „labai atsargiems“, svarstant, ar turėtų būti priimtos konstitucijos pataisos, leidžiančios pripažinti vienalytes santuokas.

Kai kurie LGBT bendruomenės nariai taip pat reiškė abejones dėl siūlomos tvarkos, sakydami, kad šiuo žingsniu siekiama pagerinti Tokijo reputaciją pasaulyje, bet dauguma ją gyrė. Du kiti Tokijo rajonai ir Jokohamos miestas svarsto panašius žingsnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius